7 „нови“ архитектурни паметника в Москва

В Москва хиляди старинни сгради, имения, бивши заводи и църкви са признати за обекти на културното наследство и се намират под защитата на държавата. И всяка година нови и нови здания влизат в този списък. Избрахме няколко от най-ярките „нови“ паметници на културното наследство.

  1. Рижката гара

В Москва има няколко гари и всяка от тях е архитектурен шедьовър. Ансамбълът на Рижката гара е изпълнен в неоруски стил. Той напомня на древноруски терем с високи покриви-тавани и прозорци с дърворезба, препращащи към стила ар нуво. Проектът е на архитекта Станислав Бржовски, който е строил и невероятната красота на модернистката Витебска гара в Санкт Петербург.Legion Media

Рижката гара е построена през 1899 г. за ЖП връзка с балтийските страни, но съвременното си име получава едва през 1946 година. Преди това се нарича Виндавска – на името на пристанищния латвийски град (съвр. Вентспилс), накъдето върви пътят.Legion Media

Вътре на практика няма излишни архитектурни детайли – интериорът е издържан в смесен ампир и модерн.

  1. Домът с кариатиди и грифони

mos.ru

Домът на търговеца Камзолкин на проспект „Мир“ е построен в края на XIX век. И след няколко години частично е престроен заради пожар. Архитект на проекта е Василий Загорски, който по-късно строи и Московската консерватория. На първия етаж на сградата има голяма търговска зала, а на двата горни – жилищни помещения, които се дават под наем.Агенция „Москва“

Главна особеност на дома е фасадният му декор – тук има много колони, кариатиди и маскарони. Автор на това невероятно многообразие е младият скулптор Сергей Коньонков, който по-късно се прославя и дори получава прозвището „руския Роден“.

  1. Рогожката амбулатория

mos.ru

Зданието е построено през 1903 г. по поръчка на Московската градска управа в модния неоруски стил, както и Рижката гара. Проектът на приказния дом в червена тухла е изпълнен от архитекта Николай Благовешченски. Негови са още десетина църкви в Москва, обществени учреждения и скъпи домове.

От 1903 до 1960-те години тук се намира градска лечебница, наречена „Рогожката амбулатория“. По-късно сградата е в аварийно състояние и е изоставена, но през 1970-те я възстановяват, тук откриват магазин „Кулинария“ и Музей на кулинарното изкуство, който работи и до днес.

  1. Домът с жар-птиците

mos.ru

Доходният дом на Е.К. Калиновски е образец на късния ар нуво. Пететажната сграда е построена през 1911 г. по проект на Ернст Нирзнее. Прогресивният архитект строи множество такива къщи в центъра на Москва и по негови проекти са направени първите московски „тучерези“, тоест небостъргачи – жилищни домове на над осем етажа.Антон Кардашов/Агентция „Москва“

Освен височината, отличителна черта на неговите здания на 4-та Тверско-Ямска са изрисуваните керамични фасади, които изобразяват феникси и чудновати растения, дело на художника Александър Головин. Домът е украсен с различни по форма и височина еркери, затова фасадите са асиметрични. През 1990-те е пристроен асансьор, който леко разваля външния вид на сградата.

  1. Домът с маските на Хермес на Кузнецкия мост

mos.ru

Тази къща на ул. „Кузнецки мост“ е известна като „Конторското здание“. От самия момент на построяването ѝ през 1901 г. на всичките три етажа са разположени магазини и офиси. Сградата е изпълнена по проект на архитекта Митрофан Арсениев в стил еклектик. Между другото, това е една от малкото къщи, които на практика изцяло са съхранили първоначалния си външен вид.

Главната особеност на сградата е това, че фасадата е украсена с „херми“ – изпъкнали колони с бюстове на антични жени. Освен това между втория и третия етаж са разположени четири медальона с маски на Хермес, който според древногръцката митология е бог-покровител на търговията. Магазини в сградата има и днес.

  1. Имението на Зинаида Морозова

А. Савин

Това разкошно имение на ул. „Спиридонова“ търговският меценат и промишленик Сава Морозов подарява на жена си Зинаида. Домът е построен от знаменития архитект Фьодор Шехтел и има елементи на ранен модерн и неоготика. Интериорът е оформен от художника Михаил Врубел.Юрий Артамонов/Sputnik

След смъртта на мъжа ѝ Зинаида продава имението на друг известен предприемач – Михаил Рябушински. Михаил е колекционер на живопис и събира в къщата картини на велики руски и чуждестранни художници: Карл Брюлов, Валентин Серов, Михаил Репин, както и Пиер Реноар, Камий Писаро, Едгар Дега и много други. След революцията предава много от картините в Третяковската галерия, а самият той емигрира. През 1920-те години в дома намират скривалище, в което има и много картини на велики майстори.

От времето на СССР сградата е предадена на министерството на външните работи – в него и днес се състоят тържествени приеми.

  1. Дървената къща на търговеца Виноградов

mos.ru

Този дом на 2-ри Крутицки ъгъл е построен през 1880 г. и принадлежи на търговеца Дмитрий Виноградов, собственик на чугунолеярен завод, който се намира наблизо. Дървената постройка е рядкост за Москва и е съхранена отлично.Агентция „Москва“

Зданието е образец на дървената архитектура от XIX в. с еркер-кокошник, корниз с остри зъбци, както и с интересен елемент – „слухови“ прозорци. Вратата към сградата има отличителна рамка. След революцията от 1917 г. тук са разположени апартаменти, а днес има офиси.

автор:

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest