6 застрашени животни, които живеят в големите градове

Много видове в Русия са включени в Червения списък на световнозастрашените видове, но въпреки това продължават да се появяват в мегаполисите.

Голям гмурец

Сергей Цуганов (CC BY-SA 4.0)

Големият гмурец е рядък застрашен вид, който обитава Европа, Средна Азия и Южен Сибир. Живее и в големите градове; например, той е известен с това, че се установява в московски паркове като „Измайлово“. Общата популация е неизвестна.

Гмурецът е водна птица, която предпочита застоялата вода на големи езера и блата, но през пролетта понякога може да избере и реките като патиците. Тези птици остават по двойки и често се интегрират в колонии на чайки. Те нямат много малки, тъй като снасят 1-3 яйца. Малките отначало се хранят с насекоми, но с напредването на възрастта започват да ядат малки риби като възрастните големи гмурци. Те имат особен начин за преместване на своите малки: не само под крилата си, но и на гърба си.

Видът е застрашен поради лов, замърсяване и пресъхване на водни обекти.

Кафяво прилепче

Астраханский государственный заповедник

Кафявото прилепче е един от шестте вида прилепи, които обитават Москва. Той е рядък и застрашен вид. Може да се намери и в цяла Европа. След 1970-те години броят им започва бързо да намалява. В началото на XXI в. кафяви прилепчета са били забелязвани в парк „Соколники“ и в националния парк „Лосини Остров“ (Островът на лосовете).

Кафявите прилепчета са мигриращи горски видове, които предпочитат смесен и листен терен, често се установяват близо до тревни поляни в хралупите на дърветата. Освен това понякога могат да се видят в изоставени градински парцели. Женските прилепи остават в колонии, докато мъжките обикновено живеят сами или в близост до майчината си колония. Прилепчетата се хранят само по време на полет и ядат различни насекоми и пеперуди.

Броят на тези прилепи намалява поради градската урбанизация и замърсяването.

Земеродно рибарче

Пиер Далус (CC BY-SA 3.0)

Земеродното рибарче е колоритен, но уязвим вид птици, който живее в централната част на Русия, Северна Африка и Европа. Понякога се вижда в Санкт Петербург (600 км северозападно от Москва), особено в кварталите Красноселски и Петродворцовия район. За щастие броят им бавно нараства през последните години.

Рибарчетата обикновено се заселват на глинести брегове на реки с чиста вода. Те гнездят на разделени двойки, правейки дупки около 1 м в земята. Женското рибарче обикновено снася 6-7 яйца. Перата на птиците стават по-ярки с напредването на възрастта. Моделът и цветовете също може да се различават. Те ловуват риби, гледайки водата от брега или летейки ниско над реката. Рибарчетата могат да се гмуркат до 30 см дълбочина, за да хванат риба.

Видът е застрашен поради замърсяване на водата, натрупване на речните брегове, намаляващ брой риби и човешка намеса.

Евразийска водна земеровка

Червена книга Тамбовска област

Евразийската водна земеровка е рядък вид, който обитава Европа и Азия. В Русия може да се намери навсякъде от западната част на страната до Далечния изток. Живее и в големите градове; например в много области на Москва и Санкт Петербург. Общият брой на това животно обаче е изключително нисък в продължение на много години.

Евразийските водни земеровки предпочитат чисти реки и обикновено се устройват по бреговете им, особено ако са блатисти. Всяко животно обикновено живее в изоставени дупки на други гризачи, но може и само да направи дупка. Ражда три пъти в годината, по 5-9 малки наведнъж. Особеността на тази земеровка е, че нейната слюнка е отровна за малки безгръбначни, които не умират, но се парализират. Тя яде много животни, вариращи от насекоми до млади риби и хайвер.

Замърсяването на реките, отдръпването на водата и застрояването на бреговете застрашават броя на евразийските водни земеровки.

Ушат гмурец

Стив Харви (CC BY-SA 2.0)

Ушатият гмурец живее в Северна Америка, Европа и Азия, включително Русия, и понякога се среща в гнезда в големи градове, например в Екатеринбург (1400 км на изток от Москва) и околните градове. Видът е рядък и броят му също намалява.

Тази красива птица избира да живее в самотни двойки в близост до плитки водни езера с много водни растения и не се колебае да се установи близо до хора или други гмурци.

Ушатият гмурец използва гнили растения за изграждане на гнезда, които често са скрити в тревата на крайбрежието или в близките храсти. Обикновено снася 4-5 яйца. Тази птица яде водни безгръбначни, но понякога може да улови малки риби.

Падащите нива на водата, обезлесяването на териториите в близост до езера и риболова (тези гмурци често се хващат и умират в риболовни мрежи) са направили този вид застрашен.

Мандаринка

Франческо Палмас (CC BY-SA 3.0)

Патицата мандаринка не е широко разпространен вид: тя живее в Китай и Япония. В Русия обитава Далечния изток, особено по бреговете на река Амур и крайбрежието на Тихия океан.

Също така традиционно гнезди в предградията на Владивосток (6 400 км източно от Москва). Тази патица е рядка и застрашена, но броят ѝ нараства.

Тези птици предпочитат спокойни води и езера, разположени в смесени и широколистни гори и дори могат да се заселят в близост до жилищата на хората. През цялата година те имат сиви пера като другите патици, но през размножителния период мъжките мандаринки получават ярка окраска. Те правят гнезда в хралупи на дървета и обикновено една женска снася 7-14 яйца. Патиците мандаринки ядат водни растения, насекоми и други малки водни животни.

Видът е застрашен, защото много хищници (не само различни бозайници, но и сови) ги ловят. Нещо повече, хората ги застрелват като обикновени патици по погрешка и за бракониерство.

автор: ЮЛИЯ АФАНАСЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest