5-те най-добри руски самолета за всички времена

От „кукурузник“ до изтребители от четвърто поколение, тези самолети са известни по целия свят, не само в Русия.

  1. Су-27

Су-27

Су-27Fedor Leukhin (CC BY-SA 2.0)

Сухой-27 е съветският отговор на американските бойни самолети F-15 и F-16 от четвърто поколение, произвеждани през 1970-те години. След като научава за програмата на американските военновъздушни сили за разработване на нов превъзходен боен самолет, съветското ръководство осъзнава, че това ще застраши националната сигурност, тъй като САЩ и СССР са в разгара на Студената война.

Съветският генерален щаб поставя амбициозни изисквания и спецификации за бъдещия модел на нов съветски боен самолет. Той трябва да има добри показатели за полети на далечно разстояние, но и на къси също, скорост 2+ Mаха (два пъти по-голяма от скоростта на звука), както и да може да носи тежко въоръжение.

Спецификациите са прекалено амбициозни, за да бъдат изпълни в един-единствен проект и така на бял свят се появяват два изтребителя, а единият от тях е „Сухой“ Су-27. 

Су-27 прави първия си полет на 20 май 1977 г. и влиза в серийно производство през 1982 г. Той изостава от F-16 по боен обхват – 750 километра (466 мили), но надминава американските самолети в скорост, която може да достигне до 2525 км в час.

Въоръжен с 30-мм оръдие и ракети „въздух-въздух“ R-73 и R-27, Су-27 е проектиран за мисии за превъзходство във въздуха и други операции от въздушната война. От 80-те години руските военни произвеждат няколко модификации на изтребителя, които включват и вариант за използване на ракети „въздух-земя“. В момента военновъздушните сили на Китай, Индия, Индонезия, Виетнам и няколко постсъветски държави използват този модел.

  1. МиГ-29

МиГ-29

МиГ-29Вадим Савицки/Global Look Press

Самолетът на съветския конструктор Анастас Микоян МиГ-29 е вторият изтребител, плод на съветските усилия за противодействие на американските модели F-15 и F-16. Въпреки че по-малкият МиГ-29 не може да се конкурира със Су-27 по скорост и боен обхват, той наистина надминава известния самолет по маневреност. Тестовете, проведени от германски военни след Студената война, също показват, че съветският МиГ-29 е по-пъргав от американския F-16.

Изтребителят може да бъде оборудван с ракети „въздух-въздух“ и „въздух-земя“. Влязъл в експлоатация в началото на 80-те години, МиГ-29 продължава активно да се използва в Русия и в няколко други страни, включително Индия, Сърбия, Перу, Полша и други.

В момента Русия има планове да замени както Су-27, така и МиГ-29 с изтребител Су-57 от пето поколение.

  1. Як-9

Як-9

Як-946aviation (CC BY-SA 4.0)

Самолетът на конструктора Александър Яковлев Як-9 се появява през 1942 година, когато Съветският съюз, борещ се с нацистка Германия, се нуждае най-много от него. Този едномоторен едноместен боен самолет с витло отпред изиграва основна роля за отнемането на въздушното превъзходство на германския „Луфтвафе“ по време на Втората световна война.

Металните лонжерони на самолета удължават капацитета му и въоръжението, което му позволява успешно да се бори с нацистките изтребители Focke-Wulf Fw 190 и Messerschmitt Bf 109G.

Як-9 се оказва идеална платформа за различни видове въздушни мисии, включително бой, обучение, разузнаване, а също и пътнически полети.

  1. Ан-2

Ан-2

Ан-2В. Яковлев/Sputnik

Самолетът на съветския конструктор Олег Антонов Ан-2 е наистина легендарен. Наречен „кукурузник“ – известен още като разпръскващ от въздуха препарати срещу паразитите по царевицата – този едномоторен двукрилен самолет е проектиран да се използва в селското и горското стопанство, но скоро доказва, че е способен на много повече.

Скоро след производството си Ан-2 се оказа изключително издръжлив и високо надежден самолет. Основните му предимства обаче са високата му повдигаща сила, съчетана с възможността да излита и каца на почти всяка плоска повърхност, която не е специално оборудвана с писти. Тази невероятна функция прави Ан-2 приложим на места, където други самолети не могат да се използват поради технически или икономически причини.

През годините този прост и гениален самолет е адаптиран за различни мисии, включително за пръскане на реколта, бомбардиране с вода, вземане на проби от атмосферата и други. Той служи и като въздушна линейка в отдалечени части на много страни. Другите му модификации са използвани за разполагане на десантчици.

Макар да е пуснат в производство за първи път още през 1947 година, двукрилият Ан-2 все още съставлява около 90% от малкия авиационен сектор в Русия, което му печели прозвището „вечния самолет“.

  1. Ту-154

Ту-154М

Ту-154МPapas Dos (CC BY 2.0)

Самолетът на конструктора Андрей Туполев Tу-154 е първият съветски лайнер. Този тримоторен теснофюзелажен самолет прави първия си полет през 1968 г. и скоро се превръща в „работен кон“ на съветските, а по-късно и руските авиокомпании, като остава в експлоатация в продължение на няколко десетилетия.

В първите си години Ту-154 превозва половината от всички пътници, обслужвани от „Аерофлот“, съветският монополист в областта на въздушния транспорт, който експлоатира почти всички самолети в СССР.

Една от най-забележителните характеристики на този самолет е способността му да излита и каца на неасфалтирани и чакълести летища, демонстрирайки невероятна гъвкавост за машина с такъв размер. Той е широко използван в Арктика и други региони на Русия с екстремни условия.

Ту-154 има крайцерска скорост от 850 км/ч и обхват 5280 километра. От първата година на своето производство той се изнася в множество страни и дори се използва за транспортиране на държавни глави в някои от тях.

За съжаление този модел също участва в някои авиационни трагедии. През 2010 г. Ту-154 с тогавашния полски президент Лех Качински и ръководството на страната се разбива край Смоленск, Русия.

автор:

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest