Общество

6 спортни рекорда, поставени от руснаци по време на самоизолацията

От бягане до върха на виртуалния връх Елбрус до live streaming – тези руснаци избират да прекарват времето си в изолация продуктивно.

1. Изкачване на връх Елбрус

За бегача на маратони Алексей Лихарев да е затворен на самоизолация не означава да седи на дивана цял ден. През април той използва пожарната стълба в 9-етажната си жилищна сграда, за да изтича еквивалентната височина на връх Елбрус (5,642 м!), най-високата планина в Европа. За целта той се изкачва от първия до деветия етаж 280 пъти, което му отнема общо 9 часа и 34 минути, без да включваме почивките за обяд.

„Най-трудното за мен през самоизолацията е да се примиря с липсата на физическа активност и да потискам жаждата си за приключения – отказвам да го направя“, признава той във видеото, което документира постижението му.

2. 100 км около леглото

Друг руски бегач, Дмитрий Якуний, решава да пробяга 100 км, без изобщо да напуска апартамента си. През последните 9 месеца той се подготвя за най-трудния ултрамаратон на 250 км в света – MDS (Marathon Des Sables), който трябваше да се проведе през април, но поради коронавируса е отложен за септември.

За да поддържа себе си във форма, на Дмитрий му хрумва идеята да пробяга 100 км около леглото си. Според него семейството му отначало смята, че това е шега, но след това подкрепя идеята и дори бяга част от дистанцията. Маратонът продължава 10 часа с предавания на живо в Instagram – това съобщават от РИА „Новости“.

3. 50 км на пътека за бягане

Бегачите Иван Моторин и Искандер Ядгаров също не стоят без работа. Те поставят световен рекорд за 50 км на бягаща пътека като част от #RunAtHome (Бягане вкъщи) флашмоб. Моторин избягва дистанцията за 2 часа 44 минути и 18 секунди, а Ядгаров за 2 часа 45 минути и 10 секунди. Рекордът обаче е неофициален и досега е принадлежал на швейцарския бегач Матиас Кибурц, чийто резултат е 2 часа 56 минути и 35 секунди.

4. Стойка на юмруци върху дъска с пирони

Руският спортист по бойни изкуства Михаил Суриков поставя световен рекорд по стойка на юмруци с 10 кг на гърба си върху дъска с пирони, разказват от Вологда.РФ. На 13 април той задържа това положение в продължение на 2 минути 10 секунди и посвещава това постижение на всички медици по света, които се борят с коронавируса.

Михаил обаче не спира до тук. Няколко дни по-късно, на 17 април, той поставя още един рекорд – в продължение на 10 минути 30 секунди той стои в „horseman stance“ (бел. ред. позиция в азиатските бойни изкуства), като държи 10 кг.

5. 12 рекорда за седмица

kpACAB4ik/youtube.com

11-годишната Каролина Черних от Екатеринбург също не спира само с един рекорд, съобщават от Вести-Урал. В рамките на маратон, който тя нарича „Нокти и тежести срещу вируса и пандемията“, ученичката поставя 12 лични рекорда – от вдигане на тежести, докато стои на нокти, до преобръщане на 70-килограмови гуми (150 пъти за 20 минути). „За мен е болезнено да стоя на нокти, но вдигането на тежести е наред. Пълна съм с енергия“, казва тя и добавя, че вдигането на тежести е по-скоро хоби, тъй като тя играе в руския университетски тенис отбор.  

6. Излъчване за 108 часа 

Pupsiso/WASD.TV

Руският геймър, Дмитрий „Пупсисо“ Кашперук, поставя рекорд, излъчен по WASD.TV за 108 часа и 11 минути. Той играе в „Бягство от Тарков“ (Escape from Tarkov) и „Последен оазис“ (Last Oasis), докато участва в състезание за най-дълго излъчване. Според правилата той не може да напуска компютъра си за повече от 15 минути, което означава, че дори не може да спи в нормален режим. „Правих си аларма на часовника (за 15 минути), след това ставах и продължавах излъчването. Изядох храната, която имах вкъщи, понякога си поръчвах нещо за бързо хранене“, казва той. „Нямах време дори за душ. Семейството ми ми помогна, така че успях да го направя и дори бях готов да продължа излъчването.“

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest