Общество

5-те най-интересни подземни забележителности в Русия

От подземните ледени пещери до тайните бункери – събрахме най-интересните обекти в Русия, които са под земята.

  1. Чуфут-Кале, Бахчисарай (на 1400 км от Москва)

Belladonna Malkavian (CC BY-SA 4.0)

Средновековният, първоначално византийски град, част от който е издълбана направо в скалата, е служил като крепост на различни народи, като се започне още от V–VI век. Сегашното название се появява едва през XVII в. и се превежда като „юдейската крепост“ – в околностите ѝ често са живеели караими (неголяма тюркска етническа група, изповядваща караизма, която по традиция е обитавала страните от Източна Европа), а кримските татари по това време са били част от юдеите.Tiia Monto (CC BY-SA 3.0)

В града има 170 пещери, изсечени на два, а по-рядко на три етажа. Всички те са използвани като помощни помещения, подземия и тъмници. Край пещерите са построени оръжейници, складове, джамия, монетен двор и жилищни помещения. Tiia Monto (CC BY-SA 3.0)

Градът опустява през XIX век, когато свършва водата, а днес пещерната крепост е отворена за всички туристи, които искат да се разходят по старинните ѝ улици. 

  1. Кунгурската ледена пещера, Кунгур на (1500 км от Москва)

Владимир Чуприков (CC BY-SA 4.0)

Едно от най-студените подземия в Русия, което е отворено за туристи през 1914 година, напомня повече на царството на Снежната кралица. По-рано недалече от пещерата се е намирало старото търговско градче Кунгур, основано през 1663 година.A. Савин

Пътешествениците, които са пристигали в Кунгур, не са пропускали да посетят пещерата, а славата ѝ се е разнасяла по цяла Русия и то не без основание. Подземието, покрито от хилядолетни ледове, крие 58 пещери, 70 плитки езера и Голямото подземно незамръзващо езеро с площ 1460 м2 и дълбочина – до 5 метра. Legion Media

При разходката из пещерите можеш да се насладиш на снежните кристали, а също и да видиш специално подготвени програми и лазерно шоу за легендите на пещерата.

  1. Бункер 42, Москва

Legion Media

Бункерът в Таганския район на Москва е построен по заповед на Сталин през 1956 година. В пространството, което представлява вертикална шахта с дълбочина 18 етажа и площ 7000. кв. м., се е намирал  резервният команден пункт на авиационния щаб при ядрена бомбардировка. Комсомолская правда/Global Look Press

В бункера са можели да се скрият 5000 души, а храната, горивото и въздухът биха им стигнали за половин година.Комсомолская правда/Global Look Press

Командването на бомбардировачите, които на борда си са имали ядрено оръжие, се е осъществяло от бункера до 1986 година. През 2006 г. на мястото на бункера е открит музей, а също и ресторант. Сега при екскурзии можеш да видиш симулация на взрив на ядрена бомба, изстрелване на ядрена ракета и да поиграеш на квест

  1. Пещерите Сияни, Домодедово (12 км от Москва)

Artem Svetlov (CC BY 2.0)

Системата от пещери с дължина 19 километра се намира само на 12 км от Москва. Предполага се, че се е появила през XVII век, когато именно тук са добивали варовик за строителството на Москва. Добивът е спрян напълно през 1917 година, а през 70-те на XX в. властите засипват входовете на пещерата.Artem Svetlov (CC BY 2.0)

Изследователи на градски подземни тунели, наричани дигери, разкопават входа към подземието през 1980-те. През 2007 г. са направени реставрационни работи, за да не падне таванът, а стените да не се срутят. Сега в пещерите се организират екскурзии, при които ти обещават да ти покажат подземния храм, обитавани пещери и скална живопис.Artem Svetlov (CC BY 2.0)

  1. Обект 825 ГТС, Балаклава (1400 км от Москва)

Станислав Красилников/ТАСС

Укритието на подводници в Балаклавския залив, което се нарича Обект 825 ГТС, започва да се строи през 1953 г. след ядрената  бомбардировка на японските градове Хирошима и Нагасаки. Изграждането му приключва през 1961 година, а обектът остава напълно секретен чак до 1994 г. и за него не са знаели дори местните жители. Дмитрий Джус (CC BY 2.0)

В 825 ГТС е може да бъдат укрити от ядрен удар девет малки или седем средни подводници заедно с екипажите, а освен това и около хиляда служещи. 

В нормално време укритието е работело като ремонтна база за подводници. Подводниците са влизали в укритието нощем, там са ги зареждали с гориво, кислород и боеприпаси, а на сутринта са ги пращали на дежурство. Andrew Butko (CC BY-SA 3.0)

След закриването Обектът ГТС е разграбен. В началото на 2000-те на базата на секретния обект откриват музей, в който на туристите предлагат да се разходят из съоръженията лабиринти и да разгледат експозиции, посветени на историята на комплекса.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest