7 руски филма в Netflix, които непременно трябва да гледате

Стрийминг платформата активно придобива права и се пълни с разнообразно руско съдържание.

Подбрахме за вас най-свежите филми, на които си струва да обърнете внимание.

„Брат“ (1997) и „Брат 2“ (2000)

Алексей Балабанов/Кинокомпания CTB, 1997

Младият Данила Багров, в чиято роля се превъплъщава Сергей Бодров-младши, се завръща от чеченската война в родния си град в провинцията, но майка му го уговаря да замине за Санкт Петербург, за да се види с брат си. Тя смята, че големият ѝ син е „голям човек“. Всъщност брат му работи като килър и си има проблеми. Веднъж той моли Данила да му помогне за една работа и го въвлича във война между криминалните банди. Действието в „Брат 2“ се развива в Америка, където Данила пристига, за да отмъсти за свой военен другар.

Независимо от доста тривиалния сюжет, това е един от най-емблематичните франчайзи в постсъветското кино. Заснетата от Алексей Балабанов история за младия мъж, въвлечен в жестокия свят на 1990-те, има абсолютно култов статут в Русия заради точните детайли, „признаците на времето“, които оформят една визуална енциклопедия на онзи период: от магазините, където продават от дъвки до компакт дискове, до бандитите и девойките в кожени якета.

„Чернобил 1986“ (2020)

Данила Козловски/“Централ Партнершип“, 2021

Актьорът Данила Козловский, известен на международните зрители с хита „Викинги“ по History, заснема авторски блокбъстър за една от най-мрачните страници от съветската история – взрива на Чернобилската АЕЦ.

Главният герой – пожарникарят Алексей, работи в надзора на Чернобилската АЕЦ и решава да се прехвърли в Киев, за да има по-добра реализация. Но вместо това първо случайно среща във фризьорския салон своята минала любов Олга, а след това се взривява енергоблокът. Алексей трябва да забрави за преместването и влиза в епицентъра, за да предотврати разпространението на радиацията към Европа.https://www.youtube.com/embed/G8xJb6-ZNKM

Темата, по която през 2019 г. каналът HBO се изказа гръмко, и до днес остава почти неразкрита в руската кинематография. И „Чернобил 1986“ също едва ли се опитва да я разбули. Целта на създателите на лентата не е тя да бъде възприета като поредния опит за изследване на манталитета на съветската система и да се намерят виновните. По-скоро този старателно направен крупнобюджетен филм е разказ за личната драма на първия ликвидатор (самият Козловски изпълнява неговата роля) на фона на печално известните събития.

„Спутник“ (2020)

Егор Абраменко/“Национальная Медиа Группа“, 2020

Филмът пропусна кината и излезе направо на стрийминг платформите. Въпреки това той се превърна в хит сред американските критици – рейтингът му в Rotten Tomatoes е 89%.

Действието се развива през 1983 година. Внезапно някой почуква на люка на двама космонавти, които са на път обратно към Земята. Един от тях се приземява мъртъв, а вторият пада в опасана с бодлива тел база в степта. Той не знае, че в него живее извънземно, но пък околните разбират това. Естествено, военните искат да използват съществото от космоса като оръжие, но за начало трябва да успеят да пообщуват с него…https://www.youtube.com/embed/_1aEXcIIoPI

Да, режисьорът очевидно е вдъхновен от „Пришълецът“ на Ридли Скот и „Нещото“ на Джон Карпентър, но „Спутник“ все пак се откроява от множеството вариации по темата. Най-малкото, той е решен в интересна стилистика. Това е не просто ретро хорър, а „художествен тоталитарен ноар“, където визуалните решения играят не по-малка роля от сюжетните поврати.

„Крести“ (2020)

Ангелина Голикова/“Остров“, 2020

„Крести“ е политически затвор №1 в Санкт Петербург през XX в. – тук пращат всички, обвинени в контрареволюционна дейност. Тук „пребивават“ и политикът Лев Троцки, художникът Казимир Малевич, литераторите Йосиф Бродски и Даниил Хармс. Най-старият затвор в Русия вече е на над 130 години и младият режисьор Ангелина Голикова снима документален филм за него.https://www.youtube.com/embed/CHgpLjlJNOA

Между другото, лентата не е посветена на знаменитите му затворници, а за това, което се случва там в момента. Решетки, дупки за гледане във вратите и „хранилки“, коридори във формата на кръстове, охранители с овчарки, обиски, млади затворници – атмосферата на филма е потискаща и плашеща. Камерата внимателно проследява както хората, които обитават това място, така и тези, които ги надзирават.

Особено място заемат диалозите с работниците в „Крести“ и неочакваните неща, които споделят те.

„Най-добрият ден“ (2015)

Жора Крижовников/“Базелевс Продакшн“, 2015

Комедийният мюзикъл стана най-касовият руски филм за 2015 г., като едновременно възмути и възхити критиците.

Провинциалният катаджия Петя Васютин (в ролята се изявява Дмитрий Нагиев – най-горещият след Путин мъж в Русия, по данни от социологически проучвания), се кани да се жени, но случайно среща истинска звезда от национален мащаб и тръгва с нея. Докато булката му страда, Петя търси изход от деликатната ситуация.https://www.youtube.com/embed/8QKo5uBEUcU

Комедията, вдъхновена до голяма степен от „Мулен Руж“, изобилства от любими похвати на режисьора Жора Крижовников.

„Майор Гром: чумният доктор“ (2021)

Олег Трофим/Bubble Studio, 2021

Това е един от най-бюджетните и интригуващи руски кинопроекти на 2021 година. Той е базиран на едноименните руски (изключителна рядкост!) комикси на издателството Bubble.

Това е историята за мрачния майор от полицията в Санкт Петербург Игор Гром, който вече е дотегнал на началниците си с нестандартните си методи на издирване. Въпреки това само той успява ефективно да залавя престъпниците. Когато в града се появява суперзлодей с маска на чумен лечител и с огнехвъргачка в ръце, срещу него може да се изправи единствено Гром.https://www.youtube.com/embed/I-0j-mk3AwI

Стандартният екшън със супергерой в главната роля малко прилича на „Готъм“. Тук има мрачно казино, където се събират всички корумпирани, щабът на полицията е в дворец, а Гром, почти като Батман, има слабост към покривите.

„Отслабвам“ (2018)

Алексей Нужни/“Друг Друга“, 2018

Комедията на Алексей Нужни успява трикратно да надхвърли бюджета си през първите четири дни по руските кина. Сюжетът се върти около млада жена на име Аня от Нижни Новгород, която е изоставена от гаджето си, защото е надебеляла – и около опитите ѝ да се справи с излишните килограми по очевидни и недотам очевидни начини.https://www.youtube.com/embed/L-z_1Q6XNBo

„Отслабвам“ напомня за най-добрите образци на комедиите на Джъд Апатоу („40-годишният девственик“ и „Позабременяла“), но си остава самобитна и хаплива критика на култа към красотата – по руски.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest