7 холивудски знаменитости, които всъщност са РУСНАЦИ!

Руснаците са навсякъде. И Холивуд не прави изключение.

  1. Леонардо Ди Каприо

Global Look Press

Бабата по майчина линия на Леонардо Ди Каприо е рускиня. Родена като Елена Смирнова в Руската империя през 1915 г., тя променя името си на Хелене Инденбиркин, когато семейството се мести в Германия. Там през 1943 г. тя ражда майката на Лео, Ирмалин, точно под бомбите по време на въздушно нападение на Съюзниците.

„За мен тя беше олицетворение на вътрешна сила и почтеност“, казва Ди Каприо за сп. Interview Russia през 2012 г., като нарича себе си „полуруснак“.

  1. Кърк Дъглас

AP

Семейството на известния „Спартак“ имигрира в САЩ от западната част на Руската империя през 1915 година. Бащата на Кърк избягва военната повинност към войската в царската армия точно в средата на Първата световна война. Роден в Ню Йорк, Исур Демски (рожденото име на Кърк Дъглас) има много тежък и беден живот. Тогава, според автобиографията му, той опитва над 40 работни места. Исур получава небезизвестния си псевдоним, когато се присъединява към Военноморските сили на Съединените американски щати по време на Втората световна война.

  1. Мила Йовович

Getty Images

Въпреки че Мила Йовович е родена в Киев, тя изобщо не е украинка. Майка ѝ, съветската актриса Галина Логинова, е рускиня, а баща ѝ – Богдан Йовович, е сърбин. След като прекарва няколко години в Москва, семейството напуска Съветския съюз в началото на 1980-те години. Все пак Мила никога не губи връзка с историческата си родина. Тя говори руски, случайно се появява в руски предавания и дори в руски филми.

  1. Стивън Сегал

Екатерина Чеснокова/Sputnik

Боец и актьор, Стивън Сегал не е обвързан с Русия само с гражданството, предоставено му от президента Владимир Путин през 2016 година. Неговите баба и дядо по бащина линия – Дора Голдщайн и Нейтън Зигелман, емигрират в САЩ от Санкт Петербург. Там Нейтън променя фамилното си име на това, под което познаваме знаменития му внук.

  1. Силвестър Сталоун

ZUMA Press/Global Look Press

Прабабата и прадядото на майката на „Роки Балбоа“, Роуз (Ламлек) и Чарлз Лабович произхождат от Одеса, южно пристанище на Руската империя. Като заможни бизнесмени те са принудени да напуснат страната, поради т.нар. погроми (жестоки бунтове, насочени към евреите) и палежи, които унищожават голямата им фабрика за коприна.

През 1980-те години родителите на Силвестър Сталоун намират последния си останал далечен роднина, който все още живее в Одеса – Валерий Кравченко. Градска легенда гласи, че те получават лична помощ от Горбачов и КГБ при издирването.

  1. Юл Бринър

Getty Images

Звездата от „Великолепната седморка“ и „Кралят и аз“, Юл Бринър е роден в руския далекоизточен град Владивосток, точно в средата на Гражданската война през 1920 година. Като син на руска актриса и внук на швейцарски бизнесмен и жена от народа на бурятите, той има екзотичен смесен европейски и ориенталски вид, което му печели специална ниша в Холивуд като модел и актьор.

  1. Хелън Мирън

ZUMA Press/Global Look Press

Една от най-известните актриси във Великобритания и САЩ, Хелън Мирън, е родена като Хелън Миронов. Наполовина англичанка, наполовина рускиня. Тя е внучка на Петър Миронов, член на руската аристокрация и дипломат в Лондон, който решава да остане във Великобритания, когато избухва болшевишката революция.

„Беше невероятно преживяване да ходя по земята, в която е роден баща ми, където е живял дядо ми и която очевидно беше толкова скъпа на сърцето му“, казва Мирън след посещението си през 2009 г. в историческата си родина – село Куряново в руската Смоленска област.

Pin It on Pinterest