Общество

7 факта за амурския тигър, най-свирепият обитател на Далечния изток

Амурският тигър е най-едрият подвид тигри в света.

Той обитава Далечния изток и не се страхува нито от човека, нито от кафявата мечка и наведнъж може да погълне до 40 кг месо.

  1. Живее в Далечния изток

Виталий Анков/Sputnik

95% от популацията на амурския тигър живеят в Русия – на територията на Приморския и Хабаровския край, Амурската област и Еврейската автономна област. Останалите са в Североизточен Китай и отчасти в Северна Корея. Затова той се нарича още усурийски, сибирски, манджурски или севернокитайски.

  1. Най-едрият сред тигрите

Виталий Анков/Sputnik

Сред шестте съществуващи подвида тигри амурският е най-едрият и най-силният. Този раиран хищник расте през целия си живот, достига над два метра дължина и може да тежи над 250 кг. В сравнение с него суматранският тигър е направо малчуган: голям самец тежи до 140 кг.

  1. Адаптиран е добре към суровата зима

Виталий Анков/Sputnik

Той е единственият, който преди началото на зимата трупа 5-6 см мазнина на корема си и има най-дебелата козина. С такъв запас не са страшни тежките студове, гладните зими и снежната покривка.

  1. Контролира район с размерите на малък град

Юрий Смитюк/ТАСС

За царя на тигрите – царски простори! Амурският тигър контролира средно площ от 100 кв. км. За един ден той може да измине до 41 км, но обикновено навърта по 10. Максималната скорост на животното е до 72 км/ч. Той скача на 10 метра дължина и 5 метра височина, но бързо – след 30 секунди – се уморява от такова темпо. Ако ловът е неуспешен, тигърът предпочита да легне да си почине, отколкото да преследва плячката си надалеч. Той не напада човек, но силно се интересува от движенията му: контролира територията си.

  1. Осигурява си храната през нощта

Вячеслав Прокофиев/ТАСС

Той е всеяден: може да изяде дори мечка, но предпочита елени, диви свине и риба. За пълноценното си изхранване се нуждае от 50-70 чифтокопитни животни годишно, а наведнъж може да погълне 20-40 кг месо при дневна норма от около 10 кг. Предпочита да ловува вечер, през нощта и рано сутрин, а през деня почива.

  1. Намира се под закрила на държавата

Алексей Павлишак/Sputnik

Амурският тигър е описан за първи път през 1844 година. През XIX в. на територията на Русия са живеели около 1000 индивида. През 1930-те години те вече са по-малко от 30. През 1947 г. в СССР е въведена обща забрана за лов на амурски тигри. Животното е включено в Червената книга. Днес за незаконно развъждане и притежаване на видове от Червената книга се предвижда наказание. Мерките за защита на редкия хищник допринасят за увеличаване на популацията. През 2022 г. в Русия са преброени около 750 амурски тигъра. Най-високата „гъстота на населението“ е в Националния парк „Земята на леопарда“ и в природния резерват „Кедровая пад“ (Приморски край).

  1. Всичко, което умее, го научава от мама

Виталий Анков/Sputnik

Средната продължителност на живота на тигъра на воля е около 15-18 години. На четиригодишна възраст навлизат в брачна възраст. Тигърчетата се хранят с млякото на майка си до шест месеца, остават близо до майка си до две години, а след това започват първите си опити да ловуват. Бащата също живее наблизо, но не участва в отглеждането на потомството.

автор: ЮЛИЯ ХАКИМОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest