7 филмови хита за приключения на чужденци в СССР

Какво очакват чуждестранните гости в най-затворената и загадъчна страна? Виж тези шедьоври на киното!

1. „Невероятните приключения на италианци в Русия“, 1974

В Рим умира възрастна руска емигрантка, но преди да издъхне тя разказва на внучката си, че в Ленинград е скрила своите скъпоценности още преди революцията. И ѝ казва, че основният знак е, че те са „под лъва“. За жалост този разговор е подслушан от още няколко души и всички те стават конкуренти по пътя към съкровищата на бабата. Да, КГБ вече знае всичко и следи надлежно какво правят те. Виж как италианци разкопават целия „град на лъвовете“ и организират преследване със съветски жигулита.

2. „Интермомиче“, 1989 

Главната героиня в този съветски филм е медицинска сестра през деня и валутна проститутка, „интермомиче“ – през нощта. Единствената ѝ мечта е да се омъжи за чужденец и да замине в чужбина. И се намира такъв вариант. Инженер от Швеция, който работи в Ленинград, ѝ прави предложение. А какво е означавало да се омъжиш за чужденец в онези години? Истински трилър. Този филм е единственият, който показва живота и работата на чужденеца в СССР от този ъгъл.

3. „Цирк“, 1936

Филм за живота на тъмнокожите в СССР. Да-да, това е през 1936 година! Американски цирк пристига на гастроли в Съветския съюз. Героинята на Любов Орлова има тъмнокож син и ръководството на цирка непрекъснато я шантажира. В крайна сметка тя и детето ѝ намират нов дом в СССР. Една любопитна подробност – актьорът Джеймс Патерсън, който изиграва ролята на това дете, също има баща американец, който пристига в СССР, когато идва Голямата депресия, а майка му е рускиня. След разпадането на СССР той се връща в САЩ.

4. „Руски сувенир“, 1960

Самолет, който лети над Байкал, е принуден да направи аварийно кацане. В него чужденци пътуват за Пекин. Те няма какво друго да правят и отиват да видят как живеят хората в Сибир. Тук те се запознават с руските традиции на гостоприемството и със съветския начин на живот. Днес филмът изглежда малко наивно, но заради усмивката на Любов Орлова и техническите подробности човек може да си затвори очите за това.

5. „Руф“, 1989

През 1930-те години френска пианистка се омъжва за съветски дипломат и заминава да живее в СССР. Само че не се получава романтична история, защото в Съветския съюз ги чакат репресии и години на лагери. Филмът е по реални събития.

6. „Транссибирският експрес“, 1977

Годината е 1927-а. Японски предприемач пътува по Транссибирската магистрала за Москва. Западното разузнаване обаче иска да саботира търговските преговори и праща в същия влак убиец, който трябва да ликвидира другаря от Япония, докато той не е стигнал до крайната точка на пътуването си. Разбира се, съветските чекисти не дремят. 

7. „Изток-Запад“, 1999

Филмът е заснет след разпада на СССР, но действието се развива в следвоенните години. В края на 1940-те в Съветския съюз се завръщат репатрианти, потомци на руснаци, избягали от Революцията. Сред тях е лекарят Алексей Головин със съпруга французойка и детето им. С пристигането си те разбират, че в родината не ги чака точно това, което са очаквали, но не могат да се върнат във Франция. 

автор: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest