Общество

6 невероятни праисторически паметника в Русия

Земя на градове, които са произвеждали бронз, на култови каменни лабиринти, на храмове, изсечени в скалите, на най-старите колесници и мегалитни гробници – това е списък са най-невероятните праисторически обекти в Русия.

Само проверена информация, без митове.

  1. Долмени от Западен Кавказ, 2500 г. преди новата ера

Нина Зотина/Sputnik

Долмените, мегалитни гробници или светилища, са толкова многобройни в Кавказките планини, че учените говорят за специална „култура на долмените“, съществувала в Западен Кавказ около 2500-2000 г. пр. н. е. Има около 3000 долмена, паметници от епохата, но само на 6% от тях са направени разкопки или са проучени. Обикновено те приличат на къщи, направени от големи каменни плочи с дупки на предната плоча, а дупките се затварят с каменен капак.

  1. Петроглифи на възраст близо 12 000 г. пр. н.е.

Andshel (CC BY-SA 3.0)

Петроглифите, праисторическите каменни резби, изобразяващи животни или свещени символи, могат да бъдат намерени в много части на Русия: в Алтай, в различни части на Карелия, в каньона Аргун в Чечения, близо до езерото Канозеро в Мурманска област. Може би най-впечатляващите петроглифи в Русия от 12 000-9 000 г. пр. н. е., могат да бъдат намерени в руския Далечен изток – 75 километра северно от Хабаровск в нанайското село Сикачи-Алян.

  1. Каменни лабиринти, Архангелска област, 1000-500 г. пр. н.е.

Владимир Трефилов/Sputnik

Каменните лабиринти са северен тип култови обекти. Те могат да бъдат намерени най-вече в Швеция (там се намират около 300 от тях), Финландия (около 150), Норвегия (20) и в Русия (около 50) – на Колския полуостров и на различни острови в Бяло море. Най-много руски лабиринти обаче могат да бъдат намерени на едно място: на остров Болшой Заяцки, един от Соловецките острови в Архангелска област, Русия.

Според изчисления тези лабиринти са на възраст до 2500-3000 години. Те са били използвани за някои култови цели и при направата им са използвани местни камъни. Всеки от тях има само един вход, който служи и като изход. На Соловецките острови има общо 35 лабиринта.

  1. Пиктограми на Урал, около 10 000 г. пр. н. е.

Danila Dubrovsky (CC BY-SA 3.0)

По бреговете на река Тагил, река Нейва и река Реж в планинския регион Урал в Русия се намира район, в който са открити множество праисторически пиктограми. Патици, гъски, лебеди, елени, лосове, антропоморфни фигури, геометрични фигури. Тази „галерия“ е огромна и  обхваща над 90 места. Пиктограмите са рисувани с „охра“ (вероятно смесена с кръв) или други естествени бои. Първите пиктограми в тази област са открити в края на XVII век и копирани през 1705 година. Оказва се много трудно да се определи възрастта на пиктограмите, но експертите посочват, че те вероятно са неолитни (около 10 000 г. пр. н.е.).

  1. Долмени на остров Вера, Челябинска област, 3000-2000 г. пр. н.е.

S.Grigoriev (CC BY-SA 3.0)

През 2000-те години в Урал е открита отделна долменска култура – над 200 долмена, по-малки от намерените в Кавказ, създадени около 4-ото хилядолетие пр. н. е. Най-значимият комплекс е разположен на малкия (само 450 м в най-дългата си част) остров Вера на езерото Тургояк, Челябинска област.

Предполага се, че комплексът е от 4-ото-3-ото хилядолетие пр. н.е. Най-голямата му структура е 19×6 метра каменна конструкция, врязана в скалата и покрита с мегалитни надгробни камъни. Структурата, очевидно някакъв храм, е ориентирана по посоките на света, има прозорци и скулптури на животински глави. На острова могат да се видят над 40 паметника, включително култови обекти и праисторическа кариера, използвана за камъни за комплекса.

  1. „Страната на градовете“, или културата на Синтаща, Южен Урал, 3000-2000 г. пр. н.е.

ZolanPro (CC BY 4.0)

През 70-те години на миналия век са открити останки от редица древни градове в Южния Урал, на територия от около 350 кв. километра. Те са наречени „Страната на градовете“ и принадлежат на археологическата култура на Синтаща. Всички градове са построени в една и съща епоха и имат много общи черти – всички те са имали външни стени, системи за отводняване и са имали подобна основна архитектура. Градовете са били населени от хора от кавказката раса, които са се занимавали с търговия и метали като се предполага се, че е произвеждали бронз. Хората от културата на Синтаща са използвали и колесници – най-старата открита колесница (2026 г. пр. н. е.) е намерена именно в този регион.ТАСС

Аркаим, открит едва през 1987 година, е най-известният обект в района. Истинското му име е неизвестно и той е кръстен на откривателите си. Това е кръгообразна структура с диаметър около 170 метра, която има укрепена жилищна площ, две гробища, конюшни и работилници. Аркаим също е произвеждал бронз и е успял да устои на военни атаки. Археологическите проучвания на обекта продължават и до днес.Челябински държавен историко-културен резерват

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest