7 холивудски звезди, приели православието

Тези американски актьори имат различни причини за вероизповеданието си.

Някои са се родили православни, а някои са извървели дълъг път, за да станат такива.

1. Том Ханкс

Legion Media

Известният холивудски актьор приема православието в зряла възраст. Той решава да смени вярата си след втория си брак – с актрисата Рита Уилсън през 1988 година. Тя има български и гръцки корени и е изследвала православието (гръцката църква). Ханкс е разказвал и то не веднъж, че двамата се венчават в църквата, където е кръстена Рита. Техните общи деца също са кръстени в гръцката църква. Цялото семейство Ханкс посещава православния храм в Лос Анджелис, а през декември 2019 г. актьорът получава гръцко гражданство.

През февруари 2016 г. той посещава руския православен храм „Света Тройца“ в Антарктида, където се моли и се качва на камбанарията. Дяконът на храма Максим Герб описва актьора така: „Много откровен и доброжелателен човек“.

2. Джеймс Белуши

Legion Media

Потомък на албански емигранти, Джеймс Белуши също изповядва православието (Албанската църква) и посещава храмове на православната епархия в САЩ. През 2009 г. той получава албанско гражданство.

3. Кери-Хироюки Тагава

Валерий Шарифулин/ТАСС

Американският актьор от японски произход е известен най-вече с ролите си на злодеи в холивудски филми („Смъртоносна битка“, „Упълномощен да убива“, „Планетата на маймуните“).

През 2015 г. в Москва актьорът решава да се покръсти в Руската православна църква. При кръщаването му дават православното име Пантелеймон. Година по-късно той получава руско гражданство. Тагава казва, че е взел и двете решения самостоятелно след дълги размисли.

„Не следвам новата мода“, твърди той. „Следвах сърцето си. Няма лесни решения нито в Америка, нито където и да било другаде по света. Това ще бъде ново предизвикателство за мен“, заявява Тагава на пресконференция по повод на излизането на филма „Йерей-сан. Изповедта на самурая“.

4. Шони Смит

Legion Media

Американската певица и актриса, звезда от филми и сериали, сред които са „Да управляваш гнева“, „Трион“ и „Армагедон“, е израснала в американско протестантско семейство. През 2014 г. решава да приеме православието и дори иска да заснеме документален филм за това, озаглавен „Православие: Любовна история“ („Orthodoxy: A Love Story“). Американски медии пишат по този повод: „Те планираха да пътуват из САЩ и вероятно до Русия, да представят различни православни християни и да уловят разнообразието на вярата и да разговарят с новопокръстени, които да им разкажат защо и как те са били привлечени от православието“. Един из героите на филма си спомня думите на актрисата, която казва, че желанието ѝ е да покаже на хората, че в този свят все още има надежда. Само че филмът все още не е завършен.

5. Мила Йовович

Александър Авилов/Moskva Agency

Холивудската актриса е родена в Киев, а когато пристига в САЩ е още малка, гордее се с корените си и отлично говори руски. За своята вяра тя казва следното: „Аз съм православна рускиня по рождение, но ще отида в която и да е църква, където чувствам любов и духовност“. 

През 2015 г. тя кръщава в Спасо-Преображенската православна църква в Лос Анджелис по-малката си дъщеря Дашиел.

6. Дженифър Анистън

Legion Media

Известната актриса има гръцки корени и е от Гръцката православна църква. В Лос Анджелис обаче посещава и руския Спасо-Преображенския храм. Нейният кръстник, приятел на баща ѝ, е актьорът от гръцки произход Тели Савалас.

7. Джонатан Джексън

Legion Media

Самият той разказва, че се е родил в семейство на адвентисти от седмия ден, но когато е на девет години, родителите му започват да се отдръпват от това течение. Вече в юношеска възраст в Лос Анджелис той започва самостоятелно да изучава християнската литература и да се замисля за духовния живот. След дълги размисли и посещения на църкви от различни вероизповедания той решава, че православието е най-близко до него.

„Разбрах, че съм сънувал православна църква много преди да я посетя за първи път. После ходих в други храмове и те съвсем малко се различаваха от храма, който видях в съня си“, казва той. Съпругата му е италианка и тя също приема православната вяра. Актьорът е написал книга за връзката между вярата и творчеството.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest