5-те най-красиви имения в Москва

Някогашните крайградски резиденции на именитите московски благородници сега се намират в града и радват жителите на каменната „джунгла“ със своята зеленина, паркове и дворцови ансамбли.

Кусково

Legion Media

Едно от най-красивите имения в Русия принадлежи на рода Шереметиеви. Разцветът и строителството на невероятния дворец са през XVIII век. На територията има дървен дворец, обикновени и английски паркове, няколко допълнителни постройки, стилизирани като чуждестранни сгради: холандски, италиански и швейцарски къщи, както и голяма оранжерия, в която се отглеждат редки плодове. Има легенда, че граф Шереметиев решава да изненада Екатерина II и през зимата ѝ подарява кошница с праскови от своята оранжерия – безпрецедентна екзотика за XVIII век.

Останкино

Legion Media

Богатите Шереметиеви имат и друго имение, много по-близо до центъра на града. Тук са и оранжериите, а има и засадени редки дървета и растения. Освен това на територията на имението има уникална шарена църква от XVII век. Това имение е най-известно със своя крепостен театър, за който е построен специален дворец със сцена и зала за зрителите. На тази сцена блести тайната любовница на Николай Шереметиев, Прасковия Жемчугова. В края на XVIII в. в Санкт Петербург вече има императорски театри, но театърът на Шереметиеви е канен да играе пред царската двойка.

Царицино

Legion Media

Екатерина II замисля грандиозния проект за „подмосковското Царско село“. За строежа е отделена огромна сума, но императрицата бързо губи интерес към идеята и само веднъж спира в Царицино. Дворцовият комплекс от XVIII в. е построен по проект на главните архитекти на епохата – Василий Баженов и Матвей Казаков и се оказва рядък за Русия пример за псевдо-готика. Между другото, дворецът е направен от червени и бели тухли, които, според идеята на архитектите, трябва да си приличат с Кремъл и Червения площад. Това е първият такъв мащабен дворцов ансамбъл извън столицата Санкт Петербург, а една от основните му красоти е и голям и живописен „пейзажен парк“.

Кузминки

Legion Media

Това имение принадлежи на знатния дворянски род Строганови, а по-късно отива като зестра при роднините на княз Голицин. Това имение се посещава по различно време от много царе – от Петър I до Александър II. Реликва и забележителност на това място е йерусалимската Влахернска икона на Божията Майка, в чест на която тук е построена дървена, а след това и каменна църква в стила на класицизма.Digr(CC BY-SA 4.0); Public Domain

По времето на Голицини през XVIII в. имението е разширено. За съжаление обаче не всичко оцелява до днес – имението изгаря малко преди революцията. Но има няколко пристройки, оранжерия и красив конен двор. То разполага и с голям парк със система от езера и живописни мостове.

Архангелское

Legion Media

Имението сменя много собственици – вече познатите Шереметиеви и Голицини, както и Юсупови – всички те са най-старите и богати руски графско-княжески фамилии. Този дворцов ансамбъл се формира в края на XVIII – началото на XIX в. и доста прилича на разкошните петербургски крайградски царски резиденции. Има редовен парк с огромен брой скулптури, няколко дворцеца, собствен театър и дори фамилен храм-гробницата на семейство Юсупови с колонада. Живописният пейзаж е увенчан с гледка към река Москва.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest