Общество

5-те най-необикновени руски бани – от космоса до морското дъно!

Руснаците не могат да си представят пълноценен живот без ходенето на баня, така че те взимат баните със себе си дори в космоса и под водата.

1. Космическата баня

Леонид Попов/ТАСС

Преди появата ѝ космонавтите са принудени да използват мокри кърпи, което само частично решава проблемите с хигиената. В началото на 60-те години изобретателят инженер Александър Масарски, ръководител на студентското Конструкторско бюро в университет, разработва преносима термокамера „Баня в куфар“, която е решено да се адаптира към космическата станция.

За да организират ден за къпане космонавтите спускат „чаша“ от „тавана“ до „пода“, тя е изработена от полиетиленова лента с цип в средата. Космонавтът трябва да се качи вътре, а гореща вода се подава към тази „чаша“ чрез пръскачка, която се засмуква отдолу на принципа на прахосмукачката.

fishki.net

„Нашата сауна работи на станциите „Салют-6“, „Салют-7“ и „Мир“, а след това е унищожена заедно със станция „Мир“ и повече не се използва в космоса“, разказва в интервю за ТАСС Масарски.

Съоръжението за баня на орбиталната станция „Мир“ представлява голям херметичен варел, в който се генерира пара, която изисква голямо количество вода. Имитацията е толкова успешна, че космонавтите дори могат да се парят с метли.

Оказва се, че в някои отношения космическите технологии са направили крачка назад: на съвременната МКС дори няма душ, така че настоящите космически изследователи имат на разположение само мокри кърпички.

2. Баня на атомна подводница

Андрей Станавов/Sputnik

Първите бани се появяват на борда на тежките ракетни подводници „Архангелск“ и „Северстал“ от проекта 941 „Акула“. Това са най-големите подводници в света и поради комфортните условия за настаняване моряците наричат ​​​​“Акулата“ и „плаващия Хилтън“. Освен сауната, на борда има басейн 4×2 м с дълбочина 2 м, както и солариум и фитнес зала.

Освен това бани има и на стратегическите ракетни подводници от клас „Борей“. „Банята на този ракетоносец е предназначена за трима или четирима души. Тя е изработена от трепетлика, тъй като под въздействието голямото налягане, изпитвано от корпуса на подводницата, иглолистната дървена облицовка бързо ще се скърши, а трепетликата може да издържи на големи натоварвания“, споделя пред ТАСС Виталий Буковски, ръководител на мебелния цех в отбранителната корабостроителница „Севмаш“ , най-голямата корабостроителница в Русия.

3. Баня на релси

Свободни източници

Първият влак-баня е създаден в Русия през 1904 г. за нуждите на Червения кръст. Състои се от четири вагона: перални с ръчни перални машини и дезинфекционни камери за осигуряване на хигиена на бойното поле. По време на Руско-японската война от 1904-1905 г. такава подвижна баня обслужва болници и лазарети в Далечния изток.

Свободни източници

На фронтовете на Първата световна война са задействани три влака за баня. Първият влак се състои от 19 вагона, две цистерни и парен локомотив. На борда има бани, камери за обезпаразитяване и дезинфекция, обувни и шивашки работилници, съблекални, стая за чай, трапезария и кухня. Мобилните перални са разположени в отделни влакове.

Свободни източници

По време на Втората световна война СССР пуска на релсите около сто влака за баня, за да предотврати разпространението на епидемии. Те пътуват в различни посоки: например 38-ият влак за дезинфекция, бани и перални, построен в Тюмен, „минава“ през Сталинград, Брест, Минск, Прага, Варшава и Берлин.

4. Баня на колела

Михаил Махалов/ТАСС

В сравнение с горните примери, банята фургон не се счита за нещо необичайно. Такава услуга е достъпна през цялата година и активно набира популярност сред любителите на лова и риболова.

Банята на колела, предназначена за 3-5 души, е изолиран товарен ван на шасито на Камаз, ЗИЛ или ГАЗ, който се състои от две отделения облицовани с дърво – парна баня и съблекалня с душ. Печката, която нагрява, е монтирана отвън, а бойлерът е вътре. За да не изпадат камъните от печката по време на движението на автобанята, от тях се правят „мъниста“, нанизани на тел.

По-просторна баня, предназначена за компания от повече от пет души, е създадена в автобус. В допълнение към стандартните помещения, тук може да има отделен душ, бар, биотоалетна, стая за релакс и дори стая за масаж.

5. Подземна баня

Банята землянка се счита за просто практично решение, което позволява на любителите на парните бани да спестят от трупи и изолация. Основното нещо, от което не може да се спести при изграждането на такива бани, е дренажът, вентилацията и хидроизолацията (от подпочвените води).

Отоплената с огън земялнка или полуземлянка за къпане в Русия се нарича „истобка“ и именно тя е предшественикът на съвременната руска баня. За да се изгради „истобка“ е необходимо да се изкопае яма в земята с дълбочина около метър, да се монтират опорни стълбове около периметъра, които да се издигнат на около метър над земята. Покривите представляват покритие от дървени трупи, могат да бъдат и двускатни, по-удобни за извеждането на дима. Те са покрити с дървета, слама, мажат ги с глина, покриват ги със земя, така те започват да буренясват, пише Юрий Хореев в книгата си „Теорията на баните“. През зимата снегът на покрива осигурява допълнителна топлоизолация. Пещите са построени в задната част на помещението, те имат само една дупка, разположена отстрани, която се използва както за слагане на дърва за огрев, така и за извеждане на дима. Характеристиките на конструкцията на такава баня предполагат висока влажност.

Владимир Федоренко / Sputnik

Не по-малко популярни „подземни бани“ са тези в Кавказ. Построени са на принципа на ориенталските хамами – под формата на сводесто-куполни конструкции, вкопани два-три метра дълбоко в земята, с отделни котелни помещения.

Welcome Dagestan

Една от тези бани – Девическата – е запазена в Дербент (Република Дагестан). Построена е през XIII век и е била предназначена за предсватбено измиване на момичетата. Сега сградата на банята се използва от музея на културата и бита на древния Дербент.

автор: ЮЛИЯ ХАКИМОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest