7 студени летни супи от Русия

За руснаците супата е много здравословно ястие, което е полезно за стомаха и се консумира през цялата година.

А за летните горещини в руската кухня има много студени супи.

1. Свеколник

Legion Media

Обичате ли борш? Това е вариация на известната супа от цвекло, само че студена (другото ѝ име е „холодник“ – от думата „холод“ или студ). Приготвя се много лесно: нарязаните на дребно съставки се заливат с кефир или с вода. В класическата версия свеколникът е вегетарианско ястие, но можете да добавите и сварен колбас или месо.

Рецепта (за 4 души):

3-4 малки глави сварено цвекло, 1,5 л кефир, 2 краставици, 3-4 твърдосварени яйца, 250 г колбас, зелен лук и магданоз на вкус. 

Оставете 1-2 яйца за украса на ястието накрая. Нарежете всички продукти и ги сложете в тенджера. Полейте ги с кефир или вода и добавете сол на вкус. Оставете в хладилника за 30 минути и сервирайте с пресен лук, магданоз и сметана.

2. Окрошка

Legion Media

Едно от най-странните ястия в руската кухня е окрошката – това е салата с квас или кефир. Но е много вкусна! В Русия това е една от най-популярните летни супи, която обикновено фигурира в менюто на ресторантите за бързо хранене и кафенетата. Пробвайте да си я направите сами!

Рецепта (за 4 души)

Кефир или квас – до 1 л, 2-3 сварени картофа, 2 краставици, 2 репички, 2 сварени яйца, 150-200 г сварено телешко месо и подправки на вкус.

Нарежете всички продукти и ги сложете в тенджера. Добавете кефир или квас и сервирайте с подправките.

3. Ботвиня

Legion Media

Това е древна студена супа, направена от листата на цвеклото, кисел квас с коприва, спанак, зелен лук и други градински подправки. Традиционно се сервира с кубчета лед и сьомга, но е много вкусна и без тези добавки!

Рецепта (за 4 души)

4 сварени яйца, 4 сварени глави цвекло, 2 краставици, 200 г зелен лук, 200 г листа от цвекло, 200 г репички, 70 г спанак (или маруля), 4 ч.ч. хлебен квас.

Нарежете съставките на дребно. Спанакът трябва да е нарязан много фино. Смесете ги и добавете квас. Сервирайте със сметана и резенчета пушена риба.

4. Мурцовка

@vodolei_13

И тази супа е с квас! Мурцовката е най-лесното студено ястие – прави се от подправки, яйца и парченца ръжен хляб с квас или вода. Звучи странно, но трябва да пробвате!

Рецепта (всички съставки са на вкус)

Зелен лук, нерафинирано слънчогледово олио, ръжен хляб, сол, пипер, вода или квас.

Нарежете лука на много ситно, полейте с малко олио, сол и пипер, а след това добавете студена вода или квас.

5. Супа с киселец 

Legion Media

Обичате ли киселец? Руснаците го обожават! Много хора си го садят на дачите, а след това го ползват за готвене: като плънка за пирог или като гарнитура. Естествено, от него става и страхотна супа. Тя е много освежаваща и е пълна с витамини – и с ниско съдържание на мазнини! 

Рецепта (за 4 души)

2-3 сварени картофа, 3-4 сварени яйца, 3-4 краставици, 2 връзки киселец, една връзка зелен лук, магданоз на вкус, сметана на вкус.

Нарежете киселеца на ситно и го сварете за 5 минути, а след това оставете водата да изстине. После нарежете краставиците и яйцата. Смесете продуктите и ги изсипете в „бульона от киселец“. Добавете сметана, сол и нарязаните подправки.

6. Тюря

Legion Media

Тази старомодна студена супа се прави с вода (или квас) и хляб и е популярно селско ястие през лятото. Тя прилича на окрошката (номер 2 по-горе), но в нея има предварително сготвени зеленчуци и месо. Съвременните готвачи препоръчват тази традиционна руска супа да се сервира и чеснови крутони и комбуча!

Рецепта (за 4 души)

1 литър комбуча, 4 филийки ръжен хляб, 2 сварени яйца, подправки, зелен лук на вкус, 2 скилидки чесън, олио, сол и пипер.

Нарежете хляба на кубчета и към него добавете смесените чесън, олио, сол и пипер. Запечете хляба във фурната за около 5-6 минути на 200 градуса. Нарежете подправките и сварените яйца и добавете студената комбуча. Поднесете с хляб. Трябва да се консумира веднага!

7. Ягодова супа

Legion Media

Супа за десерт? Защо не! Ако обичате ягоди, трябва да пробвате тази вкусна рецепта, създадена от съветските готвачи.

Рецепта (за 2 души):

Чаша ягоди, ¼ чаша сметана с масленост 20% (или йогурт), ¼ чаша портокалов сок, ¼ чаша вода, листа от мента за украса.

Смесете плодовете, сока, водата и захарта в блендер. Добавете сметаната, ментата или дори малко сладолед!

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest