Общество

5-те най-интересни места в Ивановска област

На 300 км от Москва и вече сте в стара търговска Русия.

Там има живописни пейзажи, уютни стари църкви и местни занаяти, които поразяват въображението.

  1. Град Иваново

Legion Media

Невъзможно е да се пренебрегне столицата на региона. Любителите на архитектурата ще бъдат впечатлени от железопътната гара още щом слязат от влака: тя е един от най-ярките примери за конструктивисткия стил от 1930-те години и наскоро е реставрирана. В Иваново няма да откриете изобилие от симпатични църкви, както в други околни градове, но има много други архитектурни паметници на съветския авангард. А изобилието от текстилни и шивашки фабрики от съветската епоха, както действащи, така и възстановени, придава на града индустриален блясък, който му е спечелил прозвището „руският Манчестър“.

Не пропускайте да видите най-старата сграда в града – каменната Шчудрова палатка от XVII в., която се е превърнала в един от местните символи.

  1. Палех

Александра Гузева

Казват, че в Палех всеки осми жител е художник. Някога този град е бил известен с иконописното си училище. Палехската миниатюра е лесна за различаване, като особеността ѝ е в многото детайлно изрисувани образи и елементи. Но след революцията от 1917 г. палехските иконописци са принудени да се препрофилират и започват да рисуват лакови кутийки с народни приказки и революционни сюжети.

Прочетете повече за лаковите миниатюри от Палех тук.

Владимир Смирнов/ТАСС

Влезте в местния музей на изкуствата, където можете да проследите еволюцията на палехската народна живопис, както и един от частните салони за изкуство, където съвременните майстори продават своите произведения. Задължително трябва да видите невероятната църква „Въздвижение на Светия кръст“ с нейните люлякови куполи, изрисувани от местни майстори, и бароков иконостас.

Александра Гузева

  1. Шуя

Александра Гузева

Шуя се нарича духовният (и душевен) център на региона. На брега на малката река Теза се издига една от основните забележителности на града – снежнобялата катедрала „Възкресение Христово“ от началото на XIX в. и нейната внушителна 106-метрова камбанария (най-високата свободностояща камбанария в Европа). Шуя е един от първите градове, в които болшевиките започват борбата срещу религията, затова сега на площада пред катедралата има паметник на загиналите за вярата си.

Александра Гузева

В Шуя можете да се разходите по търговските улици и да разгледате с какво е известен градът:

– водката (и различни местни настойки). По-добре е да дойдете в магазина-музей за дегустация и да си купите алкохолен сувенир.

– ситецът (производството му тук има богата история)

– сапунът (тук е неговата родина – първите фабрики за сапун се появяват през XVII в.).

  1. Кинешма

Visit.Ivanovo

Някога Кинешма е бил богат търговски град и един от центровете на текстилното производство – Борис Кустодиев е увековечил на картините си пъстрите многолюдни местни панаири. Ето защо днес можете да прекарате часове в обикаляне по улиците, разглеждайки старите имения.

Но най-важното тук, разбира се, е река Волга. Можете да се разходите по дългата крайбрежна ивица, да наблюдавате течението на реката и да се разхождате с параходите. А ако е топло, можете да си направите пикник тук, на склона.

  1. Пльос

Legion Media

Най-известният град на Ивановска област, един вид идеалната руска провинция. Брегът на Волга, църквите от картините на Исаак Левитан, прекрасният природен пейзаж и малките дървени къщички – красота!

Препоръчваме ви да пристигнете рано, докато няма тълпи от туристи, за да се изкачите на Катедралния хълм и да се полюбувате на речния пейзаж отвисоко. Не забравяйте да опитате „рибния кът“ – питка, пълна с пушена риба. Истински местен деликатес.

Александра Гузева

Гледайте видеоклипа на нашия проект „Русия: 85 приключения“ от Пльос – и разберете как да попаднете на картина.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest