Общество

6 зашеметяващи места в Карачаево-Черкезия, които трябва да видите

Сгушена между Краснодарския край, Ставрополския край, Кабардино-Балкария и Грузия, Карачаево-Черкезия е една република в северната част на Кавказ, която е истински рай за планинарите както през зимата, така и през лятото.

С местния екскурзовод Артьом Бабарицки ви отвеждаме на виртуална обиколка из скритите съкровища на този район и най-ревностно пазените тайни, които ще ви накарат да започнете да стягате куфарите!

Платото Бермамит

Мария Стамблер

Планината Бермамит е разположена на 2592 м над морското равнище и поради необичания си терен, платото Берматит понякога е наричано „Стълбът на Марс в Северен Кавказ“. Въпреки че се намира само на 30 км от Кисловодск (популярен курортен град в Ставрополския край), дотук се стига доста трудно, освен ако нямате високопроходим автомобил – така че мястото не е особено туристическо. Освен това пътят е доста неравен!

Мария Стамблер

При добро време се откриват страхотни гледки към зашеметяващите, покрити със сняг планински вериги на Кавказ и връх Елбрус. Но дори и когато е облачно, гледката си заслужава. Опитни пътешественици, виждали залеза на всички континенти, твърдят, че гледката в Бермамит е може би една от най-добрите. Човек остава с отворена уста!

Архиз

Legion Media

Архиз е истински лунапарк за любителите на приключенията през цялата година. През лятото това село в долината на р. Болшой Зеленчук (разположена на надморска височина от 1450 м) е особено красиво, тъй като всичко е потънало в зеленина и е осеяно с множество сини езера и бързи реки. Мястото е страхотно за рафтинг по тази великолепна планинска река.

Тук можете да се погрижите и за здравето си. Свежият планински въздух привлича хора с респираторни проблеми и облекчава състоянието им – поне за малко.

В околностите на Архиз има множество исторически и архитектурни паметници за любителите на ранното Християнство и Кавказ. Зеленчукските църкви са археологически резерват, който се простира на около 4 км около руините на Нижнеархизското городище, което се смята за средновековната столица на Алания – християнска държава, унищожена от ордите на Мунке хан през XIII век. Най-голямата забележителност тук е група от три църкви от ранното Средновековие.

Legion Media

Друга туристическа атракция в долината е открита едва наскоро скална рисунка на Христос, датирана от X век. Тази икона е скрита в склона на хребета Мацеста, а произходът ѝ е заобиколен от най-различни легенди.

Околните планини се издигат на над 3000 м надморска височина, така че през зимата те привличат много запалени спортисти. Архиз е един от най-новите ски курорти на територията на Руската федерация. Инфраструктурата все още се строи (но вече е доста впечатляваща), а експертите вещаят на курорта страхотно бъдеще. Цените на зимните почивки в Архиз са много различни от тези в известните европейски курорти. Нещо повече – качеството на пистите и климатичните условия по нищо не отстъпват на скъпите конкуренти.

Софийските водопади и Софийските езера

Legion Media

Ако се разходите по връх София, ще се насладите на гледката на езера, водопади, глетчери и поляни, осеяни с цветя. Това е много популярен маршрут за почиващите, защото е лесно достъпен. За да стигнете до водопадите, ще трябва да наемете джип от Архиз до долината Таулу. Подгответе се за доста друсане – особено като се има предвид, че местните жители обичат да карат бързо!

Софийските водопади са бурен поток от вода, който се спуска по планинския склон на връх София. Те са вторите по височина водопади в региона (3637 м). Софийската река извира от Софийския глетчер, спуска се по стръмните хълмове на планината и се влива в долината. Разходката до водопадите от мястото, където ще ви остави джипа, не е нито лесна, нито трудна – нещо средно. Тя е 2 км в едната посока и включва 300 м изкачване. На места обаче пътеката е много тясна и стръмна, така че обуйте подходящи обувки.

Legion Media

Софийските езера пък са невероятно красиво място – но за да ги видите, ще ви се наложи да се потрудите доста! Преходът е 4 км в едната посока и включва 900 м спускане. Можете да посетите и двете забележителности в един ден, но ще ви се наложи да изминете 12 км на височина 1200 м. Ако планирате да го сторите, препоръчително е първо да посетите езерата, тъй като теренът там е по-труден. И не забравяйте, че има риск да не ви остане време за Софийските водопади.

Домбай и Теберда

Legion Media

Домбай и Теберда са два града, разположени в границите на природния резерват Теберда. През зимата той е един от най-популярните ски курорти в тази част на Кавказ, а през топлите месеци тук е абсолютна мека за любителите на разходките в планината. Възможностите и маршрутите са буквално безкрайни, така че е добре да отседнете в Домбай или Теберда (и в двата града има различни възможности за настаняване за всеки бюджет), за да можете да разгледате възможно най-много места. Все пак, на територията на Домбай и Теберда има 100 езера и 64 водопада.

Връх Муса-Ачитара, Гоначхирският пролом, езерата Бадук, водопадът Алибек, езерото Турие, Аманаузкият пролом, Тебердинският резерват, Джамагатският пролом, проломът Муха, Азгекският пролом, Чучхурските водопади, византийски храмове от X в. и Суфрудзхинските водопади са само малка част от примерите за природната красота на този район. Туристическите пътеки са отворени до късна есен, така че имате достатъчно време да разгледате всичко!

Legion Media

През зимата скиорите и сноубордистите се отправят към най-високия връх в Домбай – Муса Ачитара (3012 м), който предлага 10 писти с различна трудност и шанса да отседнете в хотел „Тарелка“(„Летяща чиния“), който е с формата на НЛО. Той е разположен точно на хребета. За онези от вас, които търсят адреналин, има и възможност за фрий райдинг (свободно каране). Въпреки че е извън пистите, карането на ски и сноуборд в курорта в така наречената „сива зона“ е законно. Няма строги правила против тази практика. Можете да изберете и по-безопасен начин за придвижване през дълбокия сняг, като си наемете опитен екскурзовод, който да ви покаже как да се забавлявате по хълмовете, без да се излагате на риск.

Сентинската църква

Legion Media

Извисена гордо на висока скала от Бурун-сиртския масив над долината на р. Теберда, Сентинската църква е на над 1000 години и все още е в отлично състояние. Този факт сам по себе си е истинско чудо, тъй като тя е преживяла Татарско-монголската инвазия, ислямизацията, Руско-турската война, Кавказката война, гоненията на съветския режим, Втората световна война и хаоса на 1990-те. В Средновековието е част от Алания. Църквата се намира близо до село Нижная Теберда.

Карстовите пещери „Гришкина Балка“

Артьом Бабарицки

„Не знам кой е този Гришка и защо мястото е кръстено на него, но тук е наистина чудесно – истинско съкровище. Това са карстови пещери – оформили са се сами. Пещерите са доста големи и между тях има пасажи. За да стигнете дотам, ще трябва да минете под нежно ромонещи потоци от изворна вода, които, галени от слънцето, се спускат по величествената скала, покрита с нежен, разноцветен мъх“, обяснява Артьом. Единственият проблем? Нито един фотоапарат в света не може да предаде усещанията, които ще изпитате, и красотата, която ще видите.

За климата:

Артьом Бабарицки

„Климатът тук е много приятен. В сравнение със съседния Краснодарски край той е много по-приятен и почти всички лесно го понасят. Дори и в горещите летни дни не е непоносимо влажно, а в планината е много приятно. Така че, ако се потите в градовете на +37°C, просто трябва да се качите на колата и след 40 минути ще сте в един малък рай с най-чистия планински въздух, хлад и вековни борове“, продължава Артьом.

През зимата планините обикновено се покриват с доста сняг, което е страхотна предпоставка за ски и сноуборд. Напоследък обаче, заради климатичните промени, снегът е по-малко предвидим и има зими с много по-малко сняг от обичайното. Средната температура може да падне до около -8°C в най-студения месец (януари).

През преходните сезони (пролет и есен), времето е много приятно – особено в сравнение с някои други части на Русия – дневните температури през април и октомври са около +12-15°C.

Логистика: Колко дни са нужни и как да планирате пътуването?

Legion Media

Колкото повече дни имате, за да организирате това пътуване, толкова по-добре. Артьом води туристи из Кавказ ежедневно от повече от 3 години и дори самият той признава, че не е разгледал всичко; количеството на забележителностите е безгранично. Всичко, което е в радиус на поне 100 км, не може да се разгледа за една седмица. Но дори и за един дълъг уикенд, ще успеете да усетите духа и красотата на Карачаево-Черкезия.

„Ако планирате еднодневни екскурзии без преспиване, има много варианти. Всички планини просто преливат от езера на височина от около 2000-3000 м над морското равнище с кристалночиста глетчерна вода. Пещерите са една отделна тема! Те са толкова много, че е просто невъзможно да се преброят и да се посетят всички. Красотата и величието им не могат да бъдат описани с думи. Можете да започнете с малките и най-близки и да продължите по низходящ ред на красотата и отдалечеността от селата и аулите (вид укрепено село, характерно за Кавказ и Централна Азия). Тези места са разделени на различни категории – такива, до които можете да стигнете пеша, и такива, където можете да отидете с кола. Придвижването с кола на свой ред може да се раздели на няколко категории – по асфалт, офроуд и див офроуд“.

Когато обмисляте къде да отседнете, Артьом препоръчва да изберете Кисловодск в съседния Ставрополски край, тъй като столицата на Карачаево-Черкезия (Черкеск) не е с толкова добре развита туристическа инфраструктура като градовете на Кавказките минерални води, които посрещат туристи от повече от два века. Кисловодск е идеалната база, ако искате да си правите еднодневни екскурзии до различни интересни места в Карачаево-Черкезия („границата“ между двете области е на 20 минути път с кола) и има по-голям избор за развлечения и хранене, когато се върнете вечер.

автор: МАРИЯ СТАМБЛЪР

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest