Общество

7 места в Москва, наречени в чест на герои от Великата отечествена война

Над 160 улици и площади в руската столица носят имена на герои от войната.

Всяко такова място е памет за мъжеството на съветския народ в борбата с нацизма.

  1. Улица „Зоя и Александър Космодемянски“ в Коптево

Qweasdqwe (CC BY-SA 4.0)

За всички съветски хора Зоя Космодемянска е символ на непримиримата борба за родината и свободата. През 1941 г., когато е на 18 години, тя става доброволка на фронта. Задачата на нейната диверсионна група е да подпалва населените пунктове, завзети от германците. Зоя разбира, че тази мисия е неминуема смърт. В село Петришчево, недалече от Москва, тя е пленена при опит да предизвика пожар, подложена е на жесток разпит, поливана е с вода на студа, а след това публично я обесват. Преди да увисне на бесилото тя призовава всички жители от селото да се борят с окупаторите и да не се страхуват от смъртта. 

През 1942 година по-малкият ѝ брат Александър, който все още няма и 17 години, поема към фронта, защото иска да отмъсти за сестра си. След танковото училище му поверяват тежкия танк КВ, на който той изписва „За Зоя“. Участва в боевете край Орша, в освобождаването на Прибалтика и Кьонигсберг, където загива месец преди победата над фашизма.

Скулптор О. А. Иконников, архитект К. С. Шехоян

В чест на Зоя и Александър е наречена улица в района Коптево (метростанция „Войковская“), където е училището, в което те са учили. А в двора му може да се види паметник на брата и сестрата, които стават герои на Съветския съюз.

  1. Улица „Гастело“ в Соколники

jimmyweee (CC BY 2.0)

Когато е на 34 години, летецът Николай Гастело вече е успял да участва в боевете в Халхин Гол и в съветско-финландската война. Той обаче става легенда с подвига си през първите дни на Великата отечествена война. На 26 юни 1941 г. е свален по време на въздушно нападение в района на Беларус. Резервоарът е улучен от снаряд и Гастело прави таран в колоните с вражеска техника с горящия си самолет и взривява десетки германски машини.

Свободни източници

На него е кръстена улица в източната част на Москва.

  1. Улица „Муса Джалил“ в Зябликово

Владимир Песня/Sputnik

С името на този млад татарски поет са наречени много места в Русия и в бившите съветски републики: проспекти, библиотеки, киносалони, училища и дори едно село в Татарстан. И една улица в Москва е наречена в негова памет.

Преди войната Муса работи като редактор в литературни списания на татарски език, а от 1941 г. става военен кореспондент на фронта.

Край Велики Новгород Муса Джалил е ранен и попада в плен. Германците му предлагат да се включи в батальона на Вермахта, който според плановете е трябвало да замине за Източния фронт. В този батальон му възлагат да води културно-просветна работа. Той обаче обикаля германските лагери под предлог, че подбира членове за певческия хор, и организира бягства на пленници и нелегални групи, които след това вдигат въстания. Когато германците научават за това, го пращат в лагера на смъртта Моабит. Преди да бъде убит през 1944 г., той предава своите стихотворения на съкилийниците си.

Днес стиховете от неговата „Моабитска тетрадка“ са преведени на много езици.

4. Градинката на Талалихин на Таганка

Пресснимка

Тази градинка в центъра на Москва е посветена на гениални летец Виктор Талалихин. През 1941 г. този 23-годишен пилот става един от първите в СССР, извършили нощен въздушен таран над Москва. 

Свободни източници

В градинката има мемориална плоча и фонтан, в която основа може да се види копие на медала „Звезда на Съветския съюз“. Фонтанът е допълнен от инсталация, която представлява изтребител И-16 – копие на самолета, с който е летял Талалихин.

  1. Улица „Маресиев“ в Некрасовка

Google Maps

Алексей Маресиев е един от най-известните летци на изтребители в света. В началото на войната е тежко ранен и ампутират и двете му стъпала. Той обаче се връща на фронта и воюва с протези. През войната сваля 11 самолета и седем от тях след раняването си.

Маресиев е прототип на главния герой в книгата „Повест за истинския човек“ на Борис Полевой и едноименния филм от 1948 година. След войната той подкрепя ветераните до смъртта си през 2001 година.

Улица в югоизточната част на Москва носи името на летеца герой.

  1. Градинката на Полетаев на Рязанския проспект

Комсомолская правда/Global Look Press

Фьодор Полетаев е не само герой на Съветския съюз, но и национален герой на Италия. Полетаев, който по професия е ковач, през 1941 г. е призован на фронта. Първо участва в битката за Москва, след това на Дон и край Харков (Украйна), където е ранен и попада в плен. Полетаев бяга от лагери четири пъти, залавят го и пращат в други. През 1944 г. той се озовава на територията на съвременна Италия, край Генуа. Успява да избяга и от италианския лагер и се включва в партизански отряд. В продължение на няколко месеца той участва в нападения срещу германци по пътищата в района.

Riotforlife (CC BY-SA 3.0)

Полетаев загива през зимата на 1945 г. по време на наказателна германска операция срещу партизани в Лигурия. Гробът му край Генуа е показан във фирма „Най бой отиват само старците“ (1973). 

А в южната част на Москва неговото име носи градска градинка, където са поставени паметни плочи с имената на герои на Съветския съюз и няколко образеца на военна техника.

  1. Улица „Алия Молдагулова“ във Вешняки

Mikhail (Vokabre) Shcherbakov (CC BY-SA 2.0)

По време на войната в Москва е създадено Централно женско училище за подготовка на снайперисти. Една от курсантките на това училище е Алия Молдагулова от Казахстан. На фронта 19-годишната девойка за осем месеца унищожава 78 войници на противника. Алия загива през 1944 г. от смъртоносни рани в битка край Псков. 

Анатолий Терентиев (CC BY-SA 3.0)

В източната част Москва има улица, наречена на нея, близо до улица „Снайперская“ в памет на училището.  

Статията е написана по материали от проекта „Жива памет“, който е стартиран на портала на кмета и правителството на Москва в памет на героите, отдали живота си за родината в борбата с фашистките окупатори. Картата на този проект е направена в рамките на съхранението на районната идентичност, за чиято подкрепа и развитие е създадена програмата на кмета на Москва „Моят район“.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest