Общество

5 ястия, които съветските деца мразят

В съветската кухня има много невероятни рецепти, но има и такива, които много възрастни все още си спомнят с ужас.

Доматен сладолед

Legion Media

Днес този сладолед се възприема като вегетариански или просто модерен, а в съветските времена носи тъга на децата. Започва да се произвежда по време на повишената реколта от домати в средата на 1970-те години на основата на картофено пюре и доматен сок. Той е един от най-евтините и се продава в хартиена чашка, покрита с кръгло парче хартия с усмихнат домат. Понякога обаче последното липсва и децата бъркат сладоледа с ягодов. Представете си разочарованието след първата хапка.

Млечна лапша

Legion Media

Това ястие традиционно се приготвя в съветските детски градини, а често и у дома. Изглежда, че повечето деца с радост ядат тестени изделия… Но, разбира се, винаги отделно и без мляко! В топлото мляко лапшата бързо губи формата си, става хлъзгава и започва да се разпада, което прави ястието отблъскващо. Освен това не всички деца (и възрастни) обичат млечната пяна.

Грахово пюре

Legion Media

Пюрето от жълт грах е много евтино, но същевременно питателно ястие, което съдържа много протеини, полезни за подрастващия детски организъм. Ето защо то е много разпространено в менютата на детските градини и училищните столови. Но разпространено не значи харесвано. Хомогенната маса с подозрителен цвят, подобна на кафяв цимент, рядко предизвиква апетита на децата.

Ечемична каша

Legion Media

В руската кухня ечемикът често се среща в супите – например в разсолника. Но ако в супата той може да се остави на дъното на чинията, то да го пропуснете в пълна чиния с ечемична каша е много по-трудно. Тя е твърда, изисква дълго дъвчене, въпреки че е слузеста, така че не е особено любима на децата дори с добавка мляко, конфитюр или захар.

Пържен черен дроб

Legion Media

Черният дроб е източник на желязо и витамин В, затова педиатрите от десетилетия настоятелно препоръчват той да бъде включен в детската диета. Дори опасенията относно токсичността му не повлияват на това схващане. Повечето деца обаче не умират от радост и наслада нито от вида, нито от специфичния вкус на тази карантия. Не помагат и опитите на изобретателните майки да приготвят запеканки или палачинки от черен дроб.

автор: МАРИЯ АФОНИНА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest