7 факта за Мариинския театър в Санкт Петербург

Много преди да бъде основан Болшой в Москва, този водещ руски театър е любим на руските императори, а в по-късните години и на съветските лидери.

Основен императорски театър на руската опера и балет

Неизвестнен автор/МАММ/МДФ

Днес титлата на най-известния руски театър вероятно принадлежи на Болшой театър в Москва. Въпреки това, много преди него, с указ на Екатерина Велика, в Санкт Петербург през 1783 г. е основан Императорски театър на руската опера и балет. В Русия има театри и преди Екатерина, но именно тя създава Дирекцията за императорските театри. Институцията принадлежи и е подчинена на кралския двор и се финансира от кралската хазна. Театралният репертоар включва италианска оперна и камерна музика, балетна и бална музика, както и френски и руски драматични постановки.

През 1802 г. френският хореограф Шарл Дидло пристига в Санкт Петербург и оглавява балетната трупа на императорските театри. През 1847 г. към нея се присъединява и друг френски хореограф – Мариус Петипа, който обучава няколко поколения професионални танцьори в Русия и поставя над 40 балета, превръщайки руския балет в един от най-добрите в света.

Отначало Мариински е… Болшой

Артисти от Мариинския театър на премиерата на операта на Чайковски

Артисти от Мариинския театър на премиерата на операта на Чайковски „Евгений Онегин“. 1879 г.Sputnik

Историята на Мариинския театър започва с построяването на театър „Большой Камень“ (Големият камък) в Санкт Петербург през 1784 година. Това е първият постоянен театър в Руската империя и един от най-големите театри в Европа. Между другото, историческата му сграда е подобна на бъдещата сграда на московския Болшой театър, която е построена през 1820-те. Бъдещият Мариински театър се намира в театър „Большой Камень“ до 1886 г., когато е построена нова сграда за него. След това театърът „Большой Камень“ е възстановен и предаден на Санктпетербургската консерватория, която все още се намира там.

Именно на сцената на Болшой театър в Санкт Петербург се ражда руският музикален театър. В допълнение към френските и италианските опери, той започва да поставя и оригинални руски опери. Тук се състоят премиерите на „Живот за царя“ на Михаил Глинка и Пушкиновата „Руслан и Людмила“ . Тук за първи път пред публика са поставени и иновативните продукции на Петипа – „Корсар“, „Дон Кихот“, „Баядерка“, „Жизел“. Петипа пък се сприятелява с Пьотр Чайковски, поставил легендарните „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката“ и „Лебедово езеро“.

Променя името си няколко пъти

Мария Александровна императрица на Русия

Мария Александровна императрица на РусияPublic domain

Сегашното си име театърът получава през 1886 г., след като се мести от Болшой театър в друга сграда, където се намира и днес. Наречен е „Мариински“ в чест на императрица Мария Александровна, съпругата на Александър II, който е голям почитател на театралното изкуство.

След Болшевишката революция театърът е лишен от историческото си име, тъй като всички аналогии с царското наследство се избягват. През 1935 г. театърът е кръстен на революционния лидер Сергей Киров и става популярен като Кировски театър.

По заповед на новия му художествен ръководител Валерий Гергиев, след разпадането на СССР, през 1992 г., е възстановено историческото име на театъра – Мариински.

Театърът се оглавява от Валерий Гергиев

Художественият директор на Мариинския театър, диригентът Валерий Гергиев

Художественият директор на Мариинския театър, диригентът Валерий ГергиевАлексей Даничев/Sputnik

От 1988 г. театърът се ръководи от световноизвестния диригент Валерий Гергиев. Интересното е, че той е завършил Ленинградската консерватория, тази, която се намира в преустроената сграда на Болшой Камен театър.

От 1977 г. работи като асистент диригент в Кировския театър като впоследствие става негов главен диригент. Днес Гергиев е един от най-известните и влиятелни музиканти в света.

Мариинският театър има три сцени в Санкт Петербург

Концертна зала на Мариинския театър

Концертна зала на Мариинския театърАлексей Даничев/Sputnik

През 2006 г. по инициатива на Гергиев театърът открива концертна зала. Проектирана е от френския архитект Ксавие Фабр и японския специалист по акустика Ясухиса Тойота, които работят и по концертната зала „Уолт Дисни“ в Лос Анджелис и по зала „Зарядие“ в Москва. Освен с уникалната си акустика, концертната зала е известна със своите органи, едни от най-големите в света.

С усилията на Гергиев през 2008 г. театърът започва изграждането на нова сцена. Зданието ѝ е проектирано от канадското бюро Diamond Schmitt Architects. През 2013 г. сградата е открита за обществеността, но предизвика остри критики за противоречие с историческия архитектурен стил на града. Западната преса обаче я хвали за нейния дизайн, техническо оборудване и акустика.

Театърът все още има легендарни исторически постановки в репертоара си

Сцена от балета на П. Чайковски

Сцена от балета на П. Чайковски „Лешникотрошачката“ в Държавния академичен Мариински театърИгор Русак/Sputnik

Мариинският театър пази своето наследство и съхранява исторически опери и балети, като по този начин осигурява приемственост между различните поколения. Легендарните балети на Мариус Петипа „Ле Корсар“, „Дон Кихот“, „Ла Баядере“, „Жизел“, както и старите опери на Глинка, Чайковски и „Борис Годунов“ на Модест Мусоргски все още присъстват в репертоара му.

Както и основните премиери на ХХ в.: „Пролетно тайнство“ и „Петрушка“ на Игор Стравински, както и „Любов към три портокала“ и „Ромео и Жулиета“ на Сергей Прокофиев.

Мариинският театър е известен и със своите празнични сезонни постановки на балета на Пьотр Чайковски „Лешникотрошачката“ и оперната феерия на Родион Щедрин „Коледна приказка“.

Той е „дом“ на най-добрите солисти

Анна Нетребко изпълнява на гала концерт в Мариинския театър

Анна Нетребко изпълнява на гала концерт в Мариинския театърРуслан Шамуков/TASS

Сърцео на театъра са неговите оперни и балетни трупи и оркестърът. Той винаги е привличал най-добрите в своята област. Известните Анна Павлова и Матилда Кшесинская са основни танцьори тук, както и Вацлав Нижински, Рудолф Нуреев и Михаил Баришников. Докато оперните му звезди включват легендарния Фьодор Шаляпин.

И в наши дни Мариинският театър продължава да привлича най-големите таланти: известната дива Анна Нетребко е част от операта му, докато примабалерината Диана Вишнева краси балетната му компания.

Репертоарът на театъра включва не само проверени във времето класики, но и модерни опери като „Дневникът на един луд“, „Лолита“, както и експериментални нови балети „Вариации за две двойки“, „Ярославна. Затъмнение“, „Камера обскура“, „Болеро фабрика“. Всичките му продукции се отличават с невероятна сценография и виртуозен музикален съпровод.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest