65-тата годишнина от създаването на Националния политехнически музей 

В петък – 13-ти май –  точно в 13:00 ч., и точно на рожденния си ден, Националният политехнически музей (НПТМ) открива временната изложба „ОТ ФЛИНТСТОУН ДО  СМАРТФОН“. Датата не е избрана случайно. Темата и заглавието – също.Като технически музей, НПТМ пази в богатите си фондове стотици видове технически устройства. Повечето от тях са прародителите на днешните „умни“ технологии.През последните години, техническият напредъкът се осъществяна с толкова забързани и гигантски крачки, че е добре да припомняме за началото. За тези исторически периоди и тези гениални личности, които поставят началото на всеки технологичен скок, респективно – обществен такъв. 

С внимание и обич най-вече към днешните деца и техните родители (довчерашните деца) – изложбата носи името „ОТ ФЛИНТСТОУН ДО СМАРТФОН“ – две емблематични имена, зад които в исторически план може да се вмести цялата човешка технологична история… 

Без претенции за всеобхватност, изложбата ще бъде любопитна и за всички други  любители на старата техника. За първи път те ще могат да видят отблизо и събрани на едно място десетки любопитни работещи устройства от близкото минало  като например: телевизори с размери на шкаф, видео плеъри, (които от време на време „дъвчат“ видеокасетите), компютри с процесорна мощност, достатъчна да се включи не повече от една модерна крушка, „т. нар. радио на Джеймс Бонд“, прочутия фотоснайпер „Зенит“, фотоапарата за моменти снимки на…Спайдърмен и т.н.. 

Любопитно за младата публика ще бъде и да види как баба и дядо са слушали музика преди YouTube или как са живели без кабелна телевизия и интернет, как са се забавлявали  само с компютърни и видео игри, а също и как това е дало отражение на техния живот между две коренно различни политически и икономически епохи. 

Изложбата е замислена като диалог с намигване между поколенията, изпъстрен с примери от ежедневието на младите от преди 30 – 40 години. Пред зрителите ще „оживеят“ и най-популярните реклами за техника и електроника, излъчвани през 80-те и 90-те години на ХХ век.

Приятен път през времето, скъпи приятели на музея и ДОБРЕ ДОШЛИ!!!

В чест на юбилея и като реверанс към любимата ни публика, от 16–ти до 20-ти май включително, изложбата ще бъде достъпна без входна такса от 12:00 до 13:00 ч. 

Официален медиен партньор на инициативите, свързани с отбелязване на 65-тата годишнина от основаването на НПТМ, е Българската телеграфна агенция.

Pin It on Pinterest