7 легендарни комедии на Леонид Гайдай, които трябва да гледате

Тези киноленти бият всички рекорди в бокс офисите на СССР, а репликите в тях са се превърнали в крилати фрази.

И до днес излъчването им по телевизията събира немалки рейтинги.

„Операция „Ы“ и други приключения на Шурик“, 1965

„Мосфильм“

Ранните творби на Гайдай не предизвикват интерес сред масовата публика – той пробва да снима революционни филми и да екранизира класическа литература. През 1965 г., обаче, излиза филмът му „Операция „Ы“ и други приключения на Шурик“, който става лидер в кината и завинаги вписва фамилното име на режисьора в историята на съветското кино. Днес лентата е класика в съветските комедии.

Филмът се състои от три киноновели, обединени от фигурата на младия главен герой Шурик. Този простоват, но честен и принципен студент става истински народен любимец.

В първата новела „Колегата“ Шурик трябва да работи на строеж с нарушители на обществения ред, които се възползват от неговата наивност. В „Заплесия“ Шурик е толкова потопен в ученето за изпитите в института, че е забелязва  своя красива колежка. В третата новела той случайно предотвратява кражба с взлом, организиран от тройката на Печения, Будалата и Страхливеца. В комедийната тройка играят актьорите Георгий Вицин, Юрий Никулин и Евгений Моргунов, които се превръщат в култови герои и участват и в други творби на гайдар – „Кучето Барбос и необикновения крос“ и „Контрабандисти“.

2. „Кавказка пленница или новите приключения на Шурик“, 1966

„Кавказка пленница или новите приключения на Шурик“Госкино, „Мосфильм“

Небивалият успех на „Операция Ы“ буквално принуждава Гайдай да снима продължение за Шурик. Този път това вече не е сборник от новели, а пълнометражен филм. Карикатурните мошеници Печения, Будалата и Страхливеца също се появяват във филма.

Според сюжета, студентът заминава на лятна експедиция в Кавказ, за да събира народен фолклор. Той се запознава със „спортистката, комсомолка и просто красавица“ Нина, която е на почивка при чичо си и ще се жени за местен ерген. На сватбата ѝ Шурик неволно става съучастник в известен кавказки обичай – крадене на невестата…

Жанрът на филма се определя като ексцентрична комедия с елементи на клоунада, нелепи шеги и комедийни прийоми, характерни за нямото кино. Продължението на историята на Шурик също се превръща в блокбъстър на годината.

3 „Диамантената ръка“, 1968

„Мосфильм“

В тази популярна комедия сюжетът и главният герой са измислени специално за Юрий Никулин – знаменит актьор и клоун с широк спектър от комедиен и актьорски талант.

След като вече е работил с Гайдай като един от триото мошеници – Будалата, в „Диамантената ръка“ Никулин играе ролята на честния и скромен съветски гражданин Семьон Горбунков. По време на пътуване в чужбина той си чупи ръката, а група контрабандисти го объркват за мулето им и зашиват диаманти в гипса му.

Съветската милиция моли Горбунков за помощ в опитите им да разобличат престъпниците и така нищо неподозиращият персонаж се превръща в истински агент под прикритие. Той не може да разкаже за секретната си задача дори на жена си. Негов опонент е невероятно обаятелен престъпник, в чиято роля се превъплъщава друга звезда на съветското кино – Андрей Миронов.https://www.youtube.com/embed/goFIxxWru78

4 „12-те стола“, 1971

„Мосфильм“

Отдръпвайки се от чистия жанр на ексцентричната комедия, макар и запазвайки някои от неговите похвати, Гайдай се връща към екранизацията на литературни произведения. Режисьорът прекарва няколко години в обмисляне на филма по мотиви на романа на Иля Илф и Евгений Петров „Дванайсетте стола“. Лентата се превръща в лидер в кината през 1971 година.

Авантюристът Остап Бендер пристига в малкото градче Старгород, където се запознава с бившия дворянин Иполит Воробянинов. Иполит търси столовете от комплект от мебели, в един от които тъщата му е зашила диамантите си по време на революцията. Но има проблем – столовете са конфискувани от съветската власт и са разпродадени по единично. Бендер се притичва на помощ, за да получи дял от богатството.

Така, авантюристичната двойка тръгва да обикаля младата съветска държава в търсене на заветните диаманти, а по пътя им се случват невероятни приключения. Отново и отново, обаче, или по-скоро стол след стол, ги спохожда лош късмет.

5. „Иван Василиевич сменя професията си“, 1973

„Мосфильм“

В още един филм-екранизация на пиеса на Михаил Булгаков, Гайдай се връща към героя Шурик. Актьорът Александър Демяненко, обаче, този път играе не наивен студент, а зрял и сериозен съветски учен. Той създава машина на времето и попада направо в двора на Иван Грозни.

Но нещата се объркват – машината на времето се чупи. Грозни е затворен в съветски апартамент, а вместо него в миналото, погрешка, заминава неговият двойник – рецидивист, който в същото време ограбва апартамента в съседство на Шурик.

Тази комедия е най-гледаният по съветските кина филм през 1973 година. Режисьорът мисли да отново да покани Юрий Никулин за ролята на Иван Грозни, но той отказва да се снима в лентата, защото смята, че изобщо няма да я пуснат в кината. В крайна сметка ролята е изиграна блестящо от Юрий Яковлев.

6. „Не може да бъде“, 1975

„Мосфильм“

Филмът се състои от три киноновели, заснети по мотиви на сатирични разкази от Михаил Зощенко. Всички те се присмиват на „буржоазната“ любов. Действието се развива през 1920-те, когато режимът е осезаемо отслабен и настъпва нова икономическа политика.

В първата новела „Престъпление и наказание“ управител на магазин е повикан при следователя. От страх, че ще е го затворят и ще конфискуват имуществото му, той моли жена си да продаде всичко възможно най-бързо и тя веднага се захваща с поставената ѝ задача. Само дето той дори не знае за какво го викат…

Във второто описано „Забавно приключение“ зрителите стават свидетели на комични ситуации, в които изпадат хората, изневеряващи на половинките си. Актьор изневерява на жена си с омъжена дама, докато нейният мъж спи с приятелката ѝ, а жената на актьора излиза с трети господин, който се оказва съсед на приятелка на любовницата на мъжа ѝ… В крайна сметка всички са разобличени и започват заедно да мислят как да живеят по-нататък.

Третата новела, „Сватбено произшествие“, разказва за вредата от спонтанните постъпки. Героят Володка се запознава с бъдещата си жена в трамвая и много скоро решават да се оженят. На сватбата в дома ѝ той закъснява, защото се забавя в бръснарницата. И, сред тълпата, не може… да познае собствената си невеста! Просто досега я е виждал само облечена със зимно палто и шапка.

Като всички ленти на Гайдай, филмът е пълен с музиката и песните на Александър Зацепин – любимец на много поколения зрители.

7. „В Дерибасовска времето е хубаво, или на Брайтън Бийч пак вали“, 1992

„Мосфильм“

Последният филм на Гайдай вече не е съветски. Това е комедия от периода на перестройката, в която се осмиват последните години от съществуването на СССР и шпионските вражди със САЩ.

Американците молят КГБ да им помогне в борбата с руската мафия и тайният агент Фьодор Соколов тръгва от Одеса направо към Брайтън Бийч. Целта му е да разобличи неуловим мафиотски бос, известен като „Артиста“, който се превъплъщава в най-различни персонажи и никой не може да каже как точно изглежда. В секретната операция на агента помага очарователната американка Мери.

Дългото име на филма е паролата, с чиято помощ те трябва да се познаят. Фразата е заигравка са паролите от времето на Гражданската война в Испания и революцията в Чили: „Над Испания цялото небе е безоблачно!“ и „В Сантяго вали“.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest