Общество

5 руски ястия, станали част от чуждестранни кухни

Въпреки очевидно руските им имена, тези ястия толкова добре са се вписали в менюто на европейските страни, че вече дори се смятат за местни специалитети.

  1. Солянка – „съветското наследство“ на Източна Германия
Legion Media

А вие знаехте ли, че световният рекорд по приготвяне на солянка е поставен в… Германия? През ноември 2019 г. готвачът Андре Домке сварява цели 268 литра рибена солянка от треска в ресторант на брега на Балтийско море. Дали немците са чували за солянката? Не просто са чували, но и я смятат за част от своята кухня!

Знаменитата руска супа се смята за кулинарна забележителност в Източна Германия. Попада в менюто на ресторантите след войната, когато страната е разделена на ФРГ и ГДР. Защо обаче остава? Най-вероятно защото в традиционната германска кухня има много ястия от пушени меса, а солянката идеално се вписва в кулинарното ДНК на германците. Дори Ангела Меркел признава, че солянката, лечото и шашликите са любимите ѝ ястия.

Но немската солянка се отличава от руската. Там в супата може да се добавят горчица, каперси, лечо от буркан или лимонов сок. Има и „баварски“ вариант с говежди бъбреци.

  1. Руски хляб
Legion media; Владимир Первенцев/Sputnik

Ако в немски магазин видите опаковка „руски хляб“, то силно ще се удивите от съдържанието му – така германците наричат традиционните бисквити под формата на букви. Много руснаци вероятно са яли такива „азбуки“ като деца. Смята се, че тези бисквитки са донесени в Германия още през XIX в. от сладкаря Фердинанд Фридрих Вилхелм Ханке. Той учи в Санкт Петербург, където за първи път вижда въпросните бисквитки, а след това отваря пекарна в Дрезден. Разбира се, немските сладкиши се правят във формата на латински букви.

  1. Бьоф Строганов по шведски от наденички
Legion media; Filip Poon/youtube

Едно от най-популярните по света руски ястия в леко изменен вид влиза в националната кухня на Швеция под името Korv Stroganoff. И действително вместо говеждо тук слагат свински наденички Falukorv, както и доматено пюре, сметана, лук и горчица. Ако бьоф строганов в Русия винаги се яде с елда или картофено пюре, то в Швеция най-често добавят ориз или макарони.

  1. Кулебяка – елегантен френски пирог
Legion media; Vasilisa Malinka

Руският празничен пирог във френската кухня се нарича Coulibiac. Ястието се появява там благодарение на шеф Огюст Ескофие (Auguste Escoffier), който през 1870-те работи като готвач в Ница (именно той въвежда във Франция „руския“ ред за сервиране, тоест когато ястията се носят едно по едно; той въвежда още понятието „висока кухня“). Тогава готвачът приема руските моряци, които силно тъжат по дома, и им приготвя кулебяка. Блюдото се харесва не само на руските гости, а по-нататък става популярно из цялата страна. Дори Джулия Чайлд в кулинарната си книга за американците описва рецептата за кулебяки със сьомга като френско ястие.

В Русия кулебяката се прави с няколко вида пълнеж, отделени един от друг с тънки слоеве тесто. Във Франция този метод не е много популярен – там пирогът обикновено се прави със сьомга. Освен риба добавят ориз, варени яйца и зелени подправки, като ги навиват на руло.

  1. Телешко по орловски – или свинско по френски
Legion Media

Това ястие в Русия е известно като „месо по френски“, а във Франция – като Veau Orloff или „телешко по орловски“. В средата на XIX в. за първи път е приготвено от френския готвач на граф Алексей Орлов Урбен Дюбуа. Рецептата с телешко под шапка от картофи, гъби и сирене, запечени със сос бешамел, се разпространява по цял свят. А в Русия се придържат към опростен вариант от свинско, лук, домати, сирене и, разбира се – майонеза.

автор: АННА СОРОКИНА

източник: www.bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest