7 руски филма, които ще те разплачат

Повечето съветски и руски драматични филми са посветени на Втората световна война.

Подбрахме (по наша емоционална преценка) най-трогателните от тях, както и някои невоенни филми, които са също толкова емоционални и няма да те оставят безразличен.

„Летят жерави“, 1957 г.

Михаил Калатозов/“Мосфилм“, 1957 г.

Младите и красиви Борис и Вероника са влюбени и щастливи. Те правят планове за сватба и отиват на дълга романтична разходка из Москва до съмване. Когато се прибират обаче откриват, че войната е избухнала същата нощ. Борис отива на фронта като доброволец и така войната разделя пътищата на младите. Ще се срещнат ли отново? Ще оцелеят ли?

„Летят жерави“ е режисиран от Михаил Калатозов и печели „Златна палма“ на фестивала в Кан. Филмът променя облика на съветското кино. Той показва мъката не само на фронта, но и дълбоко в неговия тил. Войната и загубата докосват и съсипват всички съдби – не само на военните, но и на цивилните.

Гледай филма с английски субтитри тук.

„А утрините тух са тихи“, 1972 г.

Станислав Ростоцки/Филмово студио „Горки“, 1972 г.

Втората световна война, Източният фронт, горите на Карелия, Северна Русия, 1942 година. Командирът на отряда Федот се оплаква, че войниците му се напиват и забавляват и не приемат ситуацията сериозно. Затова му изпращат нови войници – пет млади момичета, които току-що са завършили училище. Те забелязват много нацистки разузнавачи в горите и Федот трябва да се изправи срещу тях със само пет момичета… За съжаление не всички оцеляват в този неравен бой.

Режисиран от Станислав Ростоцки, филмът е базиран на романа „А утрините тук са тихи“ на Борис Василиев, който е сред най-популятните книги в СССР за Втората световна война. Всички съветски военни филми са тъжни, но този ще ти разбие сърцето.

Гледай филма с английски субтитри тук.

„На бой отиват само старците“, 1973 г.

Леонид Биков/Филмово студио „Довженко“, 1973 г.

В ескадрила на Червената армия пристигат току-що дипломирали се пилоти. Смелите и наивни млади мъже нямат търпение да се бият и да свалят нацистки самолети. По-опитните пилоти, наречени „старци“, обаче не ги пускат в битка. Те искат да им дадат още време да се обучат. Знаят колко е опасно. Ескадрилата е невероятно задружна и дори си има свой собствен аматьорски оркестър. Зрителят се влюбва във всеки един от тези пилоти, за да открие, че не всички ще се завърнат от поставените им мисии…

Режисиран от Леонид Биков, който играе и главната роля, това е един от най-популярните филми за Втората световна война и се излъчва по руските телевизии всеки Ден на Победата. Филмът увековечава и невероятната военна песен „Смуглянка“, която е много известна в Русия.https://www.youtube.com/embed/E9JOGUK5jyw

Гледай филма с английски субтитри тук.

„Белият Бим Черното Ухо“

Станислав Ростоцки/Филмово студио „Горки“,1977 г.

Английският сетер Бим има уникална окраска – той е бял, но едното му ухо е черно. Стопанинът му Иван е пенсиониран ветеран от Втората световна война. Той води Бим в гората на лов и прекарват много време заедно. Един ден Иван тръгва за операция и моли съседа си да се грижи за Бим, докато го няма. Но Бим бяга, за да търси своя човек. Ще се срещнат ли отново? Без спойлери.

Режисиран от Станислав Ростоцки, този филм е номиниран за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. Проучване сред читателите на съветското списание „Екран“ го признава и за филм на годината. И не случайно – след като го гледаш, „Хачико“ ще ти се стори лек!

Гледай филма с английски субтитри тук.

„Ти никога не си мечтал“, 1981 г.

Иля Фрез/Филмово студио „Горки“, 1981 г.

Рома и Катя са гимназисти, които се влюбват и започва невинна и нежна връзка. Майката на Рома обаче не я одобрява; тя ревнува и не харесва Катя, а бащата на Рома като млад е бил влюбен в майката на Катя. Майката на Рома се опитва да сложи край на любовта на децата и да ги раздели, но разбира се, само влошава нещата още повече…

Съветското кино обикновено показва децата и тийнейджърите в контекста на тяхното детство, игри или обратното – в героични и високоморални сцени. Режисиран от Иля Фрез, този филм е една от редките съветски тийнейджърски драми, които разказват за любов. А саундтракът е сърцераздирателна, много известна песен.https://www.youtube.com/embed/W_tZNxyGAwI

Гледай филма с английски субтитри тук.

„Сибирският бръснар“, 1998 г.

Никита Михалков/Студио „ТриТэ“, 1998 г.

Краят на XIX в. – американски инженер донася изобретението си в Русия – машина, която може да реже дърва автоматично. До Русия го придружава младата и красива Джейн. Там тя среща юнкер от военното училище… и разбира се, се влюбват. Несигурните времена, младостта, смелостта и много лудости… в крайна сметка водят юнкера в Сибир. Помни ли го още Джейн?

Това е една епична творба, режисирана от Никита Михалков, която не само ще те разплаче, но и ще те накара да се смееш, усмихваш и възхищаваш – и ще ти покаже много страни на живота в имперска Русия – от царските и благородническите кръгове до обикновените селяни. Английската актриса Джулия Ормонд е в главната женска роля и си партнира с известния руски актьор Олег Меншиков.

Гледай филма с английски субтитри тук.

„Нелюбов“, 2017 г.

Андреj Звqгинцев/“Нон-стоп продакшън“, 2017 г.

Борис и Женя имат брак, но вече не се обичат. Те решават да се разведат, но никой от тях не иска да се грижи за сина им Альоша. И двамата смятат, че той ще попречи на бъдещия им живот. Альоша ги чува, докато си говорят и много разстроен, бяга. Родителите скоро откриват, че момчето е изчезнало и започват да го търсят.

Режисиран от Андрей Звягинцев, вероятно най-известния режисьор в днешна Русия, този филм взема Наградата на журито в Кан и е номиран за „Оскар“ и „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм.

Гледай филма с английски субтитри тук.

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest