Общество

50 впечатляващи изоставени места в Русия

Тези изоставени места в Русия все още привличат фотографи и туристи от целия свят.

Странните имения, съветските пионерски лагери, дървените църкви и военните полигони – подбрахме най-видните примери от Сахалин до Калининград.

Вече ви показахме първите 25 от 50-те подбрани от нас изумителни гледки на изоставено руско и съветско наследство. Насладете се на още толкова възхитителни примера за умиращата красота на отминалото време – пръснати из всички краища на Русия.

 1. Завод „Червеният триъгълник“, Санкт Петербург

vmulder/varlamov.ru

На всичката гумена мануфактурна продукция има клеймо под формата на триъгълник, откъдето тръгва и официалното му прозвище. Тази руско-американска фабрика е едно от най-старите предприятия в града. В началото на XXI в. заводът банкрутира.

 1. Асансьор, Ленинградска област

Игор Яковлев/varlamov.ru

Асансьорът на кооперативната организация SOK е построен в края на 1930-те години недалеч от Северогорск. Тук произвеждат всичко: от брашно до хляб и комбинирана храна за добитък. Но от 1999 г. мелницата е изоставена, не преживява кризата.

 1. Пионерският лагер „Балтиец“, Ленинградска област

Игор Яковлев/varlamov.ru

Още един лагер, който след разпада на СССР така и не получава шанс за втори живот. 12 хектара земя с 11 корпуса днес изглеждат като мрачен декор за поредния хорър.

 1. Болница „Ховрино“, Москва

Legion Media

Започват строежа на болницата през 1980-те, но така и не я приключват. Над 30 години мрачният ѝ бетонен скелет привлича наркозависими и бездомни, но също така блогъри и хора от киноиндустрията. Сградата е съборена в края на 2018 година.

 1. Пионерски лагер „Дружба“, Московска област

Анастасия/@nakifaria

Лагерът впечатлява с оцелелите си декорации – съветски игрови площадки и покрити с мъх и плесен статуи на пионери.

 1. Кълба край Наро-Фоминск, Московска област

@p01ina

Тези „балони“ са просто изоставени позиции на системата за противоракетна отбрана на Москва С-25 и А-35. Има общо 6 кълба, две от тях са бивши радиолокатори.

 1. ЖП станция в Горки Ленинские, Московска област

@p01ina

Музеят-резерват „Горки Ленинские“ е известен с това, че тук живее и умира Владимир Ленин. Болшинството обекти тук са открити за туристи. Но има, например, затворена ЖП станция с обезглавен паметник на Ленин. Можете да влезете тук, но рискувате да бъдете задържани.

 1. Изпитателен стенд в Истра, Московска област

@anna_korob_

Тези конструкции напомнят декори за фантастичен филм. Предназначени са за изпитания на техника за мълниеустойчивост. Над земята се окачва, например, модел на самолет, към който се подава електрически импулс.

 1. Пионерски лагер „Сказка“, Московска област

@p01ina

Построен е по времето на Брежнев и приема около 300 пионери за смяна. Така изглежда столовата му.

 1. Домът на Герман, Московска област

@p01ina

Имението в гр. Долгопрудни край Москва е денонощно охранявано от полицията, но си стои изоставено. Това е една от главните постройки в имението на Виноградов. Неотдавна навърши 100 години.

 1. Николската църква, с. Лихачово

@p01ina

Мястото има лоша слава от XVII век. Бъдещото гъстонаселено село Лихачово започва да измира по неизвестна причина. Решават да построят църква, която за известно време спира мора. Но с всяка църква бързо се случва нещо и бедите се подновяват. Николската църква е последната. През 1937 г. е закрита от болшевиките, а селото е изцяло унищожено от немците.

 1. Храм „Христос Спасител“, Седелница

Анастасия/@nakifaria

Един от най-впечатляващите изоставени храмове в Русия се намира в Ивановска област. Преди много години куполът му пада и постепенно израства трева. Сега всичко тук изглежда като художествена инсталация.

 1. Кинотеатър „Съвременник“, Иваново

Анастасия/@nakifaria

Киното е построено в края на 1975 г., но през последното десетилетие пустее. Периодично на първия етаж на сградата продават различни неща: палта, якета, шуби или мед.

 1. Морга за съветски коли, Тулска област

Анастасия/@nakifaria

Това е така нареченият музей на Михаил Красинец, който цял живот събира съветски автомобили в с. Чернусово. Но не успява да ги запази в добро състояние, не иска и да продава колекционерските коли, затова музеят му в полето постепенно се превръща в гробище.

 1. Имението на фон Мек, село Хрусловка

Legion Media

Първият му собственик е барон Максимилиан фон Мек, син на железопътния „крал“. След национализацията през 1918 г. цялото му имущество е предадено на Музея на дворянския бит в Москва, а в имението отглеждат цвекло и развъждат добитък. Впоследствие до средата на 1980-те тук се помещава детски приют.

 1. Селски църковен двор, Ярославска област

@anna_korob_

Някога тук се намира Успенският Шеренски манастир. След премахването му на негово място построяват църква, а около нея се образува селско гробище. Днес мястото е изоставено.

 1. Болница, Рибинск

@anna_korob_

Разменната болница за бурлаци в неоруски стил се появява в гр. Рибинск през 1880-те години. Освен нея в селския ансамбъл влизат още няколко корпуса, фелдшерски дом и параклис. През 1993 г. всичко това е признато за културно наследство, но така и не са отделени средства за реставрация.

 1. Църквата „Св. Мария“, Саратовска област

Legion Media

От старинната католическа църква на над 100 години е останала само рамката. В съветско време е използвана като склад за тракторната станция, а през 2004 г. изгарят куполът и покривът.

 1. Имението на Храповицки, Владимирска област

Dmitry Makeev (CC BY-SA 3.0)

Разореното дворянско гнездо в с. Муромцево някога е образец на европейската архитектура и интериор, с мраморни камини и „френски градини“. Собственикът не жали средства, като кани чуждестранни майстори да работят над имението. След революцията имението доброволно е предадено на държавата.

 1. Пристанищни кранове, Дудинка

Legion Media

Столицата на Таймир е форпост на руската Арктика и Северния морски път, а ръждивите пристанищни кранове са обичаен пейзаж за града. Наблизо се издигат нови и съвременни, но никой така и не маха старите.

 1. Имението на Пашков, село Ветошкино

@p01ina

В имението, изгорено от мародери по съветско време, има 150 стаи и голяма бална зала. Носи се легенда, че знатното семейство Пашкови поръчва за строежа на сградата да вземат тухли от разрушения специално заради това манастир, поради което имението е проклето от настоятелите на обителта.

 1. Тшчикското водохранилище, Краснодарски край

Анастасия/@nakifaria

Изоставеният преливник на бившето Тшчикско водохранилище се намира на потопен остров, където е трудно да стигнеш без помощта на местните. Става излишен след въвеждането в експлоатация през 1975 г. на друг язовир – Краснодарския.

 1. Дом на Съветите, Калининград

Виталий Невар/ТАСС

Най-високото изоставено здание в Калининград е край руините на Кьонигсберския замък, чиито стени са съборени по нареждане на съветската власт след окупацията на града. Домът на съветите в центъра на града трябва да стане пореден символ на новата власт, но проектът е замразен след перестройката, когато е завършен на 95%.

 1. Гробище за кораби, Калининградска област

Legion Media

На един от военните докове на Балтийск, някога закрита военна база на Балтийския флот, лежи разпилян на парчета кораб „Неукротимий“. През 2008 г. е повреден по време на парада в Санкт Петербург, след което е изтеглен дотук.

 1. Пристанище „Западный“, Балтийск

Legion Media

Пристанището във формата на неправилен петоъгълник е построено на Висленската коса в средата на XIX в. и е предназначено за защита на входа в Морския канал. През 1945 г. тук се водят ожесточени боеве между съветските и немските войски. Сега пристанището води неравна борба с морето, рушейки се стремително.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest