Общество

5 задължителни преживявания в Москва

От посещение на места, които очевидно си заслужават, до пътуване назад във времето в разкошен парк от съветската епоха.

По-долу са посочени възможни начини да разгледате най-красивия град в света!

0. По подразбиране: Посетете Червения площад

Legion Media

Тази забележителност няма нужда от допълнителна реклама! Наистина това е първото нещо, което трябва да направите в Москва! На староруски думата „червен“  („красный“) означава „красив“ и това наистина е най-красивият площад в града.

Това място не е само да си правите селфита със стените и кулите на Московския Кремъл или великолепната катедрала Василий Блажени с луков купол. Можете също така да посетите Мавзолея на Ленин и да зърнете грижливо пазеното тяло на съветския революционер. Можете и да се запознаете с многовековната история на Русия в Държавния исторически музей. И разбира се – да направите страхотен шопинг в универсалния магазин ГУМ или просто да надникнете вътре, за да видите колко е красиво. Не забравяйте да погледнете нагоре към невероятния таван и покрива!

Четете повече за нещата, които можете са направите на Червения площад тук

  1. Гледайте балет в Болшой театър

Сергей Бобильов/ТАСС

Да посетиш Москва и да не организираш балетна вечер би било престъпление. Ще имате късмет, ако датите на вашите пътувания съвпадат с емблематичните представления на „Лебедово езеро“, а през зимата изберете „Лешникотрошачката“ с невероятно коледно настроение. Е-е разбира се и всякакъв друг балет или опера също ще бъде добре да посетите! Най-малкото можете просто да отидете и да изпиете малко шампанско в пищния интериор на Болшой. Не забравяйте да се облечете подобаващо!

Дамир Юсупов/Болшой театър

Ако не можете да се сдобиете с билети за Болшой, или пък ако те са извън бюджета ви, опитайте да посетите Музикалния театър Станиславски и Немирович-Данченко и се насладете на балетно или оперно представление, което по нищо не отстъпва на спектаклите в Болшой.

  1. Повозете се в Московското метро

David P. Hilss/Getty Images

Метрото на града всъщност е гигантски подземен музей. Така че си струва да се повозите, дори ако предпочитате да ходите пеша или да ползвате такси. Не пропускайте да разгледате великолепните мозайки на станциите „Комсомолская“, „Киевская“, „Маяковская“ и „Новокузнецкая“, потъркайте носа на бронзовото куче или на петела за късмет на станцията „Площад на революцията“, направете кратка обиколка из древните руски градове на „Цветной булвард“, изобразени на стените на станция и се насладете на полилеите и мраморните барелефи на станция „Парк културний“!

Игор Иванко/Агенция „Москва“

Ако пътуват по една или две дестинации, можете да си купите билет „едно-две“. Но ако планирате да използвате метрото по-често, тогава си струва да си купите карта „Тройка“ и просто да я допълвате, когато е необходимо. Може да бъде сувенир, когато си тръгнете (и пак да я използвате следващия път, когато сте в Москва!).

Вижте вашия гид на най-красивите метростанции в Москва тук.

  1. Насладете се на изкуството в Третяковската галерия

Сергей Карпухин/ТАСС

Москва е град, пълен с история, изкуство и култура. А в Третяковската галерия можете да намерите една от най-големите колекции на националното изобразително изкуство. Започва като частна колекция на московски предприемач от XIX в. на име Павел Третяков, който по-късно подарява цялата галерия на града безвъзмездно.

Тук можете да откриете невероятни картини като „Иван Грозни и неговият син Иван на 16 ноември 1581 г.“, „Болярката Морозова“ на Василий Суриков, „Богатири“ на Виктор Васнецов и много други, както и портрети на най-известните хора на Русия.

Ако нямате време, ето вашия гид, за видите основните шедьоври. Ако пък харесвате повече авангардното изкуство или съветското официално изкуство от XX век (и искате да видите легендарния „Черен квадрат“ на Казимир Малевич), то по-добре посетете Новата Третяковска галерия на „Кримски вал“, която е недалеч от „старата“ галерия. Ако нямате достатъчно време, ето вашия гид за основните шедьоври, които трябва да намерите.

  1. Пътувайте назад във времето до СССР във ВДНХ

Legion Media

След като разгледате центъра на града, направете малко пътуване извън него до метростанция ВДНХ, където се намира вълнуващият парк от съветската епоха. ВДНХ е руски акроним на „Изложба на постиженията на народното стопанство“. Някога това е било мястото, където е събирано и показвано най-доброто от най-доброто от всички съветски републики.

Сега това е зона за отдих и увеселителен парк с много кафенета, ресторанти и места за улична храна. Можете да наемете велосипед, скутер или да разгледате огромната му територия пеша. Веднага ще забележите цялата прекрасна архитектура в сталинисткия стил ампир и невероятните фонтани около вас. След това можете да посетите няколко малки музея, посветени на космоса, историята, съветските играчки и анимационни филми и дори гараж със специално предназначение. Гарантираме, че децата ще се забавляват много в „Москвариума“!

Тук ще намерите по-подробен гид какво друго можете да правите във ВДНХ.

  1. Хапнете изискана храна!

Artest

ArtestPress Service

След цялата духовна храна е време да се поглезите с истинска такава! Москва е известна с многото си ресторанти с всякакви кухни, вкусове и за всякакви бюджети. Има дори местна верига за бързо хранене a la Russe, наречена „Теремок“, където можете да се насладите на евтини „блини“ („палачинки“), „пелмени“ („кнедли“) и традиционни напитки като „морс“ или „сбитен“.

Москва обаче е толкова стилен мегаполис с толкова големи възможности, че просто трябва да ви препоръчаме да опитате да вечеряте изискано в един от ресторантите, които гидът „Мишлен“ препоръча още през 2021-а, когато международният гастрономичен оценител официално пристига в Русия! Twins Garden, White Rabbit на всепризнатия готвач Владимир Мухин, ARTEST – Chef’s Table на Аркадий Новиков и много други – разгледайте нашия подробен гид за най-модните места с най-вкусна храна, ако не се притеснявате за вашия бюджет!

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest