5 руски сорта грозде, от които се правят най-добрите вина в страната

Експерти разказват кои от многобройните местни сортове са най-перспективните. 

  1. Красностоп золотовски 

Винарна „Ведерников“

Това е старинен сорт грозде, който по традиция се отглежда в района на река Дон в южната част на Русия. Напоследък винопроизводителите отново проявяват интерес към него. Самият сорт е капризен, зле понася студовете и болестите, изисква постоянно внимание и грижи. При все това от него се прави вино с наситен тъмно рубинен цвят с виолетови оттенъци. В неговия аромат може да се почувства изсъхнали вишни, боровинки, сини сливи, черен пипер, арония, конфитюрени и евкалиптови нотки. На познавачите той може да им напомня известния сорт „Каберне совиньон“.

„Сортът е един от най-знаковите в Русия“, коментира шеф сомелиерът на ресторант Artedt Дмитрий Савин. „Най-добрите вина от него стават в Ростов и Краснодар. Името му идва от думата „скопа“, с която казаците са наричали гребена на лозата, който при този сорт има характерен червен цвят. Това е много ярък сорт грозде, от които се правят червени вина с богат наситен вкус“. 

Дългите спорове за автохтонността или уникалността на този сорт бяха решени през 2013-а в полза на Красностоп. Това направи швейцарският учен ампелограф Жозе Вуиламос. А през 2018 г. известният американски критик, специалист по вината, Джеймс Съклинг определи Красностоп от 2016-а на избата „Собер Баш“ за най-доброто вино в Русия.

Кои вина от този сорт да опиташ: Червено сухо вино „Ведерниковъ Красностоп Золотовский“ на избата Ведерниковъ („Винодельня Ведерниковъ“); „Красностоп“, изба „Собер Баш“. 

  1. Кокур 

@zhiznbar

Руския учен Пьотр Кепен предполага, че сортът „Кокур“ е бил донесен в Крим от гърците от остров Корфу през XII-XIV век. В древни времена с това грозде е била засадена цялата Судакска долина. В наше време то има водеща позиция в тази местност. Вече след Крим този сорт се разпространява и по Дон с названието „бяло дълго“.

Реколтата се събира твърде късно – в средата на октомври, защото сортът е устойчив на студове. По това време зърната става жълто-зелени и със захарност от 24%. В него киселинността си хармонира със сладостта.

„Кокур дава вино с пищна текстура, приятно освежаваща киселинност и ярък аромат на кората на праскова, медени тонове, на зрели, сочни жълти плодове“, споделя Вадим Мартинюк, главен сомелиер на ресторант „Рибо моя“ („Рыба моя“ на руски).  

„Кокур“ е универсален сорт във винопроизводството, защото от него се правят не само десертни вина, но и подсилени, например, „Портвайн бял Сурож“ („Портвейн белый Сурож“), а също и шампанизирани виноматериали. 

„Харесва ми този спокоен бял сорт, в чиито аромати преобладават цитрус и билки. Той напомня италианския Требиано“, отбелязва сомелиерът на ресторант Л.Е.С. Юрий Скорняков. 

Кои вина от този сорт да опиташ: Кокур – пенливо бяло брут вино Валерий Захарин; пенлио бяло вино „Павел Швец Петнат Оранж“; „Кокур от Слънчевата долина“ (на руски „Конкур Солнечной долины“); Кокур Оранж Барел, изба „Яйла“; „Белбек Кокур“; „Кокур десертно Сурож“.  

  1. Сари Пандас

Валерий Захарин

Това е сорт с гръцки произход, който е донесен в Крим е се отглежда в Судакския район. Обикновено се засажда до сорта опрашител „Бял конкур“.

Зърната на този сорт грозде са светло зелени с по-жълт оттенък на слънчевата страна. Узрява късно и има съдържание на захар от 27%. По своя букет десертните вина от него се приближават до токайските вина.

„Сари Пандас не е много широко разпространен, но от него се получават вина с отлична киселинност и медени аромати“, посочва Дмитрий Савин.

Кои вина от този сорт да опиташ: Бело сухо вино „Кокур – Сари Пандас“ Валерий Захарин; „Сари Пандас премиум“, Масандра.

  1. Сибирков 

Винарна „Собер Баш“

„Сибирков“ („Сибирьковый“ на руски) e eдин от сортовете, които постепенно набират все по-голяма популярност и покоряват любителите на свежи летни бели вина. Този сорт грозде е донесен в Русия още по времената на Петър I от Бесарабия (сега Молдова и Украйна), Унгария, България, а неотдавна бе възстановен в Дон.  

„Сибирков“ се справя зле със студовете и гъбичните болести. Когато узрява, той губи киселинността си, захарността му е 22-27%. 

„Неговата особеност е множеството билки в аромата, които се преплитат с плодови нотки. Мащерката и прясно окосената трева се сменят от цитрусови плодове, както и бели праскови и сочни ябълки“, отбелязва Роман Мешитбаев, сомелиер в Drinks@Dinners.

Кои вина от този сорт да опиташ: Пенливо вино екстра брут Петнат, изба „Фанагория“; Пино Гри Сибирков Трезва Глава бяло сухо вино, изба „Собер Баш“.

  1. Цимлянско черно

Елена Погодина, шеф-сомелиер на ресторант BURO. TSUM

Елена Погодина, шеф-сомелиер на ресторант BURO. TSUMПресснимка

„Цимбянско черно“ („Цимлянски черный“) е автохтонен сорт грозде, което се отглежда в долината на река Дон и в Ставрополския край и по-рядко в Северен Кавказ. За първи път за него се споменава през 1717 година, когато император Петър I подарява на краля на Франция Луи XV 20 бъчви цимлянско вино. По-късно, през 1813-а, на площад „Либерте“ („Свобода“) в Париж руските войски изпиват 3000 бутилки цимлянско вино в чест на победата си над Наполеон.

„Пенливо вино от сорта грозде Цимлянско черно се е поднасяло на трапезите на московския и петербургския елит още преди 200 години – сортът вече е съществувал и с него активно са експериментирали“, разказва Елена Погодина, главен сомелиер на ресторант BURO. TSUM. По думите ѝ сортът Цимлянско черно е устойчив на високи температури и не издържа студове, „спецификата му е в това, че той бързо събира захар, но пък от това страда киселинността му. Затова най-често го копажират със сортове грозде с висока киселинност, за да се балансира виното. От европейските сортове грозде той най-много се доближава до пиемонтската Барбера“.

От Цимлянско черно правят пенливи и червени вина, по-рядко десертни. Червените стават наситени, структурирани и ярко оцветени. Засега не е натрупан опит как се отразява като цяло стареенето на този сорт, но руските винопроизводители го определят като много перспективен.

Кои вина от този сорт да опиташ: Автохтон Цимлянско черно, изба „Фанагория“; Цимлянско червено сухо от избата „Цимблянски вина“ („Цимлянские вина“).

автор: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest