Общество

5 западни сериала, в които Русия е напълно реална

Мечки, водка, казаци, хусари – важни компоненти за стереотипите, които се срещат постоянно в американските и европейските филми и сериали, представящи Русия, нейната история и хора. Количеството на тези проекти обаче постепенно прераства в качество.

Западните кинематографи все по-внимателно пресъздават една или друга руска епоха и герои, проявяват все по-голям интерес към рускоезичните актьори, които са активно канени в мащабни проекти. Russia Beyond събра 5 ярки филмови проекта, създателите на които наистина се опитват да не снимат стереотипно. Въпреки това, тези проекти не минават без класически образи на Русия и руснаците.

1. „Американци(TheAmericans)

FX, 2017

Детективските и трилър сериалите рядко минават без руски шпиони, но писателят и сценарист, а също и бивш служител на ЦРУ, Джо Вайсберг, измисля необичаен ход за този популярен образ. Така офицери на КГБ от 80-те години се превръщат в образцовото семейство Дженингс от предградие на Вашингтон. Те съчетават възпитаването на две деца и по нищо не отличаващия се начин на живот на обикновено американско семейство със шпионаж – и то доста успешно, поне за момента.

За шест сезона сериалът, високо оценен от критиците и зрителите както в Русия, така и в САЩ, претърпява много изменения, но едно нещо остава непроменено: и двете страни в Студената война са показани без преувеличаване, с максимално точно пресъздадена реалност. Нищо чудно, че „Американци“ е създаден по време на широко обсъждания обмен на затворнически шпиони между Русия и САЩ.

2. „МакМафия(McMafia)

BBC One, 2018

Сериалът с Джеймс Нортън в главната роля отначало привлича зрителите с хайвер, водка и бандити, носещи имената на известни бизнесмени от списъка на Forbes. Постепенно обаче историята се превръща в заплетена криминална сага, където част от артистичните превъплъщения хармонично се съчетават с геополитическата истина.

В центъра на „МакМафия“ е поставено семейството на избягалия руски олигарх Дмитрий Годман (руската филмова звезда Алексей Серебряков е поканен за ролята). Той силно тъжи по родината си, тревожи се за децата си, които почти не помнят руския език, и се озовава във водовъртеж от криминални събития, обхващащи Великобритания, Израел, Чехия, Индия и, разбира се, Русия. В „МакМафия“ можете да видите кадри от Москва, които в действителност са заснети в руската столица. Във втория сезон създателите на сериала обещават още повече кадри от Русия.

3. „StrangerThings

Netflix, 2019

Третият сезон на популярния носталгичен проект на братя Дафър подарява на феновете на телевизионния проект „Руский след“ („Руска следа“), без който, разбира се, не би било възможно да се разкаже историята на мистериозния период на 1980-те години. Освен карикатурните руски герои, характерни за времето (например в „Червена топлина“ с Арнолд Шварценегер), в сериала се появява напълно позитивен герой, на удивление на всички руснаци.  

Той може би е единственият такъв герой в американското кино. Това е запомнящият се учен Алексей, който помага на главните герои Хопър и Байърс да разберат какво са забравили руснаците в едно малко градче в Индиана. Не минава без помощта на преводач, разбира се. Ролята на учения е изиграна от актьора Алек Утгоф, който израства в Русия и Украйна, а след това заминава за Великобритания, където развива кариерата си. Създателите на „Stranger Things“ не спират дотук – те вече интригуват публиката с тийзър за четвърти сезон, където, изглежда, ще има много от „Майка Русия“.

4. „Семейство Романови(TheRomanoffs)

Amazon, 2018

Създателят на култовия сериал „Момчетата от Медисън Авеню“, Матю Уайнър, е толкова вдъхновен от изучаването на руската история, че решава да посвети цял мини сериал на царската династия Романови. По-скоро на техните съвременни потомци.

Всяка серия от проекта е отделен филм за обратите на историята, семейните тайни, родовите проклятия и митовете, в които хората са готови да повярват, ако това им е изгодно. Всички серии са свързани помежду си с това, че разказват за носители на гена на царското семейство, които сега живеят в различни страни, но понякога организират събирания на Романови, които – в духа на най-ужасяващите стереотипи – са показани във втория епизод на сериала.

Истинската руска реалност обаче е пресъздадена по-добре в седма серия, където американска двойка пристига във Владивосток, за да осинови дете от сиропиталище. Въпреки факта, че цялата „руска“ част е заснета в Румъния, много реално е възпроизведена голямата руска провинция на 2000 години, строгият граничен контрол, не най-усмихнатите хора, оскъдният руски бит в хотела и даже руският съд. Освен това почти всички актьори говорят на руски език и то почти без акцент.

5. „Чернобил

HBO, 2019

Създателите на един от най-ярките проекти на миналата година успяват не само ясно да разкажат историята на катастрофата в Чернобил и да предадат трагедията на хората, които се оказват случайни заложници на аварията, засягаща съдбата на целия свят. Те също така много внимателно се отнасят към детайлите, пресъздаващи бита и нравите на съветския живот. От килимите и приборите в домовете на обикновените жители на Припят до масивните бюра в кабинетите на висшите съветски служители и партийни работници. Може би това е така благодарение на факта, че ръководителят на проекта Крейг Мейзин, заедно с режисьора Йохан Ренк, внимателно изучава архивни материали и чете „Чернобилска молитва“ на Светлана Алексиевич.HBO, 2019

Снимките се провеждат в Литва и Украйна, където след излизането на сериала туровете до Припят стават популярни (след разпадането на СССР това е територията на Украйна). Въпреки факта, че главните роли са изиграни от чуждестранни актьори, които не са имали досег със съветския режим, те успяват да предадат не само вътрешния, но и външния сблъсък между дълга и честта, между нарежданията на партията и човешкия живот.

автор: МАРИЯ ТОКМАШЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest