7 шедьовъра на „Фаберже“ ще бъдат показани в лондонски музей

Ювелирът Карл Фаберже е най-известен с невероятните бижутерийни яйца, които изработва за руското царско семейство.

Той обаче създава и много други бижута.

Най-известният руски ювелир Карл Фаберже е много известен и в Обединеното кралство и през 1903 г. открива клон на фирмата си в Лондон. Оттогава голяма колекция от произведенията му се пази извън Русия, като успешно „оцелява“ болшевишката революция от 1917 година. Бижутата, които остават в Русия обаче са продадени на частни колекционери по цял свят. По-късно много от тях са върнати на руските музеи, включително и в наскоро отворилия Mузей на Фаберже в Санкт Петербург.

Новата изложба на лондонския музей „Виктория и Алберт“ – „Фаберже в Лондон: от романтика до революция“, е първият случай, в който музеят прави изложба на Фаберже от 1977 г. насам (тогава тя е в чест на сребърната годишнина на кралицата). Английската колекция на Нейно Величество Кралица Елизабет II, компания Wartski и други частни колекции ще бъдат изложени с руски гостуващи колекции – включително тези зашеметяващи произведения по-долу.

Първа кокошка, 1885

Музей „Фаберже“, Санкт Петербург

Това по-скоро простичко златно яйце е първото великденско яйце от компания „Фаберже“. Ювелирът Ерик Огъст Колин завършва идеята за яйце матрьошка – в белтъка на яйцето могат да бъдат сложени кокошка и жълтък. Император Александър III подарява това яйце на съпругата си Мария за Великден и е толкова въодушевен, че поръчването на бижутерско яйце се превръща в традиция за руското царско семейство, а през следващите години майсторите на Фаберже изработват още 50 яйца.

Молитвеник, 1896

Музеи на Московския Кремъл

Друг майстор от компания „Фаберже“ – Михаил Перхин, създава бижутерска подвързия за молитвеника, който Николай II подарява на съпругата си Александра в деня на коронацията им. Това е символичен подарък, тъй като Александра приема православието, за да се омъжи за бъдещия руски цар.

Теменуга, 1904

Музеи на Московския Кремъл

Това цвете-бижу е създадено от главния ювелир на Фаберже Хенрик Вигстрьом от злато, диаманти, тюркоаз, планински кристал и камък. Следвайки традицията, започната от баща му, Николай II подарява този шедьовър на съпругата си Александра за 10-годишнината от сватбата им.

Табакера, 1906

Музеи на Московския Кремъл

Николай II пуши доста и, разбира се, дори една най-обикновено табакера, принадлежала на царя, всъщност е едно изящно бижу.

Яйце „Московски кремъл“, 1904-1906

Музеи на Московския Кремъл

Това яйце е направено от злато, сребро, стъкло, оникс и емайл. То не само има фантастичен дизайн, но е и истинска музикална кутия. Централната бяла част напомня на катедралата „Успение Богородично“ в Кремъл. Още един подарък от цар Николай II за неговата съпруга.

Великденско яйце „Александровски дворец“, 1908

Музеи на Московския Кремъл

Ювелирът Хенрик Вигстрьом прави яйце от нефрит, диаманти, рубини и, разбира се, злато. То е по поръчка на Николай II за Великден през 1908 година. Николай II и съпругата му живеят в Александровския дворец в Царское село до Санкт Петербург. И това яйце-бижу съдържа и малък модел на двореца.

Тристагодишнина на Романови, 1913

Музеи на Московския Кремъл

В чест на отбелязването на 300-годишнината на династия Романови на руския трон, през 1913 г. Николай II подарява на Александра още едно великденско яйце. Това бижу представя портрети на 18 владетели: от Михаил, първият Романов, до самия Николай II, който по-късно се оказва последния цар от династията. Яйцето, направено от Хенрик Вигстрьом и Василий Зуев, е поставено върху символа на Руската империя – двуглавия орел.

Изложбата „Фаберже в Лондон: от романтика до революция“ може да се види в музея „Виктория и Алберт“ от 20 ноември 2021 г. до 8 май 2022 г.

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest