Общество

5 улици в Русия, кръстени на известни англичани

Подбрахме най-интересните улици с английска история в руските градове

Брюсов переулок, Москва

Брюсов переулок

Брюсов переулокKonstantin Kokoshkin/Global Look Press

Брюсов переулок в Москва е кръстена на имението, което някога принадлежи на Яков (Джеймс) Брус (1730-1792), руски генерал с шотландски произход (кланът Брус). Той е праплеменник на Яков Брус (1669-1735), известния съратник и приятел на Петър Велики.Сенатор, граф Джеймс Брус (1732 - 1791) от Помпео Батони

Сенатор, граф Джеймс Брус (1732 – 1791) от Помпео БатониПомпео Батони

Имението на Брус (Брюсов переулок, 2/14, точно срещу улицата от Московската консерватория на ул. „Болшая Никитская“ №13) е реконструирано спрямо по-ранната си версия през 1777 г.(вероятно от известния архитект Матвей Казаков) и е добър пример за неокласическа руска архитектура.Къщата на Джеймс Брус

Къщата на Джеймс БрусA.Savin (CC BY-SA 3.0)

Улиците „Шекспир“, „Дикенс“ и „Киплинг“ – всички на едно място в Москва

Ул.

Ул. „Шекспир“, вилно селище „Бристол“Vlad Bakhman/Google maps

Има няколко улици, кръстени на известните английски писатели Уилям Шекспир, Чарлз Дикенс, Ръдиард Киплинг. То се намира във вилното селище „Бристол“ близо до регион „Нова Москва“, югозападно от града и от 2011 г. административна част от Москва.

Селището е разделено на квартали, които носят имената на Джон Ленън, Уилям Шекспир, Уинстън Чърчил, Чарлз Дарвин и Елизабет Боуз-Лайън. За обикновените московчани обаче не е лесно да стигнат до тези улици – това е затворен комплекс с охрана. Този тип кръщаване на улици изглежда по-скоро маркетингов трик за привличане на заможни клиенти, които могат да си позволят да живеят на такова място, отколкото отдаване на почит към известните английски личности.

„Улица Джон Ленън“ (неофициално, Санкт Петербург)

„Ул. Джон Ленън“ – фалшива улична табела, поставена на стената на един от дворовете в Санкт Петербург, РусияZorgit (CC BY-SA 3.0)

На Пушкинская улица №10 в Санкт Петербург има няколко вътрешни двора, които са особено предпочитани и населени от бохемите и музикантите на града през 1980-те. Оттогава там има работилници, студия и клубове, както и вход към един от дворовете, наречен „Улица Джон Ленън“ – само символично. Но зад всичко това има история.

Николай „Коля“ Васин (1945-2018)- жител на Санкт Петербург, е известен като фен и колекционер на записи на The Beatles– в съветскo време, когато западната музика не се продава легално в СССР. В дома си на „Пушкинская“ №10 той основава „Музей на Джон Ленън“, посветен на страстта му към групата и години наред го финансира чрез дарения от почитатели.

Ул. „Камероновская“ (Камерон), гр. Пушкин (Царское село), в района на Санкт Петербург

Ул.

Ул. „Камероновская“ в ПушкинGoogle maps

Пушкин – район на Санкт Петербург, е град, познат като Царское село, лятната резиденция на руския император. Лондончанинът Чарлз Камерън (1745-1812) е нает от Екатерина II през 1779 г., за да създаде сгради за ансамбъла на Царское село. Преди това той учи архитектура в Англия и Италия. „Очарована съм от Камерън, архитект, отгледан в Рим, това е ум, ум който запалва“, пише Екатерина за него.Чарлз Камерън

Чарлз КамерънPublic domain

В Царское село Камерън създава невероятни неокласически сгради – катедралата „Св. София“ до галерията, като прави дизайна на стаите на императрицата в двореца. Той прави и дворец за император Павел I Петрович в Павловск и много други забележителни сгради в Русия, където остава до смъртта си. Чарлз Камерън обаче страни от руските хора и обществото, не говори руски и е много резервиран човек.

През 2017 г. улица в Пушкин е кръстена на Чарлз Камерън, за да почете работата му и въздействието му върху руската култура и архитектура.

Ул. „Чарлз Гаскойн“, Петрозаводск, Карелия

Графити на фабрична стена на ул.

Графити на фабрична стена на ул. „Гаскойн“Google maps

Чарлз Гаскойн (1738-1806) е роден в Англия и произхожда от знатен шотландски род. Той се захваща с металургичен бизнес и става съосновател на Carron Company, най-голямата металургична компания в света по това време. Докато въвежда различни подобрения в техниките за производство на компанията, от 1769 до 1779 г. Гаскойн създава и нов тип корабно оръдие за къси разстояния, наречено по-късно Carronade (на  Carron Company), което остава в активна употреба до 1850-те години.Чарлз Гаскойн от Джеймс Саксън, около 1804 г.

Чарлз Гаскойн от Джеймс Саксън, около 1804 г.Джеймс Саксън

През 1786 г. Чарлз Камерън идва в Русия по покана на Екатерина II. Той пристига в Петрозаводск, за да наблюдава реконструкцията на местните металургични заводи и оръжия по своите техники. Към 1789 г. Гаскойн снабдява руската армия с 386 железни оръдия – най-добрите в Европа по това време. Той остава в Русия, създавайки нови заводи по искане на правителството, и умира през 1806 година. Работата на Гаскойн прави революция в руската металургична индустрия.

В Петрозаводск има улица, кръстена на Чарлз Гаскойн, която се намира точно на територията на стария металургичен завод (сега Онежски тракторен завод), за чието пресъздаване той помага.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest