7 руски града, които са запазили историческите си центрове

По време на множеството войни на територията на Русия през вековете много градове са сериозно повредени или дори сравнени със земята.

Но все пак има места, на които почти можете да почувствате, че сте се върнали назад във времето.

  1. Санкт Петербург

Legion Media

Докато Москва е престроявана многократно и днес също продължава да се променя, центърът на северната столица е съкровище, което не е мръднало от царско време насам. Много от местата в града са построени през XVIII и XIX век, а главната улица Невски проспект все още изглежда като в началото на 1900-те. Реките и крайбрежните улици на каналите свидетелстват за историята и пазят дори „чугунени огради“, възпети от Александър Пушкин в „Бронзовият конник“.

  1. Суздал, Владимирска област

Legion Media

Една от най-популярните туристически дестинации – този град е перла в Златния пръстен на Русия. Всъщност целият маршрут е изпълнен с антични градове със стари центрове. Суздал е много уютно градче с истински руски дух, малки дървени къщи, църкви, манастири и ресторанти, които ще ви предложат традиционна руска кухня (а някога и с леко модерен привкус). Вероятно най-странното нещо в града е площадът в съветски стил с паметника на Владимир Ленин, каквито са поставяни навсякъде в СССР през XX век.

  1. Ярославъл

Legion Media

Това е по-скоро голям древен град на Златния пръстен, който свидетелства за много исторически събития. През 2010 г. той отбеляза 1000 години от основаването си. Целият исторически център на Ярославъл е включен в списъка с културно наследство на ЮНЕСКО, като пример за градското планиране на Екатерина Велика. Градският център е с ветрилообразна архитектура, полукръгъл площад и църквата „Пророк Илия“ в центъра. Има няколко дълги прави улици, които се разпръскват като лъчи из града от неговия централен площад.

  1. Елец, Липецка област

Алексей Задонский (CC BY-SA 4.0)

Този град в Липецка област е основан през 1146 г., година преди Москва. Бил е богат търговски център с множество стари здания от червена тухла. Това малко приказно градче не е важен икономически хъб днес, но е все така известно с производството си на дантела и красиво декорираните наличники, дървените резби на прозорците по къщите.

  1. Тоболск

Legion Media

През XVI-XVII век този град е бил най-източната руска цитадела. Построен като крепост за развитие на Сибир, той е смятан за сибирска столица и е бил важна търговска точка между Азия и Москва. Главната градска атракция е историческият център със своя кремъл. Построен през XVII в., това е единственият каменен кремъл в Сибир. До него има затвор, в който мнозина са заточвани през XIX век.

  1. Коломна, Московска област

Legion Media

Това уютно древно градче не е далеч от Москва, но пази множество църкви и манастири – също като много други руски градове. Но истинската перла на Коломна е неговият удивителен червенотухлен кремъл с масивни стени. Той не е просто тих музей – пълен е с живот, както е било някога по царско време. И все още има работещ магазин с древна руска улична храна – калачи.

  1. Казан

Legion Media

Столицата на република Татарстан някога е превзета от руския цар Иван Грозни. Това е уникален град, дом на артефакти от руското средновековие и мюсюлманския свят едновременно. В Казанския кремъл православният Благовещенски събор се намира в съседство с джамията Кул Шариф. Тя от своя страна е новопостроена, но пресъздава легендарната джамия, разрушена от руснаците през XVI век.

автор:

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest