Общество

5-те най-важни жени, които управляват Русия

В продължение на два века страната се управлява от мъже.

Това обаче не продължава завинаги, а Русия помни славните (и динамични) дни, в които я управляват жени!

Княгиня Олга

Света Велика кянгиня Олга, 1901 г.

Света Велика кянгиня Олга, 1901 г.Николай Бруни, Руски музей/Свободни източници

Олга от Х в. е най-известна с легендарното си отмъщение за смъртта на съпруга си Игор. Според Началната руска хроника княз Игор е внук на Рюрик от варягите, който е призован от славянските племена да ги управлява и да въведе нов ред. Игор, също като дядо си, събира данъци от племената. Той обаче е убит от едни от тях – древляните, които са ядосани от огромните данъци.

Самата Олга, която също е от народа на варягите, става регент на малкия си син. Но тази жена изобщо не е страхлива. Първо убива сватовниците, изпратени от древляните, които се осмеляват да я поискат за жена на техния княз. А след това изграя селата им до основи.

Същевременно Олга е първият руски владетел, който е кръстен, дори преди Киевска Рус да бъде масово покръстена (от нейния внук Владимир). През XIII в. те я канонизирана и оттогава е почитана като християнска, а след това и като източноправославна светица.

Елена Глинская

Елена Глинская. Реконструкция по череп

Елена Глинская. Реконструкция по черепС. Никитин/Сергей Никитин (CC BY-SA 3.0)

Още един могъщ регент в Русия е майката на бъдещия цар Иван Грозни. Тя произхожда от благороден литовски род с корени, достигащи чак до монголските владетели. Роднините ѝ мъже са изключително силни хора, заедно с мъжа ѝ – великия княз Василий III. Но след смъртта му тя почти извършва преврат, сваляйки собствените си роднини от власт (и всъщност дори ги вкарва в затвора).

Предполага се, че е отровена след само 5 години управление, но успява да направи няколко важни неща. Едно от тях е паричната реформа от 1535 г., която унифицира валутата в руската държава (наскоро обединена след много векове разделение поради феодална разпокъсаност). Тя също така слага край на дългата война между Русия и литовския княз Зигмунт I Стари. Освен това построява и Китайгородската стена – важно укрепление на Москва.

София Алексеевна

София Алексеевна, неизвестен руски художник, Ермитаж

София Алексеевна, неизвестен руски художник, ЕрмитажСвободни източници

Въпреки факта, че баща ѝ – цар Алексей Михайлович, има много деца, включително и други момичета, София е единствената от тях с добро образование. Тя знае няколко езика и чете много духовни книги. София е невероятно умна и много силна, тъй като успява да се справи с „Играта на тронове“ в Русия през XVII век. След смъртта на баща ѝ и на по-големия ѝ брат Фьодор Алексеевич, наследяването на трона се превръща в сблъсък между два рода. По-малките ѝ братя – Иван и Петър, са родени от две различни съпруги на Алексей. Иван е болен и не може да управлява сам, докато другия син – Петър, е твърде млад и не е женен. Като компромис са коронясани и двамата. А София става регент.

По време на управлението ѝ Русия приключва войната с Полша. Освен това се водят официални преговори с Китай, при които се установяват граници, а Русия се присъединява към Свещената лига срещу Османската империя.

През 1689 г. Петър навършва 17 г., жени се, събира своята „Армия-играчка“ – и в крайна сметка успява да извърши преврат, с който взема цялата власт в свои ръце. Официално Иван все още е втори цар, но е твърде слаб и умира няколко години по-късно.

София е изпратена в манастир, където живее до смъртта си.

Елисавета Петровна

 Императрица Елисавета Петровна, Иван Вешняков, 1743 г.

Императрица Елисавета Петровна, Иван Вешняков, 1743 г.Държавна Третяковска галерия/Свободни източници

Дъщерята на Петър Велики е невероятно красива и баща ѝ планира да я омъжи за Луи XV. Бидейки млада, тя няма амбиции да управлява и всъщност води доста фриволен живот. „Играта на тронове“ обаче не е приключила: правнукът на брата на Петър Велики, малкият Иван VI, се възкачва на руския трон с чуждестранен регент. Дворът и благородническите семейства не са очаровани, а същевременно Елисавета е доста популярна. С подкрепата на придворните и царската гвардия, тя извършва преврат, също като баща си някога. Взема властта и изпраща в затвора малкия цар и неговите регенти.

Елисавета е доста западен човек и клони към Просветния абсолютизъм: дори не използва смъртната присъда. По време на управлението ѝ обаче често се използват телесните наказания.

За 20 години царуване Елисавета превръща Русия в невероятно културна страна. При нея в страната идва Просвещението, тя основава Императорския театър и Московския университет, както и Императорската художествена академия в Санкт Петербург. Елисавета е фен на барока и въвежда този стил в Русия, където е наречен Елисаветински барок. С помощта на италианския архитект Бартоломео Франческо Растрели тя създава едни от най-впечатляващите места, включително Зимния дворец и Екатерининския дворец в Царское село.

Екатерина Велика

Портрет на Екатерина II, Ф. С. Рокотов, 1763 г.

Портрет на Екатерина II, Ф. С. Рокотов, 1763 г.Държавна Третяковска галерия/Свободни източници

Тя е германска принцеса, родена с името София Августа Фредерика фон Анхалт-Цербст, но се превръща в руска императрица и един от най-важните владетели на страната, като управлява повече от 30 години.

Омъжва се за руския кронпринц Петър III, но отношенията им са много сложни, а Петър е слаб човек. В резултат Екатерина извършва преврат срещу съпруга си, а по-късно той умира при мистериозни обстоятелства. Екатерина се възкачва на трона след смъртта му.

Тя продължава курса на Просветения абсолютизъм, въведен от Елисавета, като прави няколко важни реформи във вътрешната политика. Създава комисия за систематизиране на законите, реорганизиране на административното деление на Русия, подкрепя търговията и освобождава благородниците от физическите наказания, като същевременно им дава огромни съсловни наследствени права. Някои историци обаче вярват, че Екатерина и нейните многобройни фаворити поставят началото на голямата корупция в Русия.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest