6 август – Ден на милосърдието и Световен ден на борбата за забрана на ядреното оръжие

75 ГОДИНИ СЛЕД ХИРОШИМА И НАГАСАКИ

Българският Червен кръст се присъединява към призива на Международното Движение на Червения кръст и  Червения полумесец за слагане край на ядрената ера. Повод за това е отбелязването на 75-ата годишнина от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки в момент, когато рискът от използване на ядрено оръжие се повишава до нива, невиждани от края на Студената война, а  ядрените държави все по-често отправят заплахи.

Разработването на нови оръжия оставя на заден план международните договори за разоръжаване, което поставя света на опасния път на нова ядрена надпревара и поражда необходимостта от спешни действия от страна на международната общност, за да забрани и премахне тези ужасяващи оръжия. Безспорните доказателства за тяхното катастрофално въздействие затвърждават убеждението, че употребата им никога не би могла да съответства на нормите на международното хуманитарно право.

Днес в света има над 14 000 ядрени бойни глави, хиляди от които са готови да бъдат изстреляни във всеки един момент. Силата на много от тях е десетки пъти по-голяма от тази, на бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки.

Неописуемото страдание и безпрецедентните опустошения, наблюдавани преди 75 години са свидетелство, че ядрените оръжия  никога повече не трябва да се използват и трябва да бъдат напълно забранени чрез инструментите на международното право. 

Pin It on Pinterest