Общество

5 причини да учиш в Тюменския държавен университет

За някои перспективата за учене в сибирски университет може да изглежда екзотична, а за други – ужасяваща.

Но освен очевидната възможност да усетиш истинската Русия, Тюменският държавен университет (ТюмГУ), като един от най-големите образователни клъстери в Сибир, предлага сериозни академични курсове и множество други възможности.

Тюмен е един от най-големите градове в Сибир: град на петролни работници, поети, спортисти и изследователи. Тук в сърцето на града се намира огромен университетски кампус с 15 сгради и четири общежития, където живеят и учат повече от 25 000 студенти. И така, какви възможности са открити пред студентите в ТюмГУ?

1. Да участваш в международни изследвания, да пишеш научни статии или да направиш бизнес кариера

Откакто е основан в началото на 1930-те години, университетът установява връзки с най-големите институции в Русия и започва да достига до нивото на чуждестранни образователни заведения. Университетският научен опит обхваща биологията, природните науки, химията, физиката и математиката – всички области, в които международните контакти са незаменими.

ТюмГУ

В днешно време, разбира се, науката и инженерството не са единствените предмети, преподавани в ТюмГУ. Университетът предлага и хуманитарни дисциплини, психология, право и финанси, така че, ако искаш да изградиш солидна кариера и да натрупаш житейски опит в чувбина, кандидатствай!

Тук могат да се намерят научни лаборатории в сфери, вариращи от фотониката до историческата география. Има не по-малко от шест дисертационни съвета, както и следдипломна, докторантска, постдокторанска и други програми, което означава, че тук можеш да придобиеш всяка научна степен.

Научната дейност в ТюмГУ започва веднага след приема, тъй като университетът има редица активни студентски научни общности. „ТюмГУ ме привлече преди всичко с възможностите за младите хора да правят научни изследвания. В Русия студентите трябва да участват в конференции и да публикуват статии, което ти внушава чувство за отговорност към това, което правиш“, казва французойката Жули Гербер, филолог в ТюмГУ.

Вземете например студентския клон на Дружеството на петролните инженери (SPE). Това общество представлява международна нестопанска асоциация от учени, специалисти в проучването на нефт и газ, с над 120 000 членове в 135 страни. Както може да се види от страницата за клона на SPE в ТюмГУ във Facebook, курсовете и научната дейност на университета осигуряват път към членството в SPE.

Студентите на ТюмГУ се радват на голямо търсене сред петролните компании като Schlumberger, HMS Group и Novatek. „Газпром Нефт“, една от най-големите руски петролни компании, има специално партньорство с ТюмГУ. Тя спонсорира магистърска програма по концептуално инженерство в областта на нефтената и газовата индустрия и подкрепя университетското Политехническо училище. Що се отнася до хуманитарните науки, за студентите, работещи в тези области, има фонд Oxford Russia, който от 2008 г. работи с ТюмГУ и е отпуснал над 90 специални стипендии на студенти, всяка от които е с продължителност от 10 месеца.

Друг от важните международни екологични и научни проекти на ТюмГУ е участието му в PEEX (Паневропейски експеримент) за проучване на екологията и климата в Северна Евразия, в рамките на който учени от ТюмГУ помагат за изграждането на станция на SMEAR в Перм за анализ на вечно замръзналите земи. Но това е само част от цялостната научна дейност на университета.

2. Да научиш руски език в естествена среда

ТюмГУ

Чуждестранните студенти могат да се запишат в много програми на ТюмГУ, включително програми на английски език, като магистърска степен по „Биосигурност на растенията“ и различни програми в Школата за перспективни изследвания.

Но чуждестранните студенти преобладаващо учат в същия поток, в който са и руските им колеги. Възможно е да се предприемат интензивни руски езикови курсове в специален подготвителен отдел (програма Foundation).

„Проговорих руски с руснаците. В училище учех руски, но без много успех, а веднага щом дойдох тук, стана по-лесно и по-забавно, подобрих си знанията толкова много само след няколко седмици. Разбира се, руските студенти също винаги искат да практикуват и чуждите си езици!“, казва Жули.

„Много от нас, англоезичните студенти, опознават някого, като казват: „Какво ще кажеш да ти помогна с английския, ако ми помагаш с руския?“, споделя Даниел Оене-Агиекум от Гана, който учи в Института по математика и компютърни науки на ТюмГУ.

ТюмГУ

Университетските преподаватели разбират грешките на чужденците, „но това не означава, че те ни глезят – всички студенти трябва да положат неимоверни усилия“, добавя Жули.

Има отделен департамент за подкрепа на чуждестранни студенти и специалисти. Правилата в университета отначало изглеждат много сложни, казва Жули, така че наличието на отдел за международни отношения наистина помага. „Персоналът там познава всички чуждестранни студенти по име и винаги са готови да ти помогнат, ако имаш нужда. Между другото, това не беше така в Москва, където учих преди пет години“, казва тя.

3. Да се сприятелиш със студенти от цял свят

Наистина ли местните чуждестранни студенти се сприятеляват с руснаците? „Да, това е стереотип, но съм щастлив да го повтарям: отначало руснаците са учтиви и резервирани, но щом те опознаят по-добре, те се отварят и проявяват огромен интерес. Чувстваш се специален“, казва Жули.

ТюмГУ

„Ще започна с това, че руските студенти често ми предлагаха помощ, когато не разбирах нищо в аудиторията – и, когато по-късно се оказа, че имахме общи интереси, това беше началото на едно красиво приятелство“, казва Даниел. „Можеш да стигнеш навсякъде в града с бегли познания по руски. Понякога в обществения транспорт хората говорят с мен, питат откъде съм и къде уча. Понякога местните жители – особено възрастните хора – знаят по нещо за африканските държави и дори се опитват да отгатнат откъде идвам. Това е наистина смешно“.

В момента в университета има над 780 чуждестранни студенти от цял свят. През 2018 г., когато е увеличен приемът им, е създадена и Асоциация на чуждестранните студенти, която сега включва студентски представители от Китай, Виетнам, Латинска Америка, Африка и арабския свят (със собствена група във „ВКонтакте„). Асоциацията привлича ученици с всякакви интереси: от уличния футбол до интелектуалните теми и дискусиите за живота в общежитията.

ТюмГУ провежда и Buddy Program – когато руски студент помага на чужденец, провеждайки с него обиколка да види новодошлият къде ще живее, какви документи трябва да попълва и т.н. „Дойдох в ТюмГУ миналия октомври, за да стартирам програмата Foundation“, казва Даниел. „И ми помогнаха няколко руски студенти, които ми показаха къде са университетът, общежитието и магазините и ми помогнаха да си купя SIM карта и зимни дрехи (дори през октомври в Тюмен ми изглеждаше много студено). После ме заведоха да ме запознаят с моя курсов ръководител, за да се запиша в програмата „Софтуер и системна администрация“.

4. Да откриеш своята вътрешна изобретателност, да подобриш комуникационните си умения и да се научиш как да говориш пред хора

ТюмГУ

„С повечето от приятелите ми не се срещнах на лекциите, а при участия в студентски проекти“, казва Жули. „Театрални и музикални фестивали, както и „Свободният университет“, където учители и студенти дават лекции по любими теми в свободното си време. Разбира се, излизаме навън, отиваме на хапваме и репетираме пиеси за театралната група. Един път прекарахме много часове, правейки гигантски колаж“.

Университетът е не само място за получаване на знания, но и за създаване на контакти за изграждане на кариера. ТюмГУ има повече от 130 студентски асоциации, покриващи всички видове дейности, включително дизайн, хореография и театрално изкуство, както и интелектуални клубове, посветени на парламентарните дебати, философски дискусии и др.

ТюмГУ е и дом на Школата за перспективни изследвания, ръководена от Андрей Шербеньок (доктор в Калифорнийския университет, Бъркли), който е поканил 45 учители по социо-културни дисциплини от цял ​​свят, за да създадат бакалавърски програми в съвременните отрасли от хуманитарните науки.

Преподавателският екип включва Дъскин Дръм – художник, актьор и доктор (също от Калифорнийския университет, Бъркли), петролния експерт Джей Силвърстайн – антрополог и археолог (доктор в университета в Пенсилвания) и Ан Мулхол (доктор по сравнителна литература в „Кингс Колидж Лондон“).

Студентите могат да се пробват в четенето на новини и публикуването в студентски вестници и списания, да се включат в еко-активизма или да научат за нашумелия PR в духа на Кание Уест, който има PR работилница със своето име. Университетът финансира най-обещаващите студентски проекти: от 2012 г. до 2015 г. ТюмГУ отделя повече от 38 млн. рубли за това. Можеш да научиш повече за дейностите и проекта на студентите и университетите на официалната Facebook страница на ТюмГУ.

5. Да усетиш дивата природа на Русия

ТюмГУ

Сибир – нарицателно за ужасния руски студ, е много по-разнообразен, отколкото повечето хора си представят. Животът в Тюмен означава редовни излети в дивата природа.

Около града има няколко горещи извора. През зимата приятелите ти със сигурност ще те завлекат към ски пистите край града. Жули казва: „Можете дори да се присъедините към клуб randonnee (ски клуб) и да отидете на“ полярна експедиция „през ​​Уралските планини – опитайте, когато е -40°C!“. Също така университетът организира редовни екскурзии с водач до близките исторически градове Тоболск (основан през 1587 г.) и Ялуторовск (основан през 1659 г.), наречени „скъпоценните камъни на Сибир“.

Жули е толкова вдъхновена от сибирската природа, че започва да мисли за това как регионът е възприеман във Франция. Резултатът е онлайн доклад, озаглавен „Възприятията за Сибир в масовата култура на съвременна Франция“.

ТюмГУ

Самият Тюмен създава дружеско впечатление, твърдят интервюираните от нас. Жули обича да ходи в ресторанти и да опитва непознати ястия, „особено грузинска и узбекска кухня“. Както Даниел, така и Жули говорят за уютната обстановка в старата университетска сграда: „Навсякъде има свежи цветя, дивани и фотьойли в залите, високи тавани, коридорите миришат на кафе и храна – това е удобно и приятелско“, казва Джули. „Харесват ми общата чистота, цветята и растенията навсякъде около университета и начина, по който бях топло посрещнат в катедрата си“, добавя Даниел.

автор: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest