Общество

5 причини да гледаш с детето си руския супер хит „Маша и Мечока“

Най-успешният анимационен сериал в света излезе по кината във Великобритания и Ирландия.

Разказваме защо непременно си струва детето ти да го види (дори и да не си от островите).

Руският сериал „Маша и Мечока“ вече е на повече от 20 години и през това време анимацията е станала глобален супер хит. След успешно представяне в кината в Италия, пълнометражната версия на сериала излезе на големите екрани във Великобритания и Ирландия. В програмите на киносалоните той излезе от 20 септември за минимум четири седмици и можеше да бъде видян в 89 кина на веригата „Вю ентъртеймънт“ (Vue Entertainment).

Това е най-гледаният анимационен сериал в света

„Маша и Мечока“

През 2019 г. популярността на тази руска анимация най-сетне е документирана: той влиза в Световната книга на рекордите на Гинес като най-гледаната анимация в социалната мрежа – над 50 милиарда гледания само в YouTube! За да разберем колко много е това, ето няколко факта: по-популярен от „Маша и Мечока“ във  видеохоста за цялата му история е само саундтракът към филма „Бързи и яростни-7“, изпълнението на Ед Шийрън Shapе of You, и възпламеняващото Despacito.

Анимационният сериал за малкото момиченце Маша и домашния Мечок, които живеят в руската гора, се показва в над 130 страни по света. Нито една друга руска анимация все още не е достигнала тази чест.

Малко рекорди? Този епизод стана единственото рускоезично видео в YouTube, което събра над милиард гледания. То е гледано 4,4 милиарда пъти:

Това е „руски феномен“

Така казват от Netflix, когато през 2015 г. компанията вкарва „Маша и Мечока“ в своята онлайнбиблиотека. Включването му в топ филмчета с детско съдържание в много страни се обяснява преди всичко с неговата универсалност. Не е необходимо да си руснак, за да разбереш този анимационен сериал.

„Маша и Мечока“

Историята за това, че детето привлича вниманието на родителя си всяка минута, а винаги това си струва, и всичко излиза от контрол с мълниеносна скорост, е до болка позната на всеки родител, независимо от коя страна е и в каква културната среда живее. Универсалните теми и универсалните ситуации превръщат „Маша и Мечока“ в абсолютно глобален продукт.

Освен това образите са създадени отлично, сериалът е забавен, в него има минимум диалози, така че сюжетните линии са още по-достъпни за аудиторията по цял свят. А най-важното е, че той е направен с любов.

100% попадение в целевата аудитория

„Маша и Мечока“

Основните зрители на „Маша и Мечока“ са деца от две до седем години – при това и момчета, и момичета. Авторът на проекта Олег Кузовкин е голям фен на „Том и Джери“: борба на характери, забавна история, плюс неизбежен нравоучителен хепиенд (или почти хепиенд) – това изглежда е идеална формула. Кузовкин обаче решава, че освен говорещи животни непременно трябва да има… дете. Та с кого малкият зрител ще се идентифицира по-лесно? Маша гледа на света с очите на своя зрител и разбира се това подкупва.

Стандартната серия на мултипликационния филм продължава 7-10 минути. За киносалоните създателите му са монтирали няколко серии в един филм и са добавили малко интерактив за деца. В британската версия влизат стари епизоди и част от третия сезон, които се показват за първи път.

„Великденски яйца“ за възрастни

„Маша и Мечока“

Филмът „Маша и Мечока“ е помислил и за родителите. За тях и в сценария и като картина, като цяло, са „втъкани“ шеги, които може да разбере само възрастен зрител. Това могат да бъдат препратки към „Титаник“, „Форест Гъмп“ или „Маската на Зоро“, а може да бъде и съветският бит в дома на Мечока – със стария телевизор и хладилник. Последните два елемента очевидно не предизвикват носталгия у чуждестранния зрител, но при все това си остават любопитен детайл.

Грижата за децата

„Маша и Мечока“

„Маша и Мечока“ влиза в топ пет на най-известните детски брандове в Европа, а това разкрива пред създателите на филма почти неограничени възможности да печелят от всичко възможно. Съпътстващите стоки като книги, хранителни продукти, играчки, канцеларски стоки им носят повече приходи от излъчванията на анимацията.

За щастие политиката на бранда е да не се печели от здравето на децата. Например детето ти никога няма да преяде с картофен чипс с Маша на опаковката и няма да пие газирана напитка от Мечока, след като стане техен фен. Защото просто такива стоки няма – руският бранд не ги лицензира. Като алтернатива на чипса в Италия бяха пуснати царевични пръчици, а вместо  сладка газирана напитка – минерални води и сокове.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest