7 стъпки да се сдобиете с руски паспорт, след като сключите брак с руснак

Въпреки че това не се споменава в списъка, намирането на добър адвокат е предимство.

Получаването на руско гражданство изисква време и усилия. За мнозина това си остава непостижима цел. Все пак за онези, намерили любовта в Русия, има надежда. Ето няколко стъпки как да преминете през този сложен процес, ако сключите брак с руснак.

Да сте женени поне 3 години

Sergej Naumov/EyeEm//Getty Images

От брака трябва да са изминали поне 3 години, преди партньорът на руския гражданин да може да кандидатства за руски паспорт. Ако сте били женени по-малко от 3 години, не можете да кандидатствате за руско гражданство, базирано единствено на брака ви.

Преместване в Русия

Westend61/Getty Images

По време на кандидатстването двойката трябва да живее в Русия за постоянно. „Важно е да се отбележи, че пребиваването в Русия се смята за постоянно, ако въпросният човек не напуска страната за по-дълго от 3 месеца в годината. Това означава, че всяка календарна година, [чужденецът, който е женен за руснак] трябва да остава в Русия поне 9 месеца и 1 ден“, казва Екатерина Осипова, директор на Правната клиника в Балтийския федерален университет „Имануел Кант“.

Регистрационният печат в паспорта ви, изискван от миграционните служби, удостоверява легалния ви статус като постоянен жител на Русия. За да го получите, трябва да кандидатствате за Разрешение за временно пребиваване.

Кандидатстване за Разрешение за временно пребиваване (РВП)

Варвара Гертие/Sputnik

Ако пребивавате в Русия легално и сте женени за руснак, трябва да кандидатствате за Разрешение за временно пребиваване, което руснаците наричат просто РВП.

Забележете, че не всеки може да кандидатства за РВП, но тези, които са женени за руски гражданин, могат. Тъй като попълването на документите включва много бюрокрация, ще е невъзможно да се направи без адвокат, който да помогне при ориентирането в руското миграционно законодателство.

Когато апликацията и всички допълнителни документи са готови, подайте ги в офис на Дирекцията по миграция към министерството на вътрешните работи на Русия. Адресът на този офис трябва да съответства на мястото на официалната ви регистрация. Затова се консултирайте с адвокат къде да отидете.

Изчакайте, докато РВП стане готово

FTiare/Getty Images

В случай, че подадените документи са коректни, властите ще издадат РВП и ще поставят съответния печат в паспорта ви. Процесът обикновено отнема от 2 до 6 месеца, в зависимост от личните обстоятелства и областта.

Съобщете на властите, че пребивавате в конкретната област

Сергей Ведяшкин/Агенция „Москва“

Важно е да знаете, че при получаване на РВП, бъдещият гражданин трябва да се регистрира при миграционните служби и да пребивава само на адреса, който тя или той е дал при самата регистрация. Бъдещият гражданин, който е получил РВП, трябва да живее и работи само в областта, където е издадено РВП.

Веднъж годишно въпросният човек трябва да подава писмено уведомление и да декларира доходите си пред миграционните власти, за да докаже, че поддържа постоянното си местожителсво. Наемането на адвокат значително ще улесни процеса.

Кандидатстване за Разрешение за пребиваване

Сергей Киселев/Агенция „Москва“

Следващата стъпка за чужденец, получил РВП заради брак, е да кандидатства за Разрешение за пребиваване или, както го наричат руснаците, ВНЖ („вид на жителство“ – бел.ред.). За да имате право на него, трябва да са изминали поне 6 месеца от получаването на РВП.

Тъй като процесът на кандидатстване на ВНЖ е дори по-сложен от този за РВП, най-добре човек да има адвокат.

За всяко ВНЖ на властите отново са нужни до 6 месеца. Затова вашето РВП трябва да е валидно поне 6 месеца преди да кандидатствате за ВНЖ.

Кандидатстване за гражданство

Сергей Ведяшкин/Агенция „Москва“

Когато ВНЖ е готово, вече може да се кандидатства за руско гражданство. Това се случва в същата област (и вероятно в същия офис), който е посетен за РВП и ВНЖ.

Но за да не се обърка нещо при финалния процес, по-добре отново да се консултирате с адвокат, който да помогне. Най-добре това да е същият, който се е занимавал и с кандидатстването за РВП и ВНЖ.

автор:

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest