Общество

5 причини да гледаш „Майор Гром: Чумният доктор“ на Netflix

На 5 май 2021 г. в Netflix излезе руския екшън по мотивите на едноименния комикс на издателство Bubble „Майор Гром: Чумният доктор“.

И изглежда това е първата наистина успешна руска лента за супергерои.

Графика и динамични екшън сцени

Олег Трофим/Bubble Studios, 2021

Обикновен дъждовен ден, по една от улиците на Санкт Петербург във винтидж яке и с кафява барета тича майор от полицията Игор Гром, главният герой във филма. С лекота скача в бусче с крадци с хокейни маски от съветския мултфилм „Шайба, Шайба“ и се опитва да ги спре, но е пронизан в гърдите от изстрел с пушка. Кадърът се сменя, сцена от погребението и сякаш филмът е свършил още преди да е започнал. Нещата обаче не са толкова прости, но няма да разкриваме веднага всички тайни. 

Филмът е пълен с подобни екшън-сцени – завладяващи, разкрепостени, и на места смешни. Полицаят спира бандитите ту зад волана на боклукчийски камион, ту с помощта на чаша и юмруци – всяко сбиване не само изглежда свежо, но и развива сюжета.Олег Трофим/Bubble Studios, 2021

Самият Чумен доктор е антагонист, а неговите подражатели непрекъснато използват огън – неприемливи за тях хора и коли по улиците по време на протести горят и се взривяват та макар и малко карикатурно, но достатъчно патетично и зрелищно, както и приляга на истинското супергероично кино. 

Интересни герои и сюжетна линия 

Олег Трофим/Bubble Studios, 2021

Майор Гром не е стандартен супергерой от холивудските филми, който случайно се е сдобил с невероятнои способности или пък си е направил костюм-чудо. Той просто е бърз, ловък и умен. Вероятно именно „руската находчивост“, която помага да се излезе дори от най-сложни ситуации, може да се отнесе към суперспособностите на Гром. 

Игор е единак и напомня на Доктор Хаус в полицията. В отдела му симпатизират само партньорът новак и началникът Прокопенко. Той му прощава всевъзможни нарушения на дисциплината, защото майорът като че ли е единственият, който лови престъпници. 

Особено внимание заслужава злодеят, чиято истинска личност във филма едва ли човек може веднага да определи. От една страна главното зло тук се олицетворява от корумпирани олигарси, които управляват града. Техните деца с бясна скорост газят хора на пешеходна пътека, в покрайнините на града местните жители се задъхват от вонята на сметището, а част от гражданите  изобщо са останали без жилище заради алчните банкери.  Олег Трофим/Bubble Studios, 2021

От другата страната е главният антагонист, Чумният доктор. Той като че ли се бори с несправедливостта и е обявил война на корумпираните. Само че прави това по най-жестокия начин като ги убива без много разправии, а под ударите му в крайна сметка попадат и семействата им. Въпреки тези методи Чумният доктор бързо става популярен сред обикновените хора.

Режисьорът Олег Трофим в интервю за DTF твърди, че не е влагал във филма „конкретни политически мотиви“, само че внимателният руски зрител може да съзре паралели между Чумния Доктор и политика опозиционер Александър Навални, който също използва активно социалните мрежи за взаимодействие със своите привърженици (тази алюзия във филма далеч не е в полза на Навални). Още един герой от филма е талантливият програмист Сергей Разумовски, основател на анонимната социална мрежаVmeste, главната цифрова трибуна на Чумния доктор. Е, как човек да не си спомни за основателя на социалната мрежа „ВКонтакте“ и месинджъра Telegram Павел Дуров, който между другото също е започнал кариерата си в Санкт Петербург.

Впрочем човек може да се увлече от сюжета и без да разбира този контекст, защото по същество това е архитипична история за мъстта от чувство за справедливост и допустимите граници на народното правосъдие.

„Готъмската“ атмосфера на Санкт Петербург

Олег Трофим/Bubble Studios, 2021

За разлика от излезлия неотдавна в Netflix „Сребърни кънки“, в „Гром“ Санкт Петербург е мрачен и повече напомня дъждовния Готъм. 

Между другото това дори е по-близко до реалността, та там наистина постоянно вали дъжд. При това знаковите места на града са показани в цялата им красота –  и по време на преследванията по Дворцовия и Сенния площад, и при диалозите на крайбрежията на Нева, в дворовете-кладенци, между високите сгради, и на покривите на къщите в града в ръце с дюнер, който е най-популярната бърза храна в града. 

Особено красиви са нощните изгледи от Питер – панорамни нощни улици с осветения Исакиевски събор и вдигащите се мостове, с барове, които и в реалния живот са пълни с местни и туристи целогодишно (да, карантинните ограничения за жителите на града вече са отменени). Питерският Buddha Bar е показан във филма като разкошно казино, в което според сюжета става едно от най-масовите сбивания, и на всеки зрител ще му се прииска да го посети. https://www.instagram.com/p/CLEyH_Pl9Aq/embed/?cr=1&v=13&wp=540&rd=https%3A%2F%2Fbg.rbth.com&rp=%2Fculture%2F336081-mayor-grom-chumniyat-doktor-netflix#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A15856.99999999997%2C%22ls%22%3A10174.090000000433%2C%22le%22%3A10284.000000003289%7D

Самобитен саундтрак

Олег Трофим/Bubble Studios, 2021

Лошата новина за зрителите, които не знаят руски език, е че във филма звучат само песни на руски изпълнители на родния им език. Добрата новина пък е, че тези песни са толкова необикновени и запомнящи се, че незнанието на езика няма да ти попречи. 

Саундтракът е дива смесица от инди групи, които изпълняват руски, рап, хип-хоп, поп, алтернативен рок, електроника и дори фолк. Сред тях е старата хит рок група „Аквариум“, чиято песен от съветския мултфилм „Малкият Енот“, а при встъпителните надписи се чува необикновено бавният кавър на иначе енергичната и настървена песен на Виктор Цой „Перемен“ („Промени“). 

„Търсим вече съществуващата песенна музика. Опитваме се да открием безименните от ъндърграунда, които звучат автентично и професионално, но все още не са опошлени от собствената си популярност. Важното е в Петербург да звучи истинска музика, важното е да се случват музикални открития, актуални и дръзки, както това ставаше през цялото време с филма „Брат-2“, разказва режисьорът Олег Трофим, когато описва процеса на избора на саундтрака. 

„Бондиана“ със социален подтекст

Още в началото на филма се създава впечатление, че Майор Гром сякаш малко копира филмите за Джеймс Бонд, но вместо таен агент става дума за обикновен полицай, вместо красавица приятелка виждаме привлекателната и дръзка журналистка Юлия Пчолкина, вместо шефа на британското разузнаване – пред нас е родният, добър и посвоему забавен полковник Фьодор Прокопенко. Дори встъпителните надписи напомнят „007 Координати: Скайфол“.https://www.youtube.com/embed/RSwtAdKKekw

Руският колорит, уместните непошли шеги, нестандартните герои и сивият морал, липсата на ясно разделение на добро и зло сред персонажите спасяват „Майор Гром“ от риска да попадне в категорията „несъществени екшъни“.

източник: RUSSIA BEYOND

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest