Общество

5 руски филма, които задължително трябва да гледаш

По това време на годината руските режисьори смесват Достоевски с „Американски психар“ и показват резултата на големия екран.

„Да спасим Ленинград“ („Спасти Ленинград“)

Обсадата на Ленинград може би е един от най-тъмните моменти в историята на колективната памет на руската нация. Редица съветски кинорежисьори са се опитвали да поставят историята на 2,5-годишната обсада на големия екран. Но „Да спасим Ленинград“ ще бъде един от малкото съвременни филми, базирани на трагичните действителни събития.

Млади влюбени се качват на шлеп, предназначен да намери изход от обсадения град и да спаси жителите му. Спасителната мисия се проваля, когато шлепът е връхлетян от буря. За да влошат ситуацията, нацистките сили започват да бомбардират отломките и оцелелите.

Трейлърът напомня на „Титаник“ на Джеймс Камерън, но реалните събития зад тези две корабокрушения се различават толкова много, че все още има много мистерии около новия руски филм.

Дата на излизане: 31 януари, 2019 г.

„Последно изпитание“ („Последнее изпитние“)

Има много объркване около това дали този филм се базира на кървавия терористичен акт в московски театър по време на мюзикъла „Норд-Ост“ през 2002 година.

Първоначалната версия на сценария е написана малко след това и е вдъхновена от трагичното събитие, което отнема най-малко 170 живота. Авторът и режисьорът на филма Алексей Петрухин твърди, че първоначално е планирал историята спрямо американския франчайз „Умирай трудно“: бивш полицай се оказва на точното място в точното време и се бори за живота на заложниците.

Плановете се променят след излизането на дебютния филм на Петрухин „Училка“ („Даскалката“) – драма за учителка, която полудява и взема за свой заложник собствения си клас. Режисьорът казва, че е толкова вдъхновен от реакцията на зрителите (в никакъв случай не еднозначна), че поставя главните му герои в центъра на новата си история и променя и хронологията  – от 2002 на 2019 година.

Въпреки това сериозността на историческите събития е толкова силна, че историята просто не може да избяга от нея и да не предизвиква никакви асоциации. Във всеки случай действието, напрежението и динамиката на екрана са гарантирани.

Дата на излизане: 7 февруари, 2019 г.

https://youtube.com/watch?v=_IPyY_qSK2I

„Вълци и овце“ („Волки и овце“)

Руската анимационна индустрия на практика отвява световния пазар след пускането на известната анимация „Маша и Мечока“, която поставя рекорд след рекорд. Именно затова не трябва да пропускаш новите анимационни филми, създадени в Русия. Кой знае, може би този ще покори глобалния пазар също толкова главоломно?

Вълци и овце живеят заедно в мир. Но тяхното мирно съжителство внезапно е застрашено от двама тайнствени новодошли: арктическа лисица и малка овца.

Дата на излизане: 24 януари, 2019 г.

„Изгрев“ („Разсъмване“) и останалите руски филми на ужасите 

Руският съвременен ужас навлиза в своеобразен Ренесанс: през първата половина на 2019 г. ще се появяват много продукции в жанра. „Създание“, „Разсъмване“, „Дама Пика“ и „Гости“ са само някои от тях. Засега „Разсъмване“ изглежда най-обещаващо, съдейки по зловещия и вълнуващ трейлър, изпълнен с напрежение и ужасяващи специални ефекти. И дори ако този конкретен филм не оправдае очакванията (кой знае?), руският ужас определено е жанр, който да следиш в бъдеще.

Една жена става част от експеримент, целящ лечението на пациенти, страдащи от реалистични кошмари. Заедно с други доброволци тя е потопена в колективен кошмар. Експериментът се обърква и те се събуждат в съвсем различна реалност, която е много по-зловеща от всеки сън.

Дата на излизане: 31 януари, 2019 г.

„Руски демон“ („Русский бес“)

Този филм вече взе наградата „Най-добър режисьор“ на филмовия фестивал „Кинотавър“ през 2018 г. и излиза на големия екран през първата половина на 2019 година. Някои филмови критици го сравняват с произведенията на Достоевски, подправени с малко от „Американски психопат“. Само по себе си това сравнение е добра причина да гледаш този филм.

Един млад художник попада на дъщерята на проспериращ бизнесмен и е принуден да започне собствен бизнес, за да спечели уважението на взискателния си тъст. Въпреки това той бързо осъзнава, че някой иска да навреди на бизнеса му и дори застрашава живота му. Стремежът към откриването на анонимния враг ще изпита природата на човека и ще надникне в най-тъмните кътчета на ума му.

Дата на излизане: 31 януари, 2019 г.

Автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest