5 причини да посетите Пушкинските хълмове, където е родена руската литература

Три отдалечени имения в Псковска област не са очевидните ви туристически дестинации, но се обзалагаме, че няма да съжалявате нито за минута, ако прекарате времето си в този живописен район.

Александър Пушкин може да не е толкова популярен извън Русия, като Лев Толстой или Фьодор Достоевски, но, без съмнение, той е любимият поет на всички руснаци – и освен това всеки руснак със сигурност знае поне пет стихотворения на Пушкин наизуст! Така че посещението на местата, които дишат с неговото изкуство и живот, се счита за почти поклонение от всички любители на литературата. Но дори и да не сте фен на руската поезия – това място няма да ви остави безразлични. А ето ви и пет причини да посетите Пушкинските хълмове.

1. За да се запознаете с най-великия руски поет – Александър Пушкин

Портрет на Пушкин

Портрет на ПушкинОрест Кипренски/Третяковка галерия

„Пушкинските хълмове“ на 600 км западно от Москва са наречени така през 1922 г., когато районът е превърнат в музей-резерват „Александър Пушкин“. Той включва три извънградски имения, свързани с живота на поета – Михайловско, Тригорско и Петровско, както и Светогорския манастир, където е погребан творецът.

През 1824 г. Пушкин е заточен в семейното си имение Михайловско. Прекарва там две години, понякога скучае, понякога посещава съседните имения, споменати по-горе. Тази изолация обаче е най-плодотворното време за работата на Пушкин. Той пише много стихотворения, няколко пиеси и създава планове за много бъдещи стихове и романи.Александра Гузева

Друга значима работа е писането на повечето глави от неговия стихотворен роман „Евгений Онегин“, чието действие се развива частично по тези места. Точно като създателя си, Онегин е стилен денди от столицата, който идва в тази спокойна част от природата и се разхожда тук, мислейки много за живота. В имението Тригорско има дори „пейка на Онегин“, където той седи с перфектна гледка, вече уморен от живота, въпреки че е едва на двадесет години.

2. За да се насладите на живописната руска природа

Александра Гузева

Разходките наоколо могат да направят всеки поет. Зелени хълмове се сливат с ливади и долини с потоци, купи сено и вятърни мелници, докато далечната линия на хоризонта завършва по ръбовете на горите… Чудесна гледка!

И трите имения имат огромни територии, където човек може да прекара цял ден в скитане, усещайки обширното пространство. Има и паркове с уютни малки мостчета, бели пейки, езера и вековни дървета. Вдишайте този чист въздух и се разходете из гората, берейки пикантни боровинки.Александра Гузева

И накрая се опитайте да не се изгубите в огромния и живописен английски парк в имението Тригорско – и не забравяйте да не пропуснете естествения слънчев часовник.

3. За да се почувствате като благородник от XIX век

Александра Гузева

Михайловско и Петровско са имения, предоставени на прадядото на Пушкин Абрам Ханибал. Той е син на африкански принц, който е отведен в турски плен и по-късно доведен при Петър Велики като екзотичен подарък. Петър покръства момчето в православието, става му кръстник и му дава благороден статут и блестящо образование.Александра Гузева

Абрам оставя имения на синовете си: Осип Ханибал (дядото на Пушкин) наследява Михайловско, а синът Петър Ханибал получава Петровско, където построява френски парк и разкошно имение. Имението Тригорко е собственост на семейството на Осипов-Вулф, приятели на семейство Пушкин.

След болшевишката революция от 1917 г. местните селяни изгарят и трите имения. Съвременните постройки са копия, изградени след подробно проучване на архиви и описания на именията и обектите – някои от тях от писма, написани от гости, а други са открити в официални документи. Всички имения са обзаведени с оригинални мебели от XIX век.

4. За да се посмеете се с писателя емигрант Сергей Довлатов

Александра Гузева

„Притежавам цветна пощенска картичка, озаглавена ‘Псковската шир’. И сега съм тук, искам да знам – това ли е тази шир?“, пише Сергей Довлатов в автобиографичните си бележки „Резерватът“. Когато на писателя му е забранено да публикува в съветски вестници, списания или книги, той идва в Пушкински хълмове, за да спечели пари и работи като екскурзовод в продължение на две лета.

Той описва култа към Пушкин сред местните служители и се шегува, че човек трябва да докаже собствената си любов към Пушкин. Той разказва забавни истории, случили се с екскурзоводи и туристи. И описва с горчив хумор собствения си не особено забавен живот. Парадоксално, но съветският писател има много общо с Пушкин от имперската епоха – и двамата имат проблеми с властите и жените…

Наскоро малката къща, която Довлатов е наемал, беше превърната в негов музей. Така че, ако прочетете „Резерватът“ предварително, може да намерите истинските места от книгата и, ако имате истински късмет, дори жив съсед, с когото главният герой някога е пил водка…

5. За да отседнете в хотел с атмосфера или къмпинг в съветски стил

Има възможност да отидете до Пушкинските хълмове за еднодневна обиколка от Псков (на около 145 км). ова е страхотен древен град, който също си заслужава да бъде посетен. Но ако искате да прекарате повече време в разходки из хълмовете, по-добре е да имате поне една нощувка там. И има няколко възможности за настаняване.

Сайтовете за интернет резервации разполагат с много къщи, предоставяни от местните жители… По този начин може да се насладите на отсядането в истинска руска дървена къща, да легнете на руска печка и да отидете на баня.Литературен хотел

Литературен хотел „Арина Р.“booking.com

Има и комфортен хотел „Арина“, кръстен на бавачката на Пушкин, която поетът много обича. Тя го забавлява с народни приказки – и вдъхновен от тези истории той по-късно написва своите гениални детски приказки. Сградата на хотела изглежда като едно от именията в Пушкинските хълмове.Туристическият център

Туристическият центърАлександра Гузева

Има и екстремен вариант – съветски туристически център, който приветства гости от десетилетия… той може да не е голям с луксозни стаи, но е разположен в обширна залесена територия, дава под наем велосипеди и предлага възможности за барбекю.

Pin It on Pinterest