Общество

5 съвременни винарни в Южна Русия, които си струва да посетите

Къде да опитате най-доброто руско пенливо вино, където да си вземете вана с вино и розови листенца, където да вечеряте с чаша отличен ризлинг и гледка към лиман – отговаряме в нашия гид на винарните в Краснодарския край.

Абрау-Дюрсо: най-доброто пенливо вино

Виталий Тимкив/Sputnik

Винарната край езерото Абрау е основана още по времето на цар Александър II, преживява немската окупация и взрив в завода, а днес се е превърнала в крупен винарски и туристически център.

Първата партида пенливо вино тук е произведена в предградието Навагирски хребет, недалеч от Черно море, през 1898 година. После асортиментът непрекъснато се разширява, включително с тихи вина, безалкохолни и твърди алкохолни напитки.

В Абрау-Дюрсо може не само да се запознаете с историята на завода, с процеса на производството на вино и да го дегустирате, но и да се включите в необичайни екскурзии. На една от тях туристите разбират повече за тайните на Абрау-Дюрсо. В програмата включва разходка из полуосветените тунели на винарната, „запознанство“ с местните призраци, изпитанието „пияна стълба“ и легенда за нещастна черкезка, чиито сълзи са оставили вечен поток в скалата.

Виталий Тимкив/Sputnik

Насред лозите на „Абрау-Дюрсо“, а те заемат площ от цели 3300 хектара, са разположени две наблюдателни площадки, откъдето се разкрива гледка към самите лозя, към Черно море и към изумруденото езеро Абрау. Тук хората идват, за да се насладят на зашеметяващи залези с чаша пенливо вино в ръка.

„Абрау-Дюрсо“ е курорт с ветроходен клуб, плажове, хотели и къмпинги. Тук има туристически лагер за пътешественици с палатки, екокъмпинг с бунгала в гората, както и автомобилен къмпинг на „Кръглото езеро“ за туристи, които пътуват с дом на колела.

Краснодарски край, г. Новороссийск, с. Абрау-Дюрсо, ул. „Промышленная“, 19
visitabrau.ru

  1. Южна винарска компания: вана с вино

Михаил Воскресенский/Sputnik

На южния бряг на Таманския полуостров, между два лимана – Кизилташки и Цокур, се простират лозята на Южната винарска компания (част от концерна „Очаково“).

Лозовите насаждения заемат площ от 1500 хектара – тук отглеждат класически европейски сортове и автохонни сортове – „цимлянски черен“, „сепаревски северен“ и „цитронен магарач“.

Южна винарна компания

Туристите идват тук на екскурзия в завода за вино и из лозята, за да дегустират вино в беседка с гледка към водната шир на лиманите. В сезона на гроздобер тук може да погазите гроздето с крака в дървена каца и да си вземете вана с вино. Хидромасажната купела се пълни с вода и вино, екстрактни от горски плодове и лозови листа, ароматни масла и цветя. Остава да се насладите на виното с всяка клетка на тялото си.

Краснодарски край, ст-ца Вышестеблиевская, ул. Застаничная, 4а
swcrussia.com

  1. Скалист бряг: вино и звезди

Михаил Воскресенский/Sputnik

Съвременната винарна „Скалист бряг“ се вписва идеално в местния ландшафт – по форма тя напомня на светлосив камък. В долната част на винарната, издълбана в скалите на Семисамския хребет, е разположен цехът, а в горната – дегустационната зала и винотеката. От панорамната тераса се открива гледка към лозята и брега на морето.

Първите лози са засадени през 2011 година. Тук се отглеждат три бели сорта: „ризлинг“, „совиньон блан“ и „шардоне“ и пет черни: „пино ноар“, „мерло“, „каберне совиньон“, „каберне фран“ и „красностоп“.

Скалистый берег

Лозята са разположени на скалистия бряг – на височина от 150 до 250 м над морското ниво. В съседство има реликтови иглолистни гори.

Струва си да се включите в екскурзията „Вино и звезди“ – романтично посещение и научна лекция едновременно. При добро време, когато облаците не закриват небето, на наблюдателната площадка на винарната може да погледнете през съвременен телескоп и да видите кратерите на Луната, мъглявините и звездите в Северното полукълбо.

Краснодарски край, г. Анапа, с. Варваровка
skbereg.ru

  1. Имение „Сикори“: вечеря с вино

„Сикоры“

В семейната винарна на Александър Сикорски в долината Семигорие се произвеждат едни от най-добрите ризлинги в страната. Лозите тук заемат площ от 47 хектара: „бородски бленд“, бургундски сортове, „ризлинг“ и „красностоп“.

По време на екскурзиите из имението „Сикори“ гостите могат да се разходят из живописните лозя, да се потопят в тайните на винарството и да дегустират местни вина. В избата, където се държи виното, си струва да обърнете внимание на бетонните сфери, които нямат аналог в Русия. Благодарение на формата си и въздействието на външната температура сферите помагат във виното да протече процес на смесване на утайката по естествен начин.

„Сикоры“

Във винарната си струва да се насладите и на гастрономична вечеря в грил ресторанта и да прекарате вечерта сред лозята. На вечеря блюдата на шеф-готвача се сервират с идеално подбрани вина.

Краснодарски край, г. Новороссийск, с. Семигорский, 24-и км от трасето Новороссийск – Керч
sikory.ru

  1. Мисхако: съвременна винарна с история

Александър Рюмин/ТАСС

Кабернето „Мисхако“ се е смятало за едно от най-добрите червени вина в Руската империя още в края на XIX и началото на XX в. – първата лоза тук е засадена през 1869 година. В съветските години заводът „Мисхако“ е любимо място за отдих на партийния елит, а в началото на 2000-те години заводът е официален доставчик на Кремъл.

През 2013 г. обаче производството се сблъсква с финансови проблеми. Нов живот той получава през 2021 г., когато е сериозно модернизиран. През 2022 г. тук са насадени 14 хектара нови лозя – сорт „шардоне“ и „марселан“. Общо в „Мисхако“ има 227 хектара лозови насаждения.

Освен екскурзии из лозята и производство, гостите тук могат да посетят и историческата дегустационна зала, която е открита през 1973 г. по случай посещението на Леонид Брежнев в Новоросийск.

Sputnik

Дълго време тук се приемат само правителствени делегации и знаменитости. Сега в залата за дегустации са добре дошли не само политици и актьори, но и всички желаещи.

За екскурзии трябва да се запишете предварително.

Краснодарски край, г. Новороссийск, с. Мисхако, ул. Централная, вл. 1
myskhako.ru

автор: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest