Общество

5-те най-големи обсерватории в Русия

В Русия има повече от 40 астрономически обсерватории, в които учените търсят звезди.

Някои от тях могат да бъдат посетени дори от обикновен турист с екскурзовод.

  1. Пулковската обсерватория, Ленинградска област

Komissar007 (CC BY-SA 4.0)

Това е главната обсерватория на страната, която функционира от 1839 г. и принадлежи на Руската академия на науките. Разположена е на около 19 км южно от Санкт Петербург, в планината Пулковская – на около 75 м над морското равнище. По времето, когато е построена, тя не е първата в Русия, но разполага с модерни инструменти за наблюдение на небесните тела. Това е  необходимо преди всичко за разработване на навигационни средства, но и за определяне на времето.

Меридианът, минаващ през центъра на главната сграда, е използван като отправна точка за географската дължина преди революцията от 1917 г. (преди това всяка страна е използвала свой собствен меридиан като отправна точка и е имало объркване в картите; сега страните по света са се споразумели да считат Гринуичкия меридиан за „нулев“) и тази отправна система е запазена на старите карти.

Днес тук е поставен големият Пулковски радиотелескоп – прототип на най-големия телескоп в света в Долен Архиз. Там се намира и един от най-големите слънчеви телескопи в света – АЦУ-5. 

В допълнение към научния център край Санкт Петербург обсерваторията разполага и с планинска астрономическа станция край Кисловодск (Ставрополския край). Пулковската обсерватория разполага и с един телескоп в италианската обсерватория Кампо Императоре, разположена на 100 км от Рим, и още един в обсерваторията Светлое в Ленинградска област.

За любителите на звездното небе служителите на обсерваторията предлагат обиколки с екскурзовод, който да ги запознае с различните видове телескопи.

  1. Специална астрофизична обсерватория, Карачаево-Черкезия

Legion Media

Недалеч от село Нижни Архиз, високо в планината, се намира най-голямата обсерватория в Русия, основана през 1966 година. Там се намира гигантският телескоп RATAN-600 с диаметър 600 метра и тегло 650 тона. В света няма друг такъв телескоп!

Мястото за обсерваторията е идеално: смята се за най-тъмното и чисто място в Кавказ, а звездното небе се вижда идеално.

В обсерваторията „Архиз“ са запазени интересни съветски мозайки, от които се виждат звезди, космонавти и комети с опашки. И, разбира се, си струва да дойдете тук заради невероятно фотогеничните гледки към долината Архиз.

  1. Обсерватория на Държавния астрономически институт, Москва

Legion Media

Една от най-старите астрономически обсерватории в Русия се намира в центъра на Москва в Краснопресненския район (Нововаганковски переулок 5). Построена е през 1830 година. Мястото е било предградие, а тогава в града не е имало мощно осветление, така че вечерните светлини не са пречели на изучаването на купове от галактики и звездни мъглявини. През 1920 г. към обсерваторията е създаден Астрономически институт, който по-късно става част от Московския държавен университет. Краснопресненската обсерватория дълго време служи като музей (през последните няколко години е затворена), а в обсерваторията към МГУ се обучават студенти и изследователи.

За всички желаещи се организират открити лекции, майсторски класове и екскурзии. В обсерваторията има много оборудване от различни години.

  1. Пушчинската радиоастрономическа обсерватория, Московска област

Legion Media

На около 80 км южно от Москва, близо до град Пушчино, от 1956 г. се намира радиоастрономическата обсерватория. Там се намира апаратура, оцеляла от 50-те години на миналия век, включително радиотелескоп с 22-метрова чиния РТ-22.

Именно в тази обсерватория астрономите откриват свръхкороната на Слънцето и откриват нейната радиална структура.

Няколко пъти годишно обсерваторията организира „Ден на отворените врати“ и астрономически фестивали с обиколки с екскурзовод из научния център.

  1. Байкалска астрофизична обсерватория

Сергей Фомин/Global Look Press

Слънчевият телескоп на брега на езерото Байкал е сред 10-те най-големи в света. Байкалската астрофизична обсерватория е основана през 1980 г. в покрайнините на село Листвянка, за да наблюдава слънчевата активност. Благодарение на особения микроклимат слънчевите изригвания и слънчевите петна са ясно видими в региона, така че учените могат да прогнозират слънчевата активност.

Любителите на астрономията могат да погледнат през телескоп и сами да забележат протуберансите. Турове се провеждат през цялата година, както през деня, така и през нощта.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest