Общество

7 шедьовъра на изкуството в новата галерия на Москва

През лятото в столичния Гостини двор отвори врати най-голямата антикварна галерия в Русия „Старинни подаръци“.

В колекцията ѝ има не само първокласни творби на руската живопис, но и мебели и предмети на декоративно-приложното изкуство с царски произход.

Двуетажното пространство на галерията отвори врати до Червения площад – в московския Гостини двор, място за различни арт изложби. Създател на „Старинни подаръци“ е Михаил Суслов. Той е известен в страната и чужбина антиквар и колекционер от Санкт Петербург, вицепрезидент на Международната конфедерация на колекционерите, антикварите и търговците на изкуство и е постоянен участник в тези прояви. Неговите щандове на панаирите са квинтесенцията на „руския“ вкус: антични руски и европейски мебели от махагон, императорски порцелан и стъкло, картини на руски класически художници, от Орест Кипренски и Иля Репин до Иван Шишкин и Иван Айвазовски. Такива произведения са изложени в залите на новата галерия. Ето най-интересните.

Шах. Началото на ХХ в.

Пресслужба

Към края на управлението на Хабсбургите в Австро-Унгария в началото на XX в. такъв стилизиран ренесансов шах е невероятно популярен и много скъп подарък. Полето е облицовано с позлатени и оксидирани сребърни плочи, с инкрустирани тюркоази и перли, с фигури от сребро и емайл, разкошно кадифе за съхранение вътре в кутията и уникален дизайн – всичко това прави кутията с фигурите първокласно произведение на бижутерско изкуство.

Вази на Императорския завод за порцеланови изделия. 1825 г.

Пресслужба

Двете позлатени вази върху бронзови постаменти са направени като подарък на цар Николай I за Коледа през 1826 година. Те са изработени в Императорския завод за порцеланови изделия в Санкт Петербург. Украсени са с орнаментна живопис и дръжки във формата на купидони, които музицират. Подобни вази двойки в стил ампир днес могат да бъдат видени във всички бивши царски резиденции в Русия.

Скрин. 1760-70-те години

Пресслужба

Този скрин е рядкост, освен заради други неща, и поради факта, че към средата XVIII в.Русия, за разлика от Европа, практически няма собствено производство на елегантни мебели от ценни дървесни видове. Той е изработен от петербургски майстори от червено, розово, абаносово дърво и амарант по поръчка на най-големия индустриалец Никита Демидов. Инкрустираният орнамент включва кост от морж, а всички декоративни елементи са от сребро. Монограмът на Екатерина II може да се види плота. Скриновете са двойка и вторият сега се съхранява в Държавния Ермитаж. Единият от тях е направен като подарък на императрицата.

Сервиз за хранене. 1879 г.

Пресслужба

Интересът към националните корени, проявяван от благородничеството през втората половина на XIX век, дава на света „руския стил“, който се основава на национални популярни мотиви и орнаменти. Бижутерското изкуство също не остава настрана – доставчиците на царския двор го използват както при създаването на бижута, така и в декоративно-приложното изкуство. Този огромен емайлиран сребърен сервиз с клоазон, направен в работилницата на Карл Албрехт, е ярък пример за това.

Плато. Началото на XX в.

Пресслужба

Още една вещ с царски произход е излязла от ръцете на ювелирите от легендарната работилница на Карл Фаберже. Това плато от дърво, сребро, злато и емайл вероятно е било предназначено за Николай II. Именно към него е адресиран надписът „На самодържавния баща на руската земя от верноподаното население на град Херсон“. Блюдото е създадено от фабриката на Фаберже в Одеса, която по онова време е част от Херсонската губерния. 

Кантонерка. 1860 г.

Пресслужба

Елегантна маса с рафтове за съхранение на скици и документи някога е била част от интериора на Синята всекидневна в личните покои на императрица Мария Фьодоровна, съпругата на Александър III. Кантонерката е изработена от махагон и позлатен бронз в работилниците на доставчика на царския двор Фридрих Мелцер в Петербург. Той прави и мебели за Зимния дворец, Петерхоф и други царски резиденции.

Парадни вази. 1860 г.

Пресслужба

Двойката вази са купени от Мария Александровна, съпругата на Александър II, на великденска изложба в Зимния дворец. Двата шедьовъра с рисунки по емайла и позлатен бронз са изработени от Императорската манифактура за порцелан в Петербург. 

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest