Общество

7 библиотеки в Санкт Петербург, които си струва да посетите

Ужас по гоголски и актьорски представления, които да слушате със затворени очи.

Ако никога не сте посещавали библиотеки през нощта, може би след края на пандемията ще имате чудесна възможност да го направите: всяка година в Русия се провежда „Библионощ“ – събитие, което е „колега“ на Нощта на музеите. Russia Beyond представя седем библиотеки в Санкт Петербург, които остават отворени до късно през нощта с безплатен вход за всички посетители, включително тези, които нямат карти за библиотеката.

Библиотека „Николай Гогол“

Библиотека „Николай Гогол“

За първи път отворена през 1918 г., преди няколко години библиотеката е превърната от обикновен стар атенеум в модерен мултимедиен център: нейните зали вече могат лесно да се трансформират в удобни пространства, лекционни или концертни зали. „Тук все още има култ към печатните книги, но същевременно всички класически литературни произведения се обновяват чрез изпълнения на живо, рецитали и пиеси“, казва Алина Кииш, студентка и редовен посетител в библиотеката.

8 Среднеохотинский проспект

Библиотека „Охта LAB“

„Охта LAB“

Разположена в МОЛ, тази библиотека осигурява достъп до безплатни електронни книги, поддържа обществени рафтове за книги и служи като платформа за публични арт изпълнения.

„Охта LAB“ редовно провежда безплатни дискусии с бизнесмени, мениджъри, артисти и учени. Тя популяризира и Science Slam, проект, в който младите учени представят своите изследвания под формата на стендъп изпълнение.

Ул. „Якорна“ 5А, МОЛ „Охта“

Библиотека на комиксите

Библиотека на комиксите

Библиотеката съдържа колекция от над 3000 комикса и графични романа, всички достъпни безплатно. Тя също така провежда редовни работилници по създаване на комикси.

Друга отличителна черта на библиотеката е богатата ѝ чуждоезикова секция, включваща книги на френски, английски, немски, финландски, испански, италиански, корейски, тайландски и хинди.

30 7-ма ул. „Красноармейская“

Book Capella, готическа библиотека

Book Capella

Book Capella набляга на атмосферата – интериорът ѝ е оформен след проучване на стар замък или може би готически параклис – притежава колекция от книги отпреди 1917 година. За да ѝ се насладите, трябва да си направите предварителна резервация; билет за едно посещение струва 7000 рубли (около $123).

5 Почтамский проспект

M-86, развлекателно-информационен център

M-86, развлекателно-информационен център

Сочена за най-модерната библиотека на Санкт Петербург, M-86 разполага с няколко пространства за отдих, зала за конференции, оборудвана с хардуер за графичен дизайн и дори детска зона.

Центърът включва също звукозаписно и визуално студио и провежда семинари за видеодневник, мода и история на модата. Служители от туристическия отдел на центъра могат да помогнат на всеки посетител да си направи маршрут в Санкт Петербург.

86 Московский проспект

Държавна библиотека за незрящи и зрително затруднени

Държавна библиотека за незрящи и зрително затруднени

Това е първата петербургска библиотека за незрящи и зрително затруднени. И е една от най-големите в света. Библиотеката съхранява уникални артефакти, като първите книги на Русия за слепи, отпечатани с релефни букви, както и първите книги на Брайловата азбука.

Ул. „Стрелнинская“ 11

Националната библиотека на Русия

Националната библиотека на Русия

Историята на тази известна библиотека, намираща се в центъра на Санкт Петербург, датира от два века. Днес тук се съхраняват над 36 милиона книги, включително Остомировото евангелие (най-старият ръкопис на руски език, създаден през XI в.), както и частната библиотека на Волтер, придобити от императрица Екатерина II.

автор: ДАРИЯ АМИНОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest