Общество

5 руски тоста за всeки повод

Руснаците никога не пият без причина – ако нямат такава, ще си я измислят.

По повод, че всички са се събрали

yaplakal.com

Ние руснаците казвахме „Когато има причина ЗАЩО да пием, винаги намираме КАКВО да пием“. Някои барове предлагат специален календар за пиене, където всеки ден се празнува нещо, било то „професионален ден на ключарите“, „славянска купаласка нощ“ или възпоменанието на първия човек в космоса – Юрий Гагарин…

Със сигурност обаче най-важните причини хората да се събират да пият са рождените дни и официалните празници (тук можете да намерите списък на основните празници, които руснаците празнуват).

Ако е рожден ден, тогава първият тост винаги се произнася в чест на рожденика; ако е сватба – за младото семейство. Обикновено най-близкият приятел е призован да вдигне тост.

Разбира се, в такъв случай трябва да пожелаете на човека много хубави неща и да си спомните история за това как сте се запознали или нещо забавно. И накрая трябва да кажете колко е страхотен – и не забравяйте да споменете всичките му най-добри черти. И да си признаете колко ви е повлиял и колко радост ви е донесъл („дори и да е абсолютен кретен“).

За родителите и здравето

Руска поговорка твърди: „Няма дълга пауза между първия и втория тост“. Затова се пригответе да пиете отново. Чашите за втори тост обикновено се вдигат за родители и баби и дядовци, ако са живи. Руснаците им пожелават дълголетие и здраве и им благодарят за всичко, което са направили за децата си и за това, че са живи и са до тях (дори и да не пият с тях в момента).

Отделен тост трябва да почете онези родители, които вече не са на този свят – и се пие без чукване с чаши при наздравица.

Всъщност тостовете на погребения в много отношения са подобни на тези по рождени дни – всички хвалят един човек, но се пие без чукване с чашите. (И след няколко чашки започват да се разказват забавни истории за починалия.)

NB: Руснаците НЕ казват „На здоровье“, кокато пият. Но това, което казват, е „За здоровье“ – като „За здраве“ – и това е тост.

За любовта/жените

Иля Питалев

Третият тост е въпрос на чест за всички мъже. Обикновено те се изправят, показвайки уважението и любовта си към жените. Ако обаче не присъстват жени, все пак е хубаво да пием за тях, защото „ако ги нямаше жените, ние не бихме постигнали нищо и не бихме станали такива, каквито сме“.

Жените трябва да пият до дъно – това е правилото! По този начин те показват уважение към мъжете, които пият прави!

Друга особеност на третия тост: „Две къси и едно дълго – ура, ура, ураааааа“. Тази традиция се вързва с начина, по който пият офицерите, заради военния вик „ура“. Руснаците обаче казват, че няма такова нещо като „бивш“ офицер – а в Съветския съюз във всяко семейство има военни, така че традицията все още има силни корени.

За мъжете

Виталий Анков/Sputnik

„От векове четвъртият тост в Русия е за мъжете“, това е народна поговорка и отговорът на жените към смелите офицери, които пият за тях.

Обикновено жените са много доволни от този вид мъжко внимание. Тези тостове са особено обичани по време на два празника – 23 февруари, Деня на защитника на Отечеството и 8 март, Международният ден на жената.

Традициите не трябва да се смесват със съвременните представи за феминизма и неравенството между половете; в Русия има много малко жени, които не биха се зарадвали на цветя или тост в тяхна чест.

И не забравяйте – след три тоста всички се отпускат (а третият е на екс).

За приятелството

fishki.net

От петия тост натам вече е въпрос на фантазия за какво ще пиете. Ако сте на рожден ден, тогава всеки трябва да вдигне тост. И трябва да слушате какво говорят всички по време на тоста си, защото, когато дойде вашият ред, не бива да повтаряте вече казаното.

Но когато няма конкретен повод за пиене, има много варианти за петия тост. Може да бъде „не сме се виждали отдавна, така че да пием за нашата среща“ или „срещаме се толкова често, да пием за нашето силно приятелство“ или „нека пием за това, че сме готини, без значение колко често се срещаме“.

Руснаците винаги пият с приятели. Независимо дали е: „Хайде да пием“ или „Хайде да се напием“, това е знак за най-дълбока любов към приятел. Означава, че не само ще се отпуснете заедно и ще се забавлявате, но и ще разговаряте от душа, ще обсъждате проблеми и накрая политика…

Но… когато руснак пие с непознат (на дълго пътуване с влак през нощта или сам в бар), или ако е в компанията има човек, който не харесва много… е, до петия тост те вече са приятели! И е логично да пият за своето „новородено“ приятелство.

Ура-ура-урррааааа!

БОНУС – За из път

След няколко тоста и хапване по време на паузите, когато вече сте яли десерт и сте пили еспресо или чай с него – и когато всички вече си тръгват, е време да пиете „на посошок“. Този тост не означава нещо дълбоко философско, а просто „за из път“. Никой не може да си тръгне, без да си пийне за из път! Защото това е традиция. Вярва се, че помага за благополучното прибиране у дома.

О, между другото, има още един таен тост, който се нарича „штрафная“ – „наказателен“. Така човек, който закъснява, моли за прошка и се опитва да настигне нивото на пиянството на приятелите си.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest