5 причини да не ходиш в руска баня

Това са онези причини, поради които дори за съвременните руснаци банята става тежко изпитание за близостта към корените.

Обикновено ти разказваме за най-доброто в руската баня, като избягваме „тъмната ѝ страна“. Но решихме, че е време да хвърлим малко светлина и върху това. Руската традиция за ходене в баня не винаги е в името на „разпускането“ или „къпането“.

  1. Бой с метли
Moskva Agency

Не, приятелю, това не е метафора. Активната работа с метли (от бреза, липа, елша и други целебни растения) е може би главното в руската баня, което я отличава от световните ѝ аналози като финландската например. Това не е аксесоар на стената в съблекалнята, а работен инструмент. Без метла няма баня. Казват, че боят с тях избива всеки стрес и депресия, че убива бактериите и че след хубава баня „цялото тяло сякаш звъни“ (каквото и да значи това). За целта в публичните бани има специална услуга: хора, които бият с метли други хора (банщик). Въпросният банщик прекрасно знае колко силно трябва да удря и отдавна не реагира на критиките от страна на клиентите. Остава ти само да легнеш на скамейката и да му се оставиш.

  1. Тест за голота
Иля Питалев/Sputnik

Искаш ли да поседиш няколко часа с голи непознати мъже/жени и синхронно да се потите? Не? Е, ако искаш на баня, то ще трябва да се примириш с това. Никакви шорти. Никакви бикини. Но можеш да си сложиш специална малка шапчица – тя защитава главата от прегряване.

Олег Ласточкин/Sputnik

Това е всичко, което имаш, и всичко, което можеш да носиш в банята. Но дори ако решиш да си вземеш кърпа и да се омотаеш в нея (и да изглеждаш супер шантаво – като комплексиран тийнейджър, честно), то няма как да се скриеш от чуждата голота. Руснаците не ги вълнува цялата тази глупост за срама и личното пространство, те са голи и са навсякъде. Ще видиш всякакви видове човешки фигури. Вероятно на няколко сантиметра от лицето си.

  1. Локви от пот
Moskva Agency

Тук директно отиваме към следващата точка. Обществените бани не са сред местата, където след всеки посетител бършат с антисептици (а има ли изобщо такива места?). Кой ли е седял на същата тази скамейка, преди да си поместиш четирибуквието? Тази локва от какво е, вода или пот? А дали с тази метла вече са били някого или аз съм първият? Ако силно те притесняват тези въпроси, то по-добре отиди направо към душа. Банята не е атракцион за гнусливите.

  1. Винаги има някой пич, който постоянно прави пара
Владимир Смирнов/ТАСС

Това са любителите на високите градуси, които дори в ада биха казали: „Тук нещо е хладно, трябва да позагреем!“ и ще започнат да наливат вода на нагорещените камъни. Тези екстремали често ходят на баня и там, където за простосмъртните и без друго е непоносимо горещо, за тях е „просто топло“. Като влязат в сауната те моментално започват да вдигат градусите, да махат с кърпа, за да разпръскват парещия въздух, да наливат вода на печката и кой знае какво още, за да може 100-градусовото закрито помещение да стане мъчение за всички останали. За съжаление тези персонажи често ходят на баня, така че е трудно да ги избегнеш. Всички останали трябва просто да потърпят, да тестват границите си или да се трият скорострелно.

  1. Целият този руски crazy sh*t
Владимир Смирнов/ТАСС

Сама по себе си руската баня е готина. Но банята с руснаци е тест за оцеляване, дяволски ритуал с куп други по-малки ритуали. Да, ако си руснак в руска баня, то имаш право на избор дали да правиш всичко това или не. Но, ако си чужденец, който е поканен в руска баня от руснаци, то няма мърдане. Те ще поискат да ти покажат всичко, което се има предвид под правилно поведение в банята. Мъртвата суха риба е най-добрият деликатес тук. Боят с метли. Скачането в снега или дупката в ледена вода директно от сауната (някога и на голо). Разтриването със сняг. Съревнованията кой най-много ще издържи на горната скамейка (най-горещата). Да, това може да е опасно, затова те съветваме да даваш смел отпор на всякакви странни предложения, каквито вероятно ще имаш в изобилие.

Ето няколко противопоказания за руската баня, към които трябва да се отнасяш сериозно:

  1. Повишена температура и инфекциозни заболявания
  2. Онкоболести, астма, сърдечно-съдови заболявания
  3. Алкохолно опиянение (макар мнозина да пренебрегват това правило, най-добре не съчетавай)
  4. Преди баня най-добре не яж обилно, но и избягвай да влизаш гол
  5. Резкият спад в температурата не е препоръчителен (тоест не скачай от банята в ледена вода)

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest