Общество

5 уникални лаборатории на Санктпетербургския политехнически университет „Петър Велики“

Можете ли да си представите роботи, коли на слънчеви батерии, суперкомпютър, лаборатория за изследване на мозъчни заболявания и иновативни стартъпи, събрани под един покрив?

Добре дошли в Санкпетербургския политехнически университет „Петър Велики“ (СПбПУ), едно от водещите инженерни висши учебни заведения в Русия.

СПбПУ е основан през 1899 г. и е известен още като „Политех“. Смята се за една от най-добрите изследователски и образователни институции в Русия и ражда професионалисти от световна класа в редица области: приложна физика и математика, индустриално инженерство, химично инженерство, авиационно инженерство и др.

Сред известните възпитаници на учебното заведение има ядрени физици и проектанти на атомни оръжия като Юлий Харитон и Николай Духов, световни авиоинженери като Олег Антонов, Николай Поликарпов и Георги Бериев. Именно тук учат и работят носителите на Нобелова награда Николай Семьонов (химия, 1956 г.), Петър Капица (физика, 1978 г.) и Жорес Алфьоров (физика, 2000 г.).

В момента в института учат над 33 000 студенти, включително 7000 от Европа, Азия и Африка. Университетът има представителство в Шанхай, Китай и информационен център в Мадрид, Испания. Тези центрове му помагат да намери най-добрите международни кандидати и да промотира руската култура в чужбина.

„Политех“ е част от Руската инициатива за академично превъзходство („Проект 5-100“) – държавна програма, чиято цел е да подобри глобалните позиции на руските университети и да увеличи тяхната конкурентоспособност спрямо други водещи чужди университети. В рамките на инициативата през последните пет години в „Политех“ се полагат сериозни усилия за модернизация. На 16-17 май университетът бе домакин на конференция по „Проект 5-100“, на която бяха обсъдени постигнатият напредък и предизвикателствата пред университета и други академични институции в Русия.

СПбПУ

„Ако сравним как изглеждаше университетът през 2013 г. и как изглежда днес, ще видим два различни университета“, твърди ректорът на СПбПУ Андрей Рудской. „Реализацията на „Проект 5-100″ наложи да променим имиджа на нашия университет, вътрешната му структура и психология, качеството на преподаването, бранда, както и участието ни в международни срещи, активността ни в областта на публикациите и засилване на сътрудничеството ни с високотехнологични промишлени компании. Така че днес ние сме един наистина нов университет, който е част от световния научно-академичен елит“.

Според Рудской броят на чуждестранните студенти в „Политех“ се е увеличил тройно за последните пет години. Това е знак, че имиджът на университета като конкурентоспособна образователна институция се е подобрил, смята ректорът.

В момента университетът има за партньори над 100 световноизвестни бранда. Сред тях са не само големи руски корпорации като „Росатом“ и „Ростех“, които играят важна роля в икономиката на страната, но и чуждестранни фирми като Siemens, GM, Intel, Airbus и Festo Holding GmbH. Те работят съвместно с „Политех“ по изследователски проекти и предлагат работа на студентите, завършващи института.

От роботика до иновативни стартъпи – ето пет от изследователските лаборатории, с които „Политех“ се гордее най-много:

Център по роботика „Kawasaki-Политех“

Russia Beyond

Центърът „Kawasaki-Политех“ е създаден през есента на 2018 г. и е най-големият научен и образователен център по промишлена роботика в Русия.

Учреден е съвместно с японската машиностроителна компания Kawasaki и функционира едновременно като шоурум и като място, където студентите по инженерни науки и младите професионалисти могат да учат и да работят с промишлени роботи за автомобилната промишленост, докато се готвят за кариера в сектора.

В момента центърът разполага с различни роботи, които могат сами да изпълняват сложни задачи като боядисване и заваряване.

Суперкомпютърният център

Russia Beyond

Суперкомпютърният център на „Политех“ е сред петте най-мощни в Русия. Той включва две системи – Nanoscale и Tornado – предназначени за различни задачи. Работи 24/7 и може да изпълнява сложни и междудисцпилинарни изследвания в разнообразни области – от механика до биофизика и биотехнология.

Според водещия електронен инженер Антон Лукянов суперкомпютърът се използва не само от студентите и преподавателите, но и от външни фирми, които не е задължително да са свързани с университета.

„Една от основните разлики между този компютър и персоналния компютър, е че той позволява да се обединят различни компютри – два, десет и дори 15. Така се комбинира мощността на голям брой компютри за решаването на една голяма задача и калкулациите могат да се извършват по-бързо“, обясни той.

Лабораторията по молекулярна невродегенерация

Russia Beyond

Намирането на лек за болести като Алцхаймер и Паркинсон не е лесна задача, но Лабораторията по молекулярна невродегенерация в СПбПУ се опитва да превърне този стремеж в реалност. В Русия има няколко изследователски центъра, които работят в тази област, но всички те се намират в Москва. Лабораторията на „Политех“ е единствената лаборатория в Санкт Петербург, която проучва причините за мозъчните дисфункции.

Работата на специалистите включва както молекулярни изследвания, така и поведенчески изпитания на генетично модифицирани мишки, които обичайно се използват за изследователски дейности или като животински модели на човешки болести и за генетични изследвания.

„Един от експериментите, който анализира мозъчната дисфункция в ранен етап при мишките, е наблюдаването на поведенческите им промени. За да го направим, ги поставяме в ситуация, в която трябва да вървят по права пръчка. Ако го правят с лекота, значи са здрави. Ако не могат и се объркват и падат, с мозъка им нещо не е наред“,  обяснява заместник-началникът на лабораторията Олга Власова.

Лабораторията работи от 2012 г. и вече има регистриран патент за химическо вещество, което може да се използва за лечение на подобни заболявания в бъдеще.

Соларна лаборатория

Russia Beyond

Соларната лаборатория е уникален проект, стартиран от студентите и докторантите в „Политех“. Тя има няколко проекта: състезателния автомобил Formula Student, соларна състезателна кола и др. Състезателният автомобил на слънчеви батерии е най-сложният проект – на него автографа си остави дори руският президент Владимир Путин, докато беше на посещение в университета през 2018 година.

Проектирането на автомобила отнема две години (изчисленията се извършват от суперкомпютъра). Той може да развива скорост до 90 км/ч и вече е показван в чужбина. Миналата година той участва в Американското соларно предизвикателство (American Solar Challenge) и получи наградата за най-добър първи автомобил (Best First Time Car).

„В момента работим по приготовленията за следващия сезон, отново в САЩ, и по реализирането на идеята ни да превърнем колата в безпилотен автомобил“, разкри лидерът на соларния екип на „Политех“ Евгений Захлебаев. Миналата година екипът беше спонсориран от Kaspersky Lab, а в момента получава подкрепа от „Политех“ и френската компания Motul.

FABLAB (Център за творчество)

Air&Soil Technologies

От машини на Руб Голдбърг до прототипи на моторни бъгита – лабораторията FABLAB (Център за творчество) на „Политех“ е място, където всеки може да получи необходимата подкрепа, за да реализира идеите си. Студенти и инженерни иноватори, които не посещават университета, работят по десетки проекти тук, като използват съоръженията, техническата поддръжка и консултациите на местните експерти, предоставяни безплатно. Сред оборудването на центъра има 3D принтери, лазери и различни инструменти.

Една от успешните му истории е стартъпът Air&Soil Technologies, разработил дрон робот на име iSee, които визуално идентифицира растения или плевели и ги пръска индивидуално, без да засяга цялото поле/район. Това намалява употребата на химикали с 80% и увеличава добива средно с 12%.

Основателят на стартъпа Акмал Холикулов си спомня, че проектът е изпълнен във FABLAB с помощта на неговите инструменти и консултациите на експертите от „Политех“ при промотирането и комерсиализирането на идеята. „Първоначално мислехме да разработим дрон за „изстрелване“ на семена на полето, но след като направихме проучване и се консултирахме с експерти, решихме да го променим и създадохме сегашната версия“, обяснява той.

„Инвестирахме лични средства, но получихме необходимата подкрепа от „Политех“, които ни помогнаха да навлезем на пазара (реклама и предложения към потенциални клиенти). Във FABLAB създадохме дрона и го тествахме на терена на университета“, казва той, допълвайки, че в момента компанията вече има договор с руска селскостопанска компания.

автор: КСЕНИЯ ЗУБАЧОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest