50 страни се интересуват от руската ваксина срещу коронавирус

Русия обсъжда с 50 държави доставката на ваксината срещу коронавирус, която е разработена от Центъра „Гамалея“ (НИЦЕМ) и Руския фонд за директни инвестиции (РФПИ), това разказа ръководителят на фонда Кирил Дмитриев в ефира на „Първи канал“.

Той отбеляза, че на този етап Русия може да произведе „само определено количество“ от препарата, поради което броят на страните, с които РФПИ взаимодейства, е ограничен.

„Ние работим с 50 страни. В момента сме се фокусирали върху 20 от тях, в които постигнахме изключително голям напредък“, добавя той.

Дмитриев казва, че в много страни започват клинични изпитания на руската ваксина. Тя може да получи регулаторно одобрение през октомври или ноември, съобщават от „РИА Новости“.

„Затова ние се фокусираме върху тези страни, които са заинтересовани от бързото одобрение на руската ваксина и които проявяват голям интерес към партньорство с Русия“, обяснява той.

Русия е първата страна в света, която регистрира ваксина срещу COVID-19. Препаратът е разработен от Центъра „Гамалея“ (НИЦЕМ) и Руския фонд за директни инвестиции (РФПИ).

Ваксината носи името „Спутник V“, а производството ѝ вече започна.

Тази седмица беше пусната първата партида от препарата, която ще се използва за гражданска употреба. Също така и третата фаза на клиническите изследвания. Както заяви министъра на здравеопазването Михаил Мурашком вече са намерени повече от 30 000 доброволци. За наблюдение над тях е разработен нов формат, в това число и мобилно приложение, което ще позволи да се установи директен контакт между пациента и разработчика на ваксината.

Масова ваксинацията срещу COVID-19 ще започне с увеличаването на производството и натрупването на информация от регистрирани изследвания – това съобщават от министерството на здравеопазването. 

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest