Общество

6 неписани правила, които „вор в законе“ никога не нарушават

Има неписан, но свещен кодекс, който бруталните лидери на организираната престъпност в Русия през 1990-те трябва да спазват до последната буква.

Дисклеймър: Феноменът „вор в законе“ (висш лидер в организираната престъпност – бел. пр.) съществува и до днес. Навиците и законите на тези престъпници, обаче, са се променили с времето. Тази статия описва техния Кодекс на поведение, разработен в съветския период, който все още се смята за основополагащ.

  1. Никога не си сътрудничи с държавата

Затвор №2 УФСИН, Владимирска област

Затвор №2 УФСИН, Владимирска областСтанислав Красилников/ТАСС

За „вор в законе“ държавата е противоположното на свободата и независимостта. Затова всякаква форма на сътрудничество с държавните власти и публичните институции е забранена. Забраната вероятно се корени в идеята, че един шеф на подземната престъпност трябва да може да взема решенията си независимо, ръководен единствено от честта на престъпниците и интересите на тяхната общност, и никога да не се поддава на натиск или на заповеди от когото и да било, особено от държавата.

На практика, тоталното отхвърляне на държавата от страна на „вор в законе“ е пренесено в набор от конкретни забрани: никога не се признавай за виновен, никога не прави изявления пред прокуратурата, никога не се явявай като свидетел в съда, никога не плащай данъци, никога не сключвай сделки с администрацията в затвора и т.н.

  1. Никога не притежавай къща

Валерий Шарифулин/ТАСС

Горепосоченият основен принцип на престъпния свят се пренася в редица други свързани правила и насоки, които „вор в законе“ се заклеват да спазват. Сред тях е и забраната да притежават скъпо имущество и други вещи като коли или къщи.

Според кодекса на престъпниците те трябва да живеят скромно и да не се набиват на очи, за да не попаднат в обозрението на властите. Лидерът на организираната престъпна група трябва да се занимава с решаването на проблемите на своите подчинени, а не със собственото си забогатяване.

„Вор в законе“ трябва да живеят аскетично до такава степен, че им е забранено да имат адресна регистрация в страната.

  1. Никога не се жени

Станислав Красилников/ТАСС

„Вор в законе“ не бива да имат и сериозни връзки с жени. Бракът се смята за лукс, запазен за обикновените хора. Един женен мъж със семейство може да стане обект на натиск, а престъпниците трябва да са имунизирани срещу това. Освен това се смята, че семейството би отнело твърде много от ценното време на мафиотите, което трябва да е изцяло посветено на проблемите на подземния им свят.

  1. Никога не загърбвай затвора

Вологодският затвор

Вологодският затворВладимир Вяткин/Sputnik

Един кандидат-престъпник трябва да е лежал в затвора, за да си спечели привилегията да бъде наречен „вор в законе“. Дори онези, които вече имат тази титла (церемонията по присъждането ѝ се провежда в затвора), често се връщат зад решетките, когато стане време да заместят друг високопоставен престъпен бос, чиято присъда приключва.

Това правило пази сложната йерархия в затвора, тъй като чрез него престъпниците на върха на кастовата система зад решетките държат контрола върху затворниците. Парадоксално, но факт – „вор в законе“ нямат право да се признават за виновни, защото това предполага да си сътрудничат с прокуратурата.

  1. Никога не работи

AP

„Вор в законе“ не могат да имат друга работа, освен отговорностите си в престъпния подземен свят. В затворите в Русия работата се смята за нещо, което не съотвества на високия ранг на „вор в законе“. Тя е за най-масовата каста в затворите, известна като „мужики“.

Това правило се корени в идеята, че работата за някой друг предполага, че работникът е в подчинена позиция спрямо въпросния човек. Когато получи титлата „вор в законе“, престъпникът може да печели само чрез кражба от богатите.

  1. Никога не убивай собственоръчно

AP

Смята се, че истинският „вор в законе“ трябва да упражнява властта и авторитета си, без да прибягва до оръжие. Авторитетът трябва да се базира на уважението на останалите престъпници, а не на заплахи и насилие. Ако се наложи, обаче, „вор в законе“ винаги може да повери мръсната работа на подчинените си.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest