Общество

67 пълнометражни и 12 къснометражни филма ще бъдат представени на фестивала „Master of Art”

Фестивалът ще се проведе в София, Пловдив и Варна и ще представи вълнуващи истории на големи творци, създаващи изкуство

С много настроение на Платформа А6 беше открито 5-ото издание на филмовия фестивал за документално кино „Master of Art”. След успешното първо издание на фестивала тази година, което се проведе през месец април онлайн, сега любителите на документалното кино ще имат възможност да се запознаят отблизо на големия екран с творчеството на артисти като Дора Маар, Салвадор Дали и много други. НДК е традиционен партньор на фестивала, който тази година ще се проведе до 24 септември едновременно в София, Пловдив и Варна. Мотото на тазгодишното издание на Master of Art е „Прегърни изкуството”. Това стана ясно по време на официална пресконференция, която се проведе на Платформа А6.

С две прожекции беше даден и стартът на физическото издание на фестивала тази година – „Прегръдката” на режисьорите Емил Христов и Калин Серапионов и „Жан-Пол Готие: Шантав и шик”.

„Точно преди една година именно филмът „Прегръдката” ни даде идеята да сложим мото за тазгодишното издание – „Прегърни изкуството”, без изобщо да си даваме сметка, че само една година по-късно прегръдката ще се окаже нещо много ценно, защото е забранено помежду ни. И така в година на социална дистанция, всъщност ние можем да прегърнем изкуството и няма вирус, който да ни забранява или който да е вреден за тази прегръдка.”, сподели артистичният директор на фестивала Найо Тицин.

Филмът „Прегръдката” представя творческия процес на създаването на скулптурата „Прегръдката”, чийто автор е българската художничка, която живее и твори в Париж – Ода Жон.

„Мисля, че желанието да намеря език, да намеря картина за едно чувство, за мен най-важното чувство – на безграничната любов, на обичта, беше причината да създам тази скулптура.”, заяви Ода Жон.

Master of Art дава възможност на зрителите да „надникнат зад кулисите”, да опознаят личностите, които творят и създават изкуство. В програмата на фестивала тази година са включени филми от 11 различни категории, сред които „Архитектура”, „Съвременно изкуство”, „Дизайн и мода” и други.

От своя страна НДК е в готовност да посрещне посетителите в кино „Люмиер Лидл” при спазване на всички противоепидемичните мерки – дистанция от 1.5 м между посетителите, различен вход и изход, а на разположение са поставени и дезинфектанти и указания за безопасност. 

„Кино „Люмиер Лидл”, където ще се състоят 47 прожекции от фестивала, също е готов да ви посрещне. То е едно безопасно кино, приведено в съответствие с всички противоепидемични мерки. Разчитаме много на публиката – да дойде на фестивала, да идва на прожекциите в киното, да идва в НДК, да спазва всички мерки, за да поддържаме всички заедно с общи усилия страстта към изкуството и киното. В интерес на истината в началото на тази пандемия и аз подцених как тя ще се отрази на психиката на хората, но тя се отрази и сега е много важно всички да ви върнем тук и без да ни виждат камерите, тайно да ви прегърнем и да запазим това взаимодействие.”, сподели председателят на Съвета на директорите на НДК – Борислав Велков.

Част от пресконференцията бяха още режисьорите на филма „Прегръдката” Емил Христов и Калин Серапионов, които споделиха вълнението си от творческия процес. Емил Христов заяви, че „филмът е самодостатъчен и няма нужда от никакви обяснения”, а Калин Серапионов допълни, че лентата показва преплитането на два процеса – създаването на скулптурата и процеса по създаване на документален филм.

Тази година младежко жури в състав Карла Стоянова, Стефан Гончаров и Денис Стоянов ще се впуснат в търсенето, проследяването, изследването и оценяването на дебютните и късометражни филми.

„За нас това е голяма възможност – да търсим и да изследваме различните типове и характери на артистите и по този начин да разберем нещо за тях и пътя, по който те са минали.”, отбеляза Денис Стоянов.

Останалите членове на журито, което ще оценява филмите са Саскиа Бодеке, чийто филм „Азбуката на Грийнауей” беше отличен за най-добър филм на фестивала през 2019 г., Димитър Коцев – Шошо, Жакинт Брисбоа и самият Найо Тицин.

Билети за прожекциите в кино „Люмиер Лидл” може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg.

Предварително закупените билети и карти Master pass през април, ще важат за новите дати на прожекциите без презаверка.

Филмовият Фестивал Master of Art се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния дворец на културата и Фондация „Master of Art“. Фестивалът е част от Културния календар на Столична община за 2020 г. и се реализира с финансовата подкрепа от Националния Филмов Център.

Датите на прожекциите може да видите на ndk.bgmasterofartfilmfestival.comкакто и на Фейсбук страниците на фестивала и НДК.Цялата програма на фестивала може да видите тук

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest