Общество

7 най-вкусни специалитета от руската черноморска кухня

Руската черноморска кухня понякога може да напомня на някои средиземноморски… или кавказки… или пък татарски.

Прочети, за да разбереш какви са разликите!

Някога много народи са живели по руското Черноморие, включително гърци, арменци, адигейци – и всеки от тях е допринесъл за регионалната кухня. В основата на черноморската кухня са сезонните зеленчуци (патладжан, чушки, домати, чесън – пресен или печен), градинските плодове (кайсии, смокини, грозде), орехи, пресни домашни сирена, както и горещи сосове. А месото и рибата обикновено се готвят на открит огън. Да, тук можеш да опиташ много шашлици!

1. Пържена дребна риба

Legion Media

Барабулка (червен кефал), ставрида (сафрид) и хамса (вид хамсия) са популярният улов в Черно море. Това са дребни риби, имат по-малко кости и са лесни за готвене. Най-често местните жители просто овалват много малки риби в царевично брашно и ги пържат в голямо количество олио. В съвременните ресторанти в курортните градове също пекат барабулка и ставрида във фурна и ти ги сервират със зеленчуци, лимон и ръжен хляб.

2. Рапани

Legion Media

Основен деликатес по Черноморието, тези мекотели са много нежни, ако ги приготвиш правилно. Трябва да ги свариш или задушиш за не повече от 5 минути. Рапаните са най-добри, когато се сервират с пресни или варени домати, лук и заквасена сметана.

3. Чебурек

Legion Media

Този голям месен пай е емблематичното ястие на кримско-татарската кухня. То е станало улична храна по цялото Черноморие. Чебурекът се прави от тънко тесто без дрожди и се пържи в дълбок голям тиган. Вкусът му е незабравим заради страхотната плънка от месо и бульон.

4. Чурчхела

Legion Media

Ядки, нанизани на конци и потопени в сок, се наричат ​​чурчхела. Това сладко лакомство има грузински произход и е МНОГО популярно от Анапа до Сочи. На всеки плаж и на който и да е пазар местните продават домашноприготвената си чурчхела – и е просто невъзможно да спреш да опитваш различни рецепти. Орехи или бадеми? Гроздов сок или сироп от праскови? Всичко е толкова вкусно…

5. Сорбет и баклава

Legion Media

В Русия такива сладкиши се наричат „източни“ и включват около сто вида десерти. На брега на Черно море всеки пазар предлага сорбет, нуга и халва, които са направени от градински и горски плодове, както и от ядки. Те се предлагат навсякъде в руските курорти. Приличат на големи бонбони, които се нарязват и продават на килограм – честно казано резените са доста големи.

Баклавата също е дошла от източната кухня: това сладкиш е от тънки кори с пълнеж от орех и мед.

6. Шашлик и люля кебап

Legion Media

Месото на шиш е едно от най-вкусните ястия на черноморската кухня. Шашликът обикновено се прави със свинско или агнешко месо на кубчета, докато люля кебап е вид кайма на скара с подправки. В морските кафенета месото на шиш обикновено се сервира в чиния с лаваш (плоски питки), зеленина, малко домати и краставици и лют сос аджика.

7. Най-северният чай

Legion Media

В курорта Мацеста, близо до Сочи, расте най-северният чай в света. Зимите тук са меки, не можеш да ги сравняваш със Сибир, но за чай климатът все пак е твърде суров. Векове наред местните чаени растения са свиквали с руския студ и чаят на Мацеста се е превърнал в истински специалитет за Черно море. Неговите предимства са високото съдържание на витамин С и танините, затова трябва да се вари бързо, защото в противен случай ще стане горчив.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest