7 неписани правила на Санкт Петербург

В Санкт Петербург има няколко правила, които всеки трябва да следва и спазва.

Ако го направиш, ще се почувстваш като у дома си в този невероятен град.

Носи сиво. През цялото време

Getty Images

Хората в Санкт Петербург са известни със своя стил. Тук сивото е новото черно! „50 нюанса сиво“ – това би могло да бъде името на модната книга на Санкт Петербург (точно като времето). Огромен шал около врата ти (нищо цветно, разбира се) ще бъде перфектно допълнение към външния ти вид.

Чувствай се привилегирован

Момичета си правят селфи на пешеходния Лъвов мост на канала
Момичета си правят селфи на пешеходния Лъвов мост на канала „Грибоедов“ в центъра на Санкт Петербург. 11 октомври 2018 г.Петър Ковальов/TASS

Санкт Петербург оглавява всеки списък на „най-добрите градове в света“ – и то не без причина. Местните жители се гордеят със своя град и неговите красоти и на никой не е разрешено да говори негативно за него (освен ако не искаш да бъдеш възприет като московски фен!).

Бъди учтив

Минувачи слушат изпълнение на уличен музикант в Санкт Петербург
Минувачи слушат изпълнение на уличен музикант в Санкт ПетербургИля Питалев/Sputnik

Градът е наречен „културна столица“ не само заради своите забележителности, но на първо място заради маниерите на жителите му. И това не означава „усмихнати“ (руснаците не се усмихват, помниш ли?). Да отстъпиш мястото си на по-старите в метрото, да задържиш вратата, да помогнеш на бабушка да пресече улицата – за това говорим. Така че, ако видиш турист с карта, който се опитва да намери Ермитажа, попитай го дали има нужда от помощ. Помогни му, дори ако той каже, че няма нужда.

Носи чадър навсякъде, където ходиш. Никога не се знае

Силен вятър в центъра на Санкт Петербург, 1 октомври 2019 г.
Силен вятър в центъра на Санкт Петербург, 1 октомври 2019 г.Роман Пименов/TASS

Средното годишно количество слънчеви дни в Санкт Петербург е 45! Ако имаш късмет. Например през декември 2019 г. имаше 2,5 часа слънце за целия месец! През останалото време е облачно и може да завали във всеки един момент. По-добре бъди подготвен.

Обичай балета и операта

Главният балетист на Михайловския театър Иван Василиев по време на репетиция, Санкт Петербург, 8 декември 2018 г.
Главният балетист на Михайловския театър Иван Василиев по време на репетиция, Санкт Петербург, 8 декември 2018 г.Григорий Дукор/TASS

Санкт Петербург е театралната столица на Русия. Винаги има какво да видиш, не забравяй да провериш програмата и да ходиш поне веднъж месечно.

Знай графика на вдигащите се мостове наизуст. Ще ти трябват в поне 5 месеца от годината!

Дворцовият мост над Нева с Петропваловската крепост на заден план по изгрев, Санкт Петербург, 16 юли 2019 г.
Дворцовият мост над Нева с Петропваловската крепост на заден план по изгрев, Санкт Петербург, 16 юли 2019 г.Роман Пименов/TASS

Сезонът на вдигащите се мостове започва в средата на април и завършва през октомври (понякога дори ноември, в зависимост от времето). Ако искаш да стигнеш от едната част на града до другата (например от центъра на града до о. Василиевски) през нощта и мостовете са вдигнати, ще трябва да чакаш часове, за да се спуснат отново. Полезно нещо е „промежуточная сводка“, когато някои от мостовете се спускат за 20 минути, което ти дава възможност да стигнеш до другата страна.

Чети

Петербургчани почиват на о-в Нова Холандия
Петербургчани почиват на о-в Нова ХоландияРуслан Шамуков/TASS

Руснаците обичат литературата и четат много. Обсъждането за последната книга, която си прочел, е най-добрият начин да направиш добро впечатление навсякъде, където отидеш в този град.

автор: КСЕНИЯ ЕЛЗЕС

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest